Det är en stor ensemble som står på Västmanlands teaters scen i Utvandrarna – Wi mötas åtar – ett drömspel i lägret av regissören Peter Oskarson och dramatikern Mia Törnqvist. I denna nytolkning blandas röster från samtidens flyktingar med Mobergs Karl-Oskar och Kristina och musiken spelar en stor roll.

– Ett spöke vandrar genom världen – migrationens spöke, säger Peter Oskarson, regissör.

Precis som svenskarna en gång i tiden flydde till det förlovade landet Amerika söker hundratusentals människor idag sin tillflykt i Sverige från krig, fattigdom och förföljelse i sina hemländer. Ämnet utvandring är alltid aktuellt, säger regissören Peter Oskarson i en intervju med Västmanlands Läns Tidning:

– Det är ett tema och en berättelse som återkommer genom historien, den finns i uttåget ur Egypten eller Odysseus resa. Utvandrarna är en berättelse som talar till oss även nu, med de stora uppbrott och vandringar vi ser i världen i dag.

Musiken till föreställningen består dels av nykomponerad musik av Ale Möller, dels av traditionell musik från Turkiet, Kurdistan och Armenien förmedlad av Berrin Sahin, samt traditionell musik från Västafrika och några nya sånger i mandinka-tradition förmedlade  av Lamine Cissokho. Lamine Cissokho (från Skällby utanför Kalmar) spelar också den senegalesiske sångare som inledningsvis möter publiken och berättar hur han har lärt sig det svenska språket genom att läsa Vilhelm Mobergs böcker. På scenen börjar hans drömmar gestaltas av de andra skådespelarna och föreställningen blir till ett drömspel där Karl-Oskar och Kristina färdas tillsammans med flyktingar från idag. Röster från samtidens flyktingar blandas med Mobergs Karl-Oskar och Kristina. Teatersalongen är ett läger där väntan är stor.

Utvandrarna, Västmanlands Teater, 2016, Ruben Lopez, Anders Larsson, Lamine Cissokho är skådespelare och musiker i föreställningen, foto Markus Gårder

Utvandrarna, Västmanlands Teater, 2016, Ruben Lopez, Anders Larsson och Lamine Cissokho är skådespelare och musiker i föreställningen, foto Markus Gårder

– Först och främst är Utvandrarna en fantastisk och gripande text, säger Niklas Hjulström, teaterchef på Västmanlands Teater i ett pressmeddelande. Det är ju Vilhelm Mobergs förmåga att med hjälp av detaljerna hitta det storslagna i människan som gör att den här berättelsen gång på gång finner sin publik. Att se hur människor som du och jag, under omständigheter de inte själva rår för, inte ger upp utan ständigt försöker hitta en plats i tillvaron. Det gör den inte bara spännande, utan också extremt aktuell just idag 2016. Med sina erfarenheter placerar Peter Oskarson och Ale Möller en berättelse från Småland mitt i världen, inte minst musikaliskt.

Utvandrarna, Västmanlands Teater, 2016, Cicilia Sedvall i rollen Ulrika, foto Markus Gårder

Utvandrarna, Västmanlands Teater, 2016, Cicilia Sedvall i rollen som Ulrika, foto Markus Gårder

– För mig handlar Utvandrarna om överlevnad, om människans medfödda överlevnadsinstinkt, säger Cicilia Sedvall som har rollen Ulrika. Idag finns det ett påtagligt hot som gör att människor väljer att riskera livet när de tar sig över havet. Så var ju inte fallet i Mobergs berättelse, men det handlar ändå om att leva ett fullt liv, att ha möjlighet att ge sina barn en framtid. För vi får inte glömma vår historia, det får inte finnas en preskriptionstid för det som tidigare hänt. Vi får inte glömma.

Utvandrarna – Wi mötas åtar – ett drömspel i lägret hade premiär den 8 oktober på Västmanlands Teater och spelar sista gången den 13 november. Söndagarna 23 oktober och 13 november bjuder Västmanlands Teater på fria bussresor till föreställningarna.

Mer om Västmanlands Teater

Mer om föreställningen 

Bilden överst: Utvandrarna, Västmanlands Teater, 2016, ensemblen, foto Markus Gårder

 

 

 

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2022

Länsteatrarna och Västerbottensteatern bjuder in till vårmöte den 6-8 april 2022. Tillsammans kommer vi samlas på̊ Västerbottensteatern som nyligen flyttat in i ett nytt kulturhus. Vi kommer att samtala om valåret 2022, om kulturpolitik och om hur valet kan komma att påverka Sveriges Länsteatrar. Vi kommer bjuda in intressanta gäster och samtalspaneler. Utöver det kommer vi ta upp aktuella frågor kring länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss hur vi kan utvecklas som förening och som enskilda individer i våra respektive teatrar.


    Jag vill äta middag 6 april

    Jag vill äta lunch 7 april

    Jag vill äta middag 7 april    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.