UngHästen på Västerbottensteatern spelar Xenofoben,  i regi av Lo Kauppi. Xenofoben handlar om rasism och om rädslan för och hatet mot allt som är främmande. Manuset bygger på sanna berättelser. Xenofoben spelas för alla niondeklasser i Västerbotten samt som offentlig föreställning och den hade premiär i förra veckan. 

Xenofoben, UngHästen, Västerbottensteatern, foto Sofia Lindblom

Xenofoben, UngHästen, Västerbottensteatern, foto Sofia Lindblom

Xenofobi betyder främlingsskräck, främlingshat och en oskälig rädsla eller hat mot främlingar eller det som är främmande. Teaterföreställningen Xenofoben på Västerbottensteatern handlar om vår rädsla för det främmande men också om den till synes harmlösa okunniga vardagsrasismen som normaliserar hur vi tillåter oss att prata till och om andra människor. Var går egentligen gränsen mellan yttrandefrihet och hets mot folkgrupp?

Xenofoben, med undertiteln ”Välkommen om du radera dig själv!” hade skolpremiär på den 16 september. Offentlig premiär på Västerbottensteatern blir det den 29 september. Det är en föreställning om rasism, specialskriven och regisserad av Lo Kauppi med inspiration av UngHästens ensemble. Medverkande skådespelare på scenen är Axmad Muse, Nils Lundqvist, Theresa Eriksson , Matilda Kjellmor och Frehiwet Haile.

Johana växer upp i en lycklig välmående familj i storstaden Addis Abeba. En dag befinner hon sig inte längre på universitetet och pluggar marknadsföring utan i en sjunkande gummibåt i medelhavet. Absimil från Somalia rymmer hemifrån när han är 9 år. Han har tröttnat på Al-Shabab, militären och en styvpappa som slår honom – han ska ju bli fotbollsspelare!
Peter kommer från Skellefteå och blir till sin mammas förtvivlan aktiv rasist redan när han är 13. Linnea sprider nazistisk hatpropaganda på diverse internetforum bakom namnet Gullviva88.
Biggan 52 är verkligen inte rasist, men… hon tycker att det gått för långt med invandringen – vi har inte ens råd att mata ankorna i svandammen!

Xenofoben bygger på sanna berättelser och researcharbetet har b l a bestått av intervjuer med ensamkommande flyktingbarn, mammor till nazister, migrationsverket och den ”vanliga”  ”jag är inte rasist men”…

Xenofoben, UngHästen, Västerbottensteatern, foto Sofia Lindblom

Xenofoben, UngHästen, Västerbottensteatern, foto Sofia Lindblom

Pjäsen ska spelas för alla niondeklasser i Västerbotten samt som offentlig föreställning. Efter föreställningen i klassrummet  ingår det ett pedagogiskt efterarbete och efter den offentliga föreställningen sker en gemensam workshop där vi alla får möjlighet att ta död på xenofoben inom oss.

Regissör för föreställningen är Lo Kauppi som slog igenom med pjäsen Bergsprängardottern som exploderade och som sedan dess har gjort ett antal pjäser, alltid med brinnande aktuella ämnen. Nu senast Vita kränkta män.

Manus och regi: Lo Kauppi i samarbete med ensemblen
Medverkande: Axmed Muse, Nils Lundqvist, Theresa Eiksson, Matilda Kjellmor och Frehiwet Dagnew Haile
Spelperiod: 16 sep – 23 okt, 2015
Skolpremiär 16 september. Offentlig premiär 29 september

Läs mer

Xenofoben, UngHästen, Västerbottensteatern, Lo Kauppi, foto Sofia Lindblom

Xenofoben, UngHästen, Västerbottensteatern, Lo Kauppi, foto Sofia Lindblom

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.