Bobo Lundén är konstnärlig ledare för Västerbottensteatern sedan mars 2018. Bobo har de senaste åren fungerat som husregissör på teatern och regisserat bland annat S.E.N.S.E (2015), Darling Dortea (2017), Släktkalaset (2018) och HasseåTages julafton (2018 – med nypremiär den 21 november!) och var därmed redan väl förtrogen med teatern då han fick uppdraget som konstnärlig ledare. Vi bad om en presentation!

Det är viktigt för oss att den scenkonst som skapas hos oss ska upplevas att den är skapad i Västerbotten av Västerbottensteatern – allt för att bidra till att göra Västerbotten till en ännu bättre plats att leva på, skriver Bobo.

 ”Jag heter Bobo Lundén och är en 54 årig halvfinlandssvensk stockholmare, lyckligt gift sedan tjugo år, inga barn men väl tre katter som heter Greta Garbo, Doris Day och Sickan Karlsson. Jag är regissör och dramatiker men ser mig själv som teatermakare – en person som makar med teater. Sedan 1 mars 2018 är jag konstnärlig ledare på Västerbottensteatern.

Det som inspirerade mig att tacka ja till uppdraget var bland annat möjligheten att inom tre år, i princip få anställa en helt ny ensemble, samt att flytta in i ett nybyggt teaterhus mitt i Skellefteå med två egna scener. Jag har varit konstnärlig ledare förut, på olika fria grupper i Stockholm men också för Svenskfinlands största sommarteater, men aldrig tidigare på en institution. Jag har tidigare kritiserat teaterinstitutionen för att inte vara en hälsosam och kreativ arbetsplats för konstnärligt skapande. Nu skulle jag alltså få möjlighet att undersöka om det gick att ändra på. Jag bestämde mig från början att se på Västerbottensteatern som en stor frigrupp snarare än en liten institution och jag satte upp väldigt höga mål för mig själv, bl.a. att ha Teatersveriges mest välmående och inspirerade medarbetare.

Västerbottensteaterns HasseåTages julafton, i Bobos regi har nypremiär 21 november 2019, foto Patrick Degerman

I rollen som konstnärlig ledare vill jag försöka vara en slags kulturell trädgårdsmästare med främsta mål att få all konstnärlig personal på teatern att växa och frodas. Men det handlar också om att skapa en vacker, prunkande och inspirerande trädgård som ska locka och inspirera såväl publik som konstnärer från hela världen att besöka. Det gäller att så, vattna och gödsla men också att ansa, rensa och plantera om när det så behövs. Jag är inte intresserad av att skapa en länsteaterträdgård i allmänhet. Jag vill att Västerbottensteatern ska vara en länsteater i synnerhet och jag är övertygad om att vägen att göra det är att tänka närodlat.

Vi söker i första hand samarbeten med scenkonstnärer, personer och organisationer med rötter i Västerbotten och norra Sverige. Såklart samarbetar vi också med folk utanför länet men det är viktigt för oss att den scenkonst som skapas hos oss ska upplevas att den är skapad i Västerbotten av Västerbottensteatern – allt för att bidra till att göra Västerbotten till en ännu bättre plats att leva på.

Västerbottensteaterns Darling Dorotea (2017), regisserad av Bobo Lundén, foto Patrick Degerman

För att alla ska känna sig delaktiga – vilket jag tänker är en förutsättning för kreativitet – är det viktigt med transparens och förankring. Därför har vi bytt ut repertoarrådet mot ett konstnärligt råd där all långtidskontrakterad konstnärlig personal ingår, samt minst en representant från våra fem övriga avdelningar. Vi kan vara över 20 personer som under fyra heldagar, utspridda under året, med stort engagemang, mycket skratt och kreativitet, samtalar och workshopar kring framtida uppsättningsidéer, samhällstendenser och andra såväl små som stora konstnärliga frågor som ligger på agendan. Mellan mötena sker dialogen via en digital plattform där också uppsättningsidéer, synopsis, treatments och manus finns att läsa.

Släktkalaset, foto Patrick Degerman

Västerbottensteaterns Släktkalaset (2018)i Bobo Lundéns regi, foto Patrick Degerman

Med inspiration av National Theatre i London och deras New Work Department har vi också skapat ett läs-team med målet att läsa och utvärdera alla manus och uppsättningsidéer som skickas in till oss. Vi vill också ge upphovspersoner vi är nyfikna på möjlighet att ”labba” – prova/utveckla en idé hos oss, för att undersöka om vi kan och vill ta den till produktionsbeslut. Det gör också att teaterns personal får en bättre inblick i ett tidigt skede i vad som kan komma att produceras i framtiden.

Skellefteås nya kulturhus, Kulturhuset Sara, skall vara klart för inflyttning 2021.

Nu har det gått ett och ett halvt år sedan jag började. 2020 fyller teatern 40 år. 2021 flyttar vi in i Sveriges högsta trähus – Kulturhuset Sara – med två egna nybyggda scener. Kommer vi lyckas uppnå de högt ställda målen? Ja vi får väl se… Just nu känns det som att vi i alla fall är en bit på vägen, men som någon klok människa sa:  Good things take time.”

Bobo Lundén, Konstnärlig ledare på Västerbottensteatern.

Läs mer om Västerbottensteatern här.

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

    Jag vill äta lunch 19 april

    Jag vill äta middag 19 april

    Jag vill äta lunch 20 april

    Jag vill äta middag 20 april

    Jag vill äta lunch 21 april



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.