Den norske dramatikern Arne Lygres nyskrivna pjäs Du finns får Sverigepremiär den 22 oktober på Teater Halland. Men inte på den vanliga scenen hos Teater Halland i Varberg – utan hemma hos publiken, i vardagsrummet eller i köket – som en del i Teater Hallands hemma hos-satsning. Tanken är att teater ska spelas så nära att publiken hamnar mitt i dramat.

Arne Lygre är en av Norges främsta dramatiker och hans pjäser påminner om Becket eller Jon Fosse – avskalat teatrala, emellanåt humoristiska och alltid mitt i livets skärningspunkt. Du finns är en kärlekshistoria mellan två människor, på en plats och i en tid som är allt annat än möjlig. Arne Lygres spännande drama skildrar en stormande förälskelse mellan en förälder och en lärare, en förbjuden kärlek som tar slut när livet blir som allra mest smärtsamt, Så en dag möts de på nytt.

Vi kontaktade teaterchef Anna Sjövall för att höra lite mer om hemma hos-satsningen!

Anna Sjövall, teaterchef Teater Halland. Foto Malin Arnesson.

Hej Anna, under pandemin spelade ni teater i folks trädgårdar. Nu ska ni spela i folks vardagsrum. Kan du berätta lite mer om projektet?
-Vi fick så otroligt mycket uppskattning för våra 70+-föreställningar i våras och upplevde att det blev en spännande konstnärlig utmaning för oss när vi inte har någon kontroll över platsen vi ska komma till och när vi är så nära publiken. Det blev många intressanta samtal med publiken eftersom alla föreställningar avslutades med fika med skådespelarna. Vi blev sugna på att fortsätta och göra något liknande, men då med en färdig text och lite längre pjäs. Och inte utomhus, utan inne den här gången.

På er hemsida kallar ni det för Teater Hallands hemma hos-satsning. Är det något återkommande? Har ni flera pjäser på lut, kanske?
-Vi har inga andra produktioner inplanerade, men att spela på oväntade platser är absolut något som vi jobbar med. För några år sedan spelade vi Bäst på jobbet på arbetsplatser, vilket också var ett experiment. Då mötte vi många som aldrig brukar gå på teater eller hade någon aning om vad Teater Halland är för något. Vi gillar att vara i de där osäkra landskapen och se vad som händer.

Finns det några regler att förhålla sig till som publik?
-För våra medarbetares skull, har vi satt ett maxantal till åtta personer och en och en halv meter till publiken. Annars har vi inga krav – jo, det måste finnas någonstans att sitta för skådespelarna. Vi skulle vilja ha en soffa, men det går bra med stolar.

Arne Lygre, foto Siren Høyland Sæter.

Vill du berätta något om varför ni har valt pjäsen Du finns av Arne Lygres?
-Arne Lygre är en fantastisk dramatiker, i Fosse eller Beckets anda med korta repliker, exakta och superkoncentrerade. Du finns är en omöjlig kärlekshistoria mellan en lärare och en pappa till ett av barnen i klassen. Det är en drabbande kärleksrelation som vi alla kan relatera till på olika sätt och läsa in våra egna historier i. Kalle Ekdahl regisserar, Magdalena Stenbeck gör kostym, Jonas Franke Blom musik och de båda rollerna spelas av Petter Heldt och Veronica Dahlström, ett dreamteam!

 

 

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.