Teater Halland, genom teaterchef Maria Ericson, har varit drivande i tillblivelsen av boken FRED – Allmänna fredskongressen i Varberg 1915/2015 som nu har nominerats till Svenska Publishing-Priset 2015 i kategorin Print – Jubileumsböcker.

Boken FRED är nominerat till fint pris, foto Tetaer Halland

Boken FRED – Allmänna fredskongressen i Varberg 1915/2015, foto Teater Halland

Under hela 2015 firar Varberg ett jubileum under namnet VARBERG CALLING for Peace. För exakt 100 år sedan ägde Den Allmänna Fredskongressen rum i Varberg.  Teater Halland är engagerad med flera projekt och föreställningar som präglas av temat och teaterchef Maria Ericson var drivande i tillblivelsen av boken FRED – Allmänna fredskongressen i Varberg 1915/2015 där läsaren får den korrekta historiebeskrivningen av Henrik Berggren, Ove Bring, Stefan Edman, Anna Ek och Eva Berntsson Melin. Läs mer

FREDsflickor i Edenberga nära Laholm i Halland, foto Nykterhetsfolkets länsarkiv

FREDsflickor i Edenberga nära Laholm, foto Nykterhetsfolkets länsarkiv

I den lilla staden Varberg hölls en fredskonferens 1915 som gav eko över hela världen. Mitt under brinnande världskrig samlade Svenska freds- och Skiljedomsföreningen 200 delegater från olika organisationer och länder (både fredsrörelsen och kvinnorörelserna hade vuxit sig allt starkare) i Varberg – för det låg bra till och för att Varberg hade en aktiv fredsförening. Mötet resulterade i tio resolutioner som kom att fungerade som inspiration vid skapandet av Nationernas Förbund, föregångaren till FN, som den amerikanske presidenten Woodrow Wilson tog initiativ till tre år senare.

Varberg Allmänna Fredskongressen eller Rosenfredskongressen 1915

Varberg Allmänna Fredskongressen eller Rosenfredskongressen 1915

2015 firar hela Varberg fredsåret. Skolor, organisationer, kyrkan, företagare, studieförbund m.fl. arrangerar konserter, utställningar, manifestationer, teaterföreställningar, luftballongflygning på natten (!), samtal, möten …

23-25 oktober är det dags för en internationell fredskonferens i dagarna tre på Varbergs Teater och Kulturhuset Komedianten. Det blir föreläsningar, samtal, diskussioner och paneldebatter av och med en rad framstående personer och organisationer. Konst och kultur står också på programmet och på invigningen tar Cirkus Cirkör plats på scenen. Invigningstalar gör Leymah Gbowee, fredsaktivist och medborgarrättskämpe från Liberia som 2011 tilldelades Nobels fredspris.

mailbanner IffV om fred 500px

Läs mer på www.varberg.se/varbergcalling

Boken ”FRED – Allmänna Fredskongressen i Varberg 1915/2015” ges ut av Teater Halland, genom CAL-förlaget. Den finansieras med hjälp av Sparbanksstiftelsen, Teater Halland och genom gräsrotsfinansiering i regi av Fundsurf/Rallygate.

 

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.