Stephen Sondheims musikal Frogs får Sverigepremiär i oktober i Visby i ett samarbete mellan Länsteatern Gotland och Gotlandsmusiken, med den svenska titeln Underjorden tur & retur. En stor orkester, kör, dansare och en 8-manna ensemble framför denna komiska samhällssatir som ställer frågan: Kan konsten göra oss till bättre människor?

Tiden är nutid. Platsen är det antika Grekland…
Så inleds musikalen Frogs där kompoitören och textförfattaren Stephen Sondheim har återanvänt handlingen i den antika grekiska komedin med samma namn, skriven av Aristofanes. Huvudpersonen är Dionysos, som inte bara är vinets gud, utan även dramats beskyddare. Som sådan är han verkligen inte imponerad av vår nutida dramatik, utan bestämmer sig att resa till dödsriket  för att hämta hem den irländske författaren George Bernard Shaw. I Hades finns också Shakespeare som vill vara med på ett hörn. Vem ska Dionysos nu ta med sig tillbaka som är bäst lämpad att förbättra världen vi lever i?

Vi passade på att ställa några frågor till Thomas Sundström, teaterchef Länsteatern Gotland.

Thomas Sundström, teaterchef Länsteatern Gotland, foto Anna Sundström

Hur  kom du på idén att sätta upp just den här musikalen?
Frogs är en relativt ospelad, samhällskritisk, människovänlig och ROLIG musikal. Det finns inte så många av det slaget.

Det är faktiskt nästan Europapremiär, eller hur?
-Så vitt vi förstår så är det Europapremiär av en fullskalig uppsättning under professionell flagg.

Du har översatt texten och du är även regissör. Har du anpassat Frogs till svenska förhållanden idag?
– Ja, och det har varit lätt. Tyvärr…världen har inte blivit så mycket visare sen 60-talet. Eller 200 f.kr heller för den delen…

Ni är mitt uppe i repetitionsarbetet just nu, får man fråga hur det går?
-Fantastiskt, och mycket svårt. Det är intressant, för det kommer bli mycket lätt att se och ta till sig för publiken.

Stephen Sondheim är många musikalälskares favorit. Och även musikalartister skattar honom högt. Men han är inte så känd hos den stora publiken. Vad tror du det beror på?
-Nog är han känd, i jämförelse med 99% av alla andra kollegor till honom. Han är mer känd än de flesta nobelpristagare, mer känd än både Ingmar Bergman och August Strindberg.

Denna musikal lär vara både komisk och samhällskritisk. Kan du berätta lite om det, på vilket sätt är den kritisk mot vårt samhälle?
-Åh, den kritiserar vårt dogmatiska hyllande av ledare och auktoriteter. Ställer frågan om vårt eget ansvar vår planet och våra liv.

Vilka är ”grodorna”?
-Det är våra egna inre monster som vänder oss mot varann.

Samarbete med Länsmusiken
Underjorden tur & retur är ett samarbete mellan Länsteatern Gotland och Gotlandsmusiken med stråkförstärkning från Länsmusiken i Kalmar under ledning av dirigent Bo Wannefors.

Dionysos spelas av Andreas Nilsson och Janne Åström gör rollen som hans slav Xanthias som följer med till dödsriket. I Hades träffar de dödsguden Pluto som spelas av Babben Larsson. Vi möter också Charon, färjekarlen på floden Styx (Lennart Bäck), George Bernard Shaw (Tomas Lindström) och inte minst William Shakespeare (Tove Vahlne).

Översättningen av manus och sångtexter har gjorts av Thomas Sundström, som även kommer att regissera föreställningen. Underjorden tur & retur spelas på Wisby Strand den 12 och 13 oktober, och biljetterna släpps i augusti.

Länsteatern Gotland

Gotlandsmusiken

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.