Att så många unga lider av psykisk ohälsa har varit drivkraften bakom UngHästens pedagogiska värdegrundsarbete i skolor sedan år 2000. I samband med 20-års jubileet har också UngHästens prisbelönta arbete dokumenterats i boken ”Trygga klassrum”.

Västerbottensteaterns ungdomsavdelning UngHästen har varit mycket framgångsrik i sitt arbete att med teater som pedagogiskt verktyg öppna upp för trygga samtal i klassrummen kring frågor om unga och psykisk ohälsa. Projektet föddes år 2000 ur visionen att få unga människor att våga tro på sig själva och på samtalets kraft. Nu har UngHästens metodik formulerats i handboken ”Trygga klassrum”, skriven av journalisten Caroline Jonsson, som har specialiserat sig på sociala frågor och psykisk hälsa bland unga.

I ”Trygga klassrum” kan du också läsa historien bakom UngHästens prisbelönta pedagogik och möta grundarna Malin Lundqvist och Petra Åström, dramapedagogen Katrin Byréus och många fler som ger sina tankar om pedagogens roll som relationsfrämjare och samtalsledare. Det handlar om konsten att våga lyssna och skapa trygga klassrum – även när det verkar omöjligt. Vi kontaktade  Malin Lundqvist för att gratulera till jubileum och bok!

Malin Lundqvist, grundare och avdelningschef UngHästen och Caroline Jonsson, författare. foto Patrick Degerman och Johanna Egemar.

Hej Malin och grattis! Vi är nyfikna – vad är historien bakom hur UngHästen grundades?
– Jag och min kollega Petra Åström grundande UngHästen år 2000. Vi ville förmedla en tro till unga att just du som individ har betydelse – det du säger och det du gör påverkar andra. Vi ville ge unga verktyg att påverka sin egen livssituation. Tillsammans med skådespelare och dramapedagoger skapade vi ett ungdomspedagogiskt värdegrundsarbete.

– Vi tog initiativ till att visa föreställningar om psykisk ohälsa och självmord för högstadieelever när en ung flicka tog livet av sig i Skellefteå. Självmord är i dag den vanligaste dödsorsaken bland 15-24-åringar. Det är något vi måste våga prata om. Vi behöver mötas, särskilt i en tid där våra liv levs online, på nätet. Som privatperson och yrkesmänniska brinner jag för barn och ungas rättigheter.

För någon vecka sedan släppte ni också boken ”Trygga klassrum” av journalisten Caroline Jonsson – en handbok av pedagoger för pedagoger. Väldigt efterfrågad, efter vad vi förstår. Varför är det en viktig bok?
– ”Trygga klassrum” är en bok för dig som är pedagog i årskurs 4–9 eller på andra sätt möter grupper av barn och unga i skolan. Här finns värderingsövningar, lekar och andra kreativa metoder som vi under 20 år använt för att skapa samtal med elever i svåra och känsliga frågor – och som du kan använda i din egen skola.

UngHästen jubilerar och firar sina 20 framgångsrika år med en jubileumsföreställning, foto LisaLove Bäckman.

Nu bjuder ni in till jubileumsföreställning där allt det bästa (och värsta?) lyfts fram. Det låter spännande – kan du berätta lite om det?
– Det blir en fartfyllt improviserad show där vi blandar allvar och skratt och driver med oss själva! Vi får även svar på många frågor vi undrat över i 20 år!

Blir det 20 år till?
– Nu i april flyttar vi in i ett nytt kulturhus i Skellefteå och det känns fantastiskt kul, detta innebär att vi har lokaler att blir många fler på UngHästen, och att vi får möjligheten att träffa många fler unga – vår framtid!  20 år till är bara början….

——-

Läs mer och beställ boken ”Trygga klassrum” här.

Läs mer om UngHästen här.

Se video om UngHästen här:

UngHästen är en del av Västerbottensteatern sedan 2009.

2015 tilldelades Unghästen BRIS-priset med motiveringen:
”Med sin interaktiva teater lyckas Unghästen ta upp aktuella ämnen och inspirera till samtal. Genom ett pedagogiskt efterarbete har de tydligt lyft fram betydelsen av samtalet i skolan. Unghästen visar vikten av att våga prata om det som kan vara krångligt och svårt. En utgångspunkt för Unghästens arbete är att skapa ett gott samtal där alla ska våga komma till tals och bli hörda – en barnsyn som stämmer väl överens med den som utgör grunden för Bris arbete.”

2016 fick de även Psykiatripriset och Surfa lugnt-priset.

Vi jobbar på UngHästen: fr v Malin, avdelningschef/pedagog. William, skådespelare/teaterpedagog. Niklas skådespelare. David, företagsansvarig/skådespelare. Linda, lärare/skådespelare. Firelle, ungdomsledare. Nils, skådespelare.

 

Bilden överst: UngHästen, Det måste bli bättre 2016, foto Sofia Lindblom.

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.