Mimie och Maxida Märak gör en konsert med snabba rimes, trancejok, spoken word och hip hop, ett eget koncept de kallar för Poetry-Jojk Slam. Under asfalten ett fjäll hade smygpremiär på Giron Sámi Teáhter i slutet av augusti och åker snart ut på turné.

Stadspulsen delar plats med tysta skogar. Yta är inte alltid vacker eller klädd i kolt, den kan vara rå och odefinierbar, men under kläderna, under skinnet pulserar alltid Sápmi. Under asfalten finns ett fjäll.
Systrarna Mimie och Maxida Märak, med rötter i Lilla Lule Älvdal, uppträder tillsammans i en föreställning som snart drar ut på turné. Snabba rimes möter trancejojk, spoken world möter hip hop och tillsammans sliter sig Mimie och Maxida fria, skapar ett eget rum där samhällskritik likväl som blöta kvällar och personliga tankar tar ton.
Mimie är silvermedaljör för andra året i rad i SM i Poetry Slam, hon skriver krönikor och manus. Mimie levererar tankar i klockren poesi, uttrycksfullt, känslosamt och svår att värja sig för.
Maxida gör det samiska historieberättandet i ny tappning – hon tar jojken till en ny nivå när den lyfter taket tillsammans med hiphop-trance-housefeeling som hon varvar med att spotta ut rimes i form av svidande raptexter. Hon är musiker, skådespelare och konstnär. I höst är hon aktuell med filmen Glada hälsningar från Missångerträsk.

Texter: Mimie Märak och Maxida Märak
Musik: Maxida Märak

”Vi vill visa att vi är samer, men vi behöver inte presentera oss som Hej, jag är same, jag heter Maxida. Vad jag än gör på scenen så finns alltid mitt ursprung: Under asfalten finns ett fjäll. Men jag är trött på att behöva hävda det.” Lyssna på en kortintervju på SR

Turnéplan:

27 september Lycksele, kl 19
1 oktober Jokkmokk, kl 19
9 oktober Vilhelmina, kl 19
22 oktober Tärnaby, kl 11 skolföreställning, kl 19.00 offentlig föreställning
23 oktober Mo i Rana, Norge kl 13 skolföreställning
25 oktober Mosjön, eftermiddagsspelning, Villkvinneseminariet
26 oktober Snåsa , kl18
27 oktober Snåsa, kl 12 skolföreställning
19 november Dorotea kl 19
3 december Umeå

För mer info angående turnén kontakta
Erika Unnes, Giron Sámi Teáhter
Tel: +46 (0)73 020 5558


Giron Sámi Teáhter

 

 

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.