UngHästen har startat en tjejgrupp för asylsökande. Initiativet utgör en del av projektet ”Att vara jag”, som är ett pedagogiskt teaterprojekt med unga migranter i Skellefteå Kommun. Med  tjejgruppen JAG vill UngHästen erbjuda en trygg plats för asylsökande tjejer där de kan träffa andra och använda sig av kulturella uttryck för att stärka både självförtroende och välbefinnande.

–Teater är ett sådant fantastiskt verktyg, säger Malin Lundqvist, projektledare och chef för UngHästen.

De är sju stycken som ingår i tjejgruppen, i olika åldrar och från olika länder. De har träffats regelbundet sedan strax innan jul. Tanken är att projektet ”Att vara jag” kommer att utökas med både en mans- och kvinnogrupp för asylsökande samt en mötesplats i Lövånger, där asylsökande kan ägna sig åt skapande i olika former.

Tjejgruppen JAG, foto Ghailan Al-Khalaf

I måndags visade tjejgruppen JAG för första gången upp sina verk, i en utställning och improteater på Västerbottensteatern. Tidningen Norran var på plats och skrev en artikel – läs den gärna här.

UngHästen startades år 2000 av Malin Lundqvist och Petra Åström som ett ungdomspedagogiskt projekt. Projektet har drivits med hjälp av EU medel i Skellefteå kommuns regi. Från och med hösten 2007 drivs UngHästen i Västerbottensteaterns regi och 2009 övergick verksamheten från projekt till fast verksamhet. UngHästens personal består av projektledare, dramapedagoger och skådespelare och man spelar drygt 140 föreställningar per år. Den främsta målgruppen är ungdomar på högstadiet och gymnasiet. UngHästen har belönats med BRIS-priset 2015, Surfa lugnt priset 2016 och Psykiatripriset 2016.

Tjejgruppen JAG, foto Ghailan Al-Khalaf

Läs mer om UngHästen här.

Bilden högst upp: Tjejgruppen JAG presenterar verksamheten för media, foto Ghailan Al-Khalaf

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.