UngHästen har startat en tjejgrupp för asylsökande. Initiativet utgör en del av projektet ”Att vara jag”, som är ett pedagogiskt teaterprojekt med unga migranter i Skellefteå Kommun. Med  tjejgruppen JAG vill UngHästen erbjuda en trygg plats för asylsökande tjejer där de kan träffa andra och använda sig av kulturella uttryck för att stärka både självförtroende och välbefinnande.

–Teater är ett sådant fantastiskt verktyg, säger Malin Lundqvist, projektledare och chef för UngHästen.

De är sju stycken som ingår i tjejgruppen, i olika åldrar och från olika länder. De har träffats regelbundet sedan strax innan jul. Tanken är att projektet ”Att vara jag” kommer att utökas med både en mans- och kvinnogrupp för asylsökande samt en mötesplats i Lövånger, där asylsökande kan ägna sig åt skapande i olika former.

Tjejgruppen JAG, foto Ghailan Al-Khalaf

I måndags visade tjejgruppen JAG för första gången upp sina verk, i en utställning och improteater på Västerbottensteatern. Tidningen Norran var på plats och skrev en artikel – läs den gärna här.

UngHästen startades år 2000 av Malin Lundqvist och Petra Åström som ett ungdomspedagogiskt projekt. Projektet har drivits med hjälp av EU medel i Skellefteå kommuns regi. Från och med hösten 2007 drivs UngHästen i Västerbottensteaterns regi och 2009 övergick verksamheten från projekt till fast verksamhet. UngHästens personal består av projektledare, dramapedagoger och skådespelare och man spelar drygt 140 föreställningar per år. Den främsta målgruppen är ungdomar på högstadiet och gymnasiet. UngHästen har belönats med BRIS-priset 2015, Surfa lugnt priset 2016 och Psykiatripriset 2016.

Tjejgruppen JAG, foto Ghailan Al-Khalaf

Läs mer om UngHästen här.

Bilden högst upp: Tjejgruppen JAG presenterar verksamheten för media, foto Ghailan Al-Khalaf

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.