Det är mycket som händer på Västanå Teater! Teatern fyller femtio år och firar med kavalkadföreställningen En saga om en saga, som har premiär på midsommar. Leif Stinnerbom, teaterchef och konstnärlig ledare, har utsetts till hedersdoktor vid Karlstads universitet för sina mångåriga gärningar för Värmlands kulturliv. Dessutom tilldelades Leif Stinnerbom, Magnus Stinnerbom och Sophia Stinnerbom nyligen Bo Bringborns minnespris för individuell skaparkraft 2022. Vi passade på att ställa några frågor till Leif!

Hej Leif! Västanå Teater fyller 50 år i år och firar sommaren 2022 med föreställningen En saga om en saga. En kavalkadföreställning kallar ni den, vad menar ni med det?
– Föreställningen bygger på scener från tidigare Lagerlöf-uppsättningar vi spelat genom åren. Parallellt som en röd tråd berättar vi om Selma Lagerlöfs eget liv och de beröringspunkter hon har med Västanå Teater. Selma Lagerlöf var en stor vän av både teater och musik.

– Selma Lagerlöf har skrivit en novell som heter ”En saga om en saga”. Vi har inte baserat vår berättelse på den, men vi lånade namnet.

Det ryktas om att vi får träffa självaste Selma på scenen i år?
– Det stämmer bra. Publiken får träffa Selma i olika stadier i livet.

Selma Lagerlöf gestaltad av Marika Lindström. Foto Håkan Larsson.

Kan du berätta lite om musiken i föreställningen?
– Publiken kommer känna igen en viss del av musiken från tidigare föreställningar, men mycket är också nyskrivet av Magnus Stinnerbom. 

Varje år vallfärdar publiken till Västanå Teater, Berättarladan i Sunne – vad tror du är hemligheten bakom er framgång?
– Vi har ett koncept som vår publik verkligen uppskattar. Allt är nytt inför varje föreställning – kostym, mask, musik, dans, scenografi – samtidigt som igenkänningen är stor i allt vi gör. Vi har vårt säregna uttryck att berätta där skådespeleri, musik och dans är lika viktiga beståndsdelar. Det folkliga uttrycket i musiken och dansen har för många en botten i gamla, glömda traditioner vilket gör teaterupplevelsen till en mycket sinnlig upplevelse man instinktivt relaterar till. Vi hör folk berätta att de sjunger, dansar och gråter när de går härifrån!

– Många pratar också om en unik helhetsupplevelse med den rustika miljön i ladan, svalor som flyger i taket och teaterns placering mitt i det mytomspunna värmländska landskapet. De tycker att de kliver in i sagan långt innan de kommer till Berättarladan.

Leif Stinnerbom. Foto Håkan Larsson.

Nyligen utsågs Leif Stinnerbom till hedersdoktor vid Karlstads universitet för sina mångåriga gärningar för Värmlands kulturliv.

Universitetet motiverar utnämningen såhär fint: ”Som konstnärlig ledare har Leif Stinnerbom medverkat till att forma en regional teaterscen som gjort både nationellt och nordiskt avtryck. Med sin kunskap om berättandets dramaturgi och gestaltande i musik och dans, har han dessutom berikat undervisningen och forskningen som gästlärare och föredragshållare vid Karlstads universitet. För detta utses han till hedersdoktor 2022.

– Jag blev oerhört överraskad över denna utmärkelse, och såklart också väldigt hedrad och stolt. Men man ska komma ihåg att teater är ett stort samarbete mellan alla inblandade, så jag delar med mig av äran med alla som arbetat med Västanå Teater under 50 års tid, säger Leif Stinnerbom i en kommentar.

Dessutom har Bo Bringborns minnespris för individuell skaparkraft 2022 tilldelats Leif Stinnerbom, Magnus Stinnerbom och Sophia Stinnerbom – med motoveringen:

Stinnerbom, Stinnerbom och Stinnerbom tilldelas Bo Bringborns Minnespris för individuell skaparkraft om 125 000 kronor för år 2022 för sitt gemensamma och oförtrutna arbete kring folkmusikens utövande satt i relation till dess historiska ursprung; för kraften att påverka folkmusikgenrens utveckling; och för sitt målmedvetna arbete att sätta musiken i en central plats i Västanå teaters mångfacetterade teaterverksamhet i Berättarladan i Sunne i Värmland. Tack vare Leif Stinnerbom, Magnus Stinnerbom och Sophia Stinnerbom – och alla deras medmusikanter – har musiken fått en bärande och självklar plats i en nyskapad musikteaterform där litteraturen, dansen och musiken lyfter varandra. Denna skaparkraft har gjort Västanå teater känd både nationellt och internationellt.

…..

Leif passar också på att hälsa länsteatrarnas styrelseordförande, vice ordförande, vd, scenkonstchefer och konstnärliga ledare varmt välkomna till Sunne och Västanå Teater den 7-9 december när Länsteatrarna i Sveriges höstmöte hålls där!

…..

Västanå Teater är sedan 2009 Värmlands regionteater som besöks av ca 30 000 personer årligen. Västanå Teater spelar över 50 föreställningar varje sommar på Stora scenen i Berättarladan i Sunne. Sedan hösten 2019 spelas även skolföreställningar och vinterföreställningar på teaterns nya vinterbonade scen Loftet. Teatern har också barn- och ungdomsverksamhet Unga Västanå sedan några år tillbaka.

Entré Berättarladan. Foto Västanå Teater.

Läs mer på Västanå Teaters hemsida här.

Bilderna i collaget: Foto Håkan Larsson.

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.