Uttalande från Länsteatrarna i Sveriges årsmöte 2014
Länsteatrarna uppmanar staten att garantera alla, speciellt barn och unga, möjligheter till kulturupplevelser av hög konstnärlig kvalité även utanför storstadsregionerna. Vi anser att staten måste värna och stärka länsteatrarna – de institutioner som skapar merparten av den regionala scenkonsten.
En länsteater ska vara angelägen och våga utmana. Vi finns inte för att tjäna pengar på publiken utan för att tjäna publiken och bidra till scenkonstens utveckling. Vi vill nå en bredare publik, vi vill nå dem vi inte når idag.
Sveriges länsteatrar spelar varje år mer än 6000 föreställningar för nästan 600 000 personer på våra teatrar eller ute på turné. Detta gör att länsteatrarna har stor kunskap om livsvillkoren för medborgarna utanför storstadsregionerna. Utifrån dessa erfarenheter växer vår repertoar fram. Våra idéer, berättelser, repetitioner och föreställningar skapas i dialog med vår publik.
Senare tids forskning har visat på betydelsen av aktivt deltagande i kulturverksamheter för hållbar utveckling. Kulturupplevelser utvecklar medborgarnas förändringsbenägenhet. Forskare har konstaterat sambanden mellan kultur-kreativitet-innovation-tillväxt och speciellt konstaterat relationen mellan kulturkluster och regional innovationskraft.
Genom att stärka länsteatrarna kan vi stärka de nya regionala och lokala arrangörsnätverken och se till att alla invånare i landet får ta del av scenkonst av högsta kvalitet – även i framtiden. För våra turnéer och för vår skolteaterverksamhet är vi idag ofta beroende av ideella krafter och eldsjälars engagemang för att få scenkonsten till publiken. Det leder till en orättvis, ojämn och odemokratisk fördelning av scenkonsten i landet.
Vi behöver starka institutioner med en god basverksamhet för att leva upp till de nationella kulturpolitiska målen. Länsinstitutionerna genererar stora mervärden genom att de är kulturella nav i regionerna och en drivkraft för ett hållbart och inkluderande samhälle.
Vikten av ett blomstrande kulturliv även utanför storstäderna kan inte underskattas för att stimulera nytänkande, attraktionskraft och skapa rum för möten och nya perspektiv för såväl individer som samhällen. Gemensamt har vi byggt upp en kulturell infrastruktur i hela vårt land med tanke på hela vår befolkning – det vill vi stärka och utveckla.
Bilden är från Västerbottensteaterns föreställning Vi besvarar ditt samtal så snart vi kan, inom ramen för satsningen Rum för teater som innebär att turnerande teaterföreställningar framförs i nästan vilka lokaler som helst för att alla invånare i länet skall få fullödiga scenkonstupplevelser, oavsett var i regionen de bor. Med Agneta Ahlin och Annika Isaksson, foto Patrick Degerman.
Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.
Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)
Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr
Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.
Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.
Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.