På Västmanlands teater firas ett hundraårigt teaterhus och Dalateatern firar 40 år som länsteater.

Västmanlands Teater 100 år
1915 invigde Allan Rydings resande teatersällskap det nya Teaterhuset i Västerås, med August Strindbergs skådespel Gustav Vasa. På Västmanlands Teater firas det hundraåriga teaterhuset hela 2015. Snarast märks det genom Varieté Cornichong som är starten på ett treårigt samarbete med Cirkus Cirkör. Publiken i Västerås kommer få se fler samtida cirkusföreställningar när teatern, tillsammans med Cirkus Cirkör, fått extra medel från Kulturrådet för att utveckla former för möten mellan olika konstformer. Målet är att stärka den samtida cirkusen som konstart i Sverige.

Jubileumsföreställningen Ja visst ska du leva, regisserad av teaterchefen Kajsa Giertz har premiär 10 oktober. Filmaren Kersti Grunditz Brennan och skribenten Dan Linder har intervjuat 100-åringar i Västmanland och ensemblen har utforskat egna minnen och tankar om livet. Vad är viktigt i livet? Vad ångrar de? Vad är de rädda för? Hur ser de på lycka?

7 november är det Västeråspremiär den nyskriven pjäsen En slavisk dans av Staffan Göthe, en samproduktion mellan Västmanlands Teater och Örebro länsteater.  Urpremiären sker i Örebro 26 september.  Läs mer om Jubileet här

Javisst ska du leva, på Västmanlands Teater, foto Markus Gårder

Javisst ska du leva, på Västmanlands Teater, foto Markus Gårder

Dalateatern 40 år
Dalateatern startade 1973 som fri teatergrupp och ombildades två år senare till Dalarnas länsteater. I år fyller Dalateatern alltså 40 år som länsteater och firade det med ett Öppet hus den 5 september. På programmet stod guidade visningar för vuxna och barn, öppen repetition av Måsen, ansiktsmålning av barn, ”klä dig i teaterkostym” för vuxna, en utställning och så bjöds det på fika. På biblioteken i Dalarna turnerar en mindre 40-års jubileumsutställning. Jubileet till ära har också Dalateatern passat på att skaffa en logotyp och en ny hemsida. Höstens repertoar bjuder bland annat på Tjechovs Måsen och Lugns Tant Blomma. Läs mer här 

Från Dalateaterns Måsen, foto Per Eriksson

Från Dalateaterns Måsen, foto Per Eriksson

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.