Mimie och Maxida Märak gör en konsert med snabba rimes, trancejok, spoken word och hip hop, ett eget koncept de kallar för Poetry-Jojk Slam. Under asfalten ett fjäll hade smygpremiär på Giron Sámi Teáhter i slutet av augusti och åker snart ut på turné.

Stadspulsen delar plats med tysta skogar. Yta är inte alltid vacker eller klädd i kolt, den kan vara rå och odefinierbar, men under kläderna, under skinnet pulserar alltid Sápmi. Under asfalten finns ett fjäll.
Systrarna Mimie och Maxida Märak, med rötter i Lilla Lule Älvdal, uppträder tillsammans i en föreställning som snart drar ut på turné. Snabba rimes möter trancejojk, spoken world möter hip hop och tillsammans sliter sig Mimie och Maxida fria, skapar ett eget rum där samhällskritik likväl som blöta kvällar och personliga tankar tar ton.
Mimie är silvermedaljör för andra året i rad i SM i Poetry Slam, hon skriver krönikor och manus. Mimie levererar tankar i klockren poesi, uttrycksfullt, känslosamt och svår att värja sig för.
Maxida gör det samiska historieberättandet i ny tappning – hon tar jojken till en ny nivå när den lyfter taket tillsammans med hiphop-trance-housefeeling som hon varvar med att spotta ut rimes i form av svidande raptexter. Hon är musiker, skådespelare och konstnär. I höst är hon aktuell med filmen Glada hälsningar från Missångerträsk.

Texter: Mimie Märak och Maxida Märak
Musik: Maxida Märak

”Vi vill visa att vi är samer, men vi behöver inte presentera oss som Hej, jag är same, jag heter Maxida. Vad jag än gör på scenen så finns alltid mitt ursprung: Under asfalten finns ett fjäll. Men jag är trött på att behöva hävda det.” Lyssna på en kortintervju på SR

Turnéplan:

27 september Lycksele, kl 19
1 oktober Jokkmokk, kl 19
9 oktober Vilhelmina, kl 19
22 oktober Tärnaby, kl 11 skolföreställning, kl 19.00 offentlig föreställning
23 oktober Mo i Rana, Norge kl 13 skolföreställning
25 oktober Mosjön, eftermiddagsspelning, Villkvinneseminariet
26 oktober Snåsa , kl18
27 oktober Snåsa, kl 12 skolföreställning
19 november Dorotea kl 19
3 december Umeå

För mer info angående turnén kontakta
Erika Unnes, Giron Sámi Teáhter
Tel: +46 (0)73 020 5558


Giron Sámi Teáhter

 

 

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2022

Länsteatrarna och Västerbottensteatern bjuder in till vårmöte den 6-8 april 2022. Tillsammans kommer vi samlas på̊ Västerbottensteatern som nyligen flyttat in i ett nytt kulturhus. Vi kommer att samtala om valåret 2022, om kulturpolitik och om hur valet kan komma att påverka Sveriges Länsteatrar. Vi kommer bjuda in intressanta gäster och samtalspaneler. Utöver det kommer vi ta upp aktuella frågor kring länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss hur vi kan utvecklas som förening och som enskilda individer i våra respektive teatrar.


    Jag vill äta middag 6 april

    Jag vill äta lunch 7 april

    Jag vill äta middag 7 april    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.