Den  24 februari  är det Sverigefinnarnas dag och det firas på Finlandsinstitutet i Stockholm – och just denna gång, februari 2015,  med framträdande av Västanå teater.

Den skogsfinska kulturen och en spelmans öde står i fokus när Västanå Teater berättar Lomjansguten – en spelmanssägen, efter Lars Anderssons roman Lomjansguten, – Per Jönsson Lumiainen, Finnskogens mytomspunne spelman – i Berättarladan i Sunne sommaren 2015.

Författaren Lars Andersson som skrivit den kritikerrosade boken Lomjansguten, foto Linde Sjöstedt

Författaren Lars Andersson som skrivit den kritikerrosade boken Lomjansguten, foto Linde Sjöstedt

Boken blir under våren också följetong i Sveriges Radio P 1.

Under kvällen på Finlandsinstitutet  samtalar teaterchef Leif Stinnerbom och författaren Lars Andersson om boken, skådespelaren Björn Söderbäck läser utdrag ur den och musikern Magnus Stinnerbom ger musikaliska smakprov ur föreställningen som har premiär midsommardagen 2015.
Fri entré! Det börjar kl 18:30.

Se hela programmet här

 

Bilden överst: Teaterchef för Västanå Teater Leif Stinnerbom och spelmannen och kompositören Magnus Stinnerbom berättar i toner om Lomjansguten, foto Titti Grahl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.