På ung scen/öst pågår spännande projekt där konstnärer och forskare möts. I ett utåtriktat metodarbete växer produktionerna fram i samarbete med inbjudna aktörer. Sedan ett par år är genusvetaren Anna Lundberg knuten till ung scen/öst.
Anna Lundberg har tagit del i arbetet med två produktioner: Vad ska vi göra? som spelades under hösten 2012 och Den magiska cirkeln, som spelades under våren 2013. Nu har Anna publicerat en förhandling om betydelse i interaktiv barn- och ungdomsteater med titeln: Äckel, jubel, kaos, som handlar om arbetet med dessa två föreställningar.
Anna har kunskap om feministisk och genusvetenskaplig/intersektionell forskning och ett vetenskapligt förhållningsätt och utvecklade det med hjälp av mötet med teatern. Exempelvis samlades alla medverkande en gång varje vecka för ”Veckans Lundberg” där Anna presenterade sina samlade intryck och tankar kring den senaste veckans repetitioner i form av en teoretiskt baserad analys, som sedan diskuterades i gruppen. I en arbetsgrupp bestående av Anna Lundberg, skådespelare och producenter från ung scen/öst arbetade man med konkreta strategier utifrån det sociologiska begreppet ”emotional labor” (om yrkesroller där man måste tillföra känslor i sitt arbete) för att hantera det specifika känsloarbete som krävs i en nära interaktion med en ung publik. Vad händer egentligen med teaterföreställningarna när barn- och genusforskare befinner sig mitt i repetitioner och konstnärligt arbete? Hur påverkas det konstnärliga resultatet? Hur påverkas forskningen?
Ung scen/öst arbetar just nu med en publikation som sammanfattar och för vidare erfarenheterna från forskningsprojektet. Publikationen trycks till våren 2014 och redaktör är Tova Gerge.
Läs Anna Lundbergs förhandling om betydelse i interaktiv barn- och ungdomsteater Äckel, jubel, kaos, klicka på länken. Anna Lundberg Äckel jubel kaos
Malin Axelsson, konstnärlig ledare för ung scen/öst, skriver om arbetet med Den magiska cirkeln här
Bilden ovan: ung scen öst, Den magiska cirkeln, Linda Kunze, foto Markus Gårder
Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.
Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)
Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr
Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.
Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.
Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.