Oktoberteatern välkomnas som ny medlem i medlemsorganisationen Länsteatrarna i Sverige. Det innebär att Länsteatrarna i Sverige nu också finns representerade i Södertälje kommun i Stockholms län. Oktoberteatern är ytterligare en länsteater med ett kommunalt uppdrag och stor erfarenhet av arbete med barn och unga.

Oktoberteatern bildades 1973 som en fri teatergrupp och är idag en mindre institutionsteater med fast scen i Södertälje. Oktoberteatern kom till Södertälje 1978 med en vision om att göra en djärv, ny, unik teater med rötterna djupt nere i det mångkulturella samhälle som Sverige idag är. Oktoberteatern producerar scenkonst för främst barn och unga, vilket inkluderar verksamhet riktad till Södertäljes alla grundskoleelever samt till barnfamiljer, men också för vuxna.

– Vår organisation har nu fått ännu en kompetent medlem i Oktoberteatern, en teater som är lokalt och regionalt djupt förankrad i Södertälje kommun i Stockholms län, säger Åsa Kratz, ordförande för Länsteatrarna i Sverige.  Oktoberteatern har stor erfarenhet av arbete med framförallt barn och unga i fokus. Den erfarenheten kommer att berika vårt fortsatta arbete med att tydliggöra scenkonstens kraft och möjligheter att stärka utvecklingen av både individ och samhälle och ge oss övriga medlemmar i Länsteatrarna i Sverige värdefull inspiration och kunskap.

– Vi ser Länsteatrarna i Sverige som en bra arena för erfarenhetsutbyte och omvärldsbevakning, säger Johanna Lindell, ordförande i Oktoberteaterns styrelse. Vi har många gemensamma utmaningar med de andra scenkonstaktörerna i föreningen och ser fram emot att samarbeta i den här konstellationen.

– Vi har lämnat vårt fria gruppliv och behöver råd och stärkande samtal med  teatrar som har längre erfarenhet av att vara en institution – och se hur vi  tillsammans håller teaterns själ och hjärta vid liv  i dessa tider av utveckling och förändring, säger Ninne Olsson, konstnärlig ledare för Oktoberteatern.

Läs mer om Oktoberteatern på deras hemsida
Bilden överst. Från Oktoberteaterns verksamhet Embryo, en teaterlekstudio för lågstadiebarn. Inom ramen för barn – och ungdomsverksamheten produceras även föreställningen och workshops. Foto: Rebecka Asshoff.

 

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.