Små sällskap om åtta personer får snart chansen att uppleva Norrdans verk VÅR VÅR! Norrdans dansare koreograferar själva denna gång och passar på att flytta ut dansen från scenen till parken eller stranden. Tanken är att dansen ska upplevas på varsin picknickfilt och vårtankar ska delas i ett ömsesidigt utbyte. Det är mötet som är det viktiga. Och ett möte kan ju rymma så mycket – glädje, dans, tal och kanske en dikt eller två. Premiär blir det den 11 maj. 

VÅR VÅR! kan anpassas i olika konstellationer, solon, duetter och ibland med tre dansare. I Vår Vår! är det dansarna själva som koreograferar. Tove Berglund står för koncept och kostymdesign. Tove och Norrdans har tidigare samarbetat i färgstarka verket Vi kan göra va du vill, i koreografi av Ludvig Daae 2020.

Vi frågade Tove Berglund och dansaren Jonathan Starr om VÅR VÅR!

Kostymdesign av Tove Berglund till Vi kan göra va du vill, foto Lia Jacobi

Hej Tove, kan du berätta lite om Vår Vår! – vad är din roll?
– Jag gör verket illsammans med Martin och Norrdans ensemble. Föreställningen är en vårshow i picknickformat där publikmötet och våren är kärnan. Fröet till VÅR VÅR! såddes under pandemins första våg då Norrdans turnerade Norrdans take away, ett smittsäkert föreställningsformat som publiken kunde beställa hem och njuta av med god distans.

– Det sättet att arbeta med coronasäker scenkonst var otroligt inspirerande och något jag tog med mig när jag gjorde Advent under pandemins andra våg. Advent var ett scenkonstverk levererat i paket till den egna dörren innehållande en interaktiv hemmakväll som undersökte jul och familj. Verket fick ett överväldigande publikmottagande som vittnade om ett akut behov av scenkonstupplevelser.

– Det inspirerade mig till att tänka vidare kring smittsäkra former för scenkonst och när tredje pandemivågen rullade in så visade det sig att jag och Martin hade tänkt i precis samma banor. Vi formulerade ramen för VÅR VÅR! som bjuder in publiken till en picknick där de möter den prunkande och brokiga bukett av dansare som utgör kompaniet. Dansarna ger publiken en doft av deras respektive konstnärskap genom 11 solon. Solon som kan framföras separat för sällskap om 8 eller tillsammans för en större publik grupp om restriktionerna tillåter. Formen av picknick med en liten grupp gör publikmötet intimt och ger en fenomenal möjlighet för publiken att lära känna de här dansarna som kommer från hela världen och har helt otroliga skills och personligheter. Deras olikheter och färgstarka karaktärer vill jag även understryka kostymdesignen jag gör.

Vad tillför din kostymdesign till verket – varför är det så viktigt, tycker du?
– Föreställningen liksom kostymen är en bjussig vårbukett som ger oss hopp om ljusare tider. Verket turnerar utomhus utan ljus eller scenografi därför är kostymerna mer extravaganta.

– Kostymen tolkar av dansarnas storslagna personligheter och deras respektive favoritblommor. Dansarna utgör själva inspirationsmaterialet vilket är en ynnest att få botanisera i. Dom och den fantastiskt duktiga skräddaren Annette Hägglund gör kostymarbetet till en riktig vårfest. Kompaniets dansare kommer från vitt skilda håll med otroliga livsöden som knyts samman i dansskills och en enorm värme som är omslutande och underbar att få arbeta i. Jag vill med min kostymdesign lyfta de här otroliga individerna och ger publiken en upplevelse av denna fantastiska bukett kompaniets dansare utgör.

—————————

Jonathan Starr, foto Norrdans

Hej Jonathan Starr, du är dansare i Norrdans kompani. Hur känns det att skapa VÅR VÅR!?
– Det känns fantastiskt! Det är så trevligt att ha tid och utrymme att skapa, det ger oss möjlighet att samla och reflektera över den kunskap vi har fått under hela året, så det är ett trevligt sätt att avsluta vår säsong! Det har också varit ett superhårt år för många människor, så det är väldigt motiverande att kunna ge lite njutning till dem.

Hur arbetar du just nu?
Våren är här! Blommorna börjar snart blomma och solen börjar visa sitt ansikte, vad kan vara en större inspiration för lite dans! Jag arbetar med hur jag kan översätta denna glädje som vi alla känner när de korta dagarna blir långa och gräset blir grönt och viktigast av allt är hur vi kan dela denna glädje tillsammans med vår omvärld i dessa tuffa tider.

Läs mer om Jonathan här.

—————————-

Koncept och kostymdesign: Tove Berglund
Dans och koreografi: Rebecka Berchtold, Sam Huczkowski, Nastia Ivanova, Seung Han Lee, Chang Leo Liu, Jade Stenhuijs, Malika Ali, Jonathan Starr, Alban Ovanessian, Johanna Forsehag, Matthew Rawcliffe

 

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.