Den 25-27 juni arrangeras i Varberg Rosenfred – en hyllning till minne av Varberg Allmänna Fredskongressen eller Rosenfredskongressen som 1915, mitt under brinnande världskrig, hölls i Varberg med över 300 delegater från fler än 200 organisationer: Tillsammans formulerades tio resolutioner för en bestående världsfred som skickades till världens regeringar.

Teater Halland har initierat ett fredsår i Varberg kommun kallat VARBERG CALLING for  Peace. Syftet har varit att lyfta fram lokal fredshistoria och uppmärksamma 100 årsjubileet av Den Allmänna Fredskongressen i Varberg 1915. Varberg Kommun är värd för flera stora evenemang under 2015, som t ex  Rosenfred – en hyllning,  och många föreningar, organisationer och skolor har plockat upp temat fred och mänskliga rättigheter i sin verksamhet.

Rosenfred – en hyllning äger rum vid samma tid som fredsmötet för 100 år sedan. Eventet riktar sig främst till barn och unga. Tio nya fredsbudskap kommer att presenteras av unga varbergare. Gäster som Pierre Schori, Alexandra Pascalidou, Rolf Ekéus och Nour El Refai samtalar om fred tillsammans med publik och andra medverkande.  Det blir en glittrande ceremoni med starka talare, luftakrobatik, musik och gatuteater från Barcelona. Det arrangeras workshops, ett freds- och dramaläger där svenska, colombianska och franska ungdomar deltar och ett historiskt lajv där deltagarna återskapar fredskongressen och lever sig in i den historiska händelsen – läs mer om det här!

Teater Halland spelar Skattkammarön till förmån för World Childhood Foundation torsdag 25 juni kl. 19.00.

Läs mer och ladda ner hela programmet här

– VARBERG CALLING for Peace handlar om att mobilisera en stad och ta vara på alla krafter tillsammans, ett offentligt samtal och en gigantisk kraftsamling. Det handlar om att engagera sig för något i vardagen men även på större nivå – tanken är global, aktionen lokal. Vi lever på en relativt lugn plats. Men vi är ingen isolerad del av jorden även om det kan kännas så ibland, förklarar Hellen Smitterberg, projektledare.

Nästa stora händelse är Internationellt Fredsforum Varberg som arrangeras i samband med FN-dagen den 24 oktober på högskolans campus i Varberg.

Läs mer om VARBERG CALLING for Peace här och här

 

Bilden överst: FREDsflickor i Edenberga nära Laholm, foto Nykterhetsfolkets länsarkiv

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.