Carina Holm (S) har varit ordförande för Folkteatern Gävleborg sedan 2015. Vi bad henne berätta lite om sig själv och arbetet i styrelsen.

– Det är lite speciellt att utgöra en styrelse för en kulturinstitution. Här gäller det att vara noga med armlängdsavståndet, säger Carina.

En bild av Carina Holm, foto Amanda Torsdotter

Carina Holm, foto Amanda Torsdotter

”Jag heter Carina Holm och är stolt ordförande för Folkteatern Gävleborg sedan 2015.
Vi är en stiftelse inom Region Gävleborg och vår styrelse består av nio ordinarie ledamöter och nio ersättare, med nio partier representerade. Det är lite speciellt att utgöra en styrelse för en kulturinstitution. Här gäller det att vara noga med armlängdsavståndet. Styrelsen har uppdrag att hålla koll på ekonomin och se till att det som sagts ska göras blir gjort.  Sedan samverkansmodellen genomfördes undertecknar vi varje år en överenskommelse om verksamhet och ekonomi med Region Gävleborg. Hittills har det gått bra att nå enighet med Regionen om vårt uppdrag och verksamheten får anpassas efter de pengar vi får. Sedan är vår budget större beroende på projekt och andra stöd…

När jag fick frågan om att bli ordförande så var det lätt att tacka ja!
 Mitt första minne av Folkteatern är ett möte i kommunstyrelsen i Hudiksvall när Eva Gillström, då kulturkommunalråd i Gävle och dåvarande teaterchefen Peter Oskarson kom dit och beskrev det som skulle kunna bli en länsteater.

De fick mitt och många andras gillande. Efter starten 1983 har jag följt Folkteatern genom succéer och skandaler. Den stora vreden som spelades 1988 och 1989 i Iggesunds gamla valsverk och i Gasklockan i Gävle, med Rolf Lassgård i huvudrollen och med Peter Oskarson som regissör är nog den teaterupplevelse som jag minns starkast av alla. Trots att den var sex timmar lång, inklusive mat- och kaffepaus. Eller kanske just därför.

Andra viktiga Folkteatertillfällen för mig innan jag blev ordförande är de olika sommarteaterföreställningarna på Stenegård i Järvsö och Teaterbiennalen i Gävle 2011.

Det var mycket spännande att vara ordförande 2015 när Folkteatern gjorde en ny mastodontuppsättning, Faust i Gasklockan, som spelades på fyra olika scener på Gasklockeområdet i Gävle. Innan premiären var det mycket pirrigt, lindrigt sagt, men som vanligt levererade Folkteatern, tillsammans med Skottes Musikteater, och Gävle Symfoniorkester.  Succé igen och en massa folk från hela landet som inte hann se den…

Nu låter det som vi bara spelar ”stora pjäser”, men så är det inte.

Folkteatern spelar i alla kommuner, på orter som kan vara så små som några hundra innevånare och på scener av alla storlekar.

För att nå nya besökare och kännas angelägen för alla innevånare jobbar vi med andra uttryck än teater. Samtalskvällar, berättarkvällar och podcast m.m. är också en del av verksamheten.

Folkteatern har alltid varit en teater som tänkt i ovana banor. En teater som drivs i en kollektiv anda. Att vi har tre konstnärliga ledare som jobbar åt oss samtidigt är t ex ett nytt grepp inom teatervärlden. Det har under de senaste två året inneburit att Folkteatern satt upp sex helt nyskrivna, egna, pjäser.

Slutligen vill jag nämna att vi i vår styrelse anser att det är viktigt att vara en del av det ”nätverk” som Länsteatrarna i Sverige är. Vi prioriterar att delta på vår och höstmöten, samt annat som anordnas av föreningen. Det är en ynnest att som ordförande för en länsteater inte bara få följa sin egen teater på nära håll, utan även ta del av det som händer i resten av landet.

Folkteatern i Gävleborg jobbar nu på för att delta och bli en del av 2018 års stora kulturhändelse ”Folk och kultur”.

Skön sommar!”

Carina Holm, Socialdemokrat i Region Gävleborg och ordförande för Folkteatern Gävleborg

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.