Den 24 oktober är det den internationella FN-dagen. Teater Halland manifesterar den tillsammans med barn och unga från Sverige och Storbritannien med en direktsändning från Sveriges trettonde världsarv, radiostationen i Grimeton utanför Varberg.

För tredje året i manifesteras FN-dagen med livesändning via www.unday.org från den anrika radiostationen Grimeton i Halland, cirka 15 km öster om Varberg. Teater Halland använder sig av den gamla radiostationen tillsammans med barn och ungdomar från Sverige och Storbritannien för att kommunicera med världens makthavare.

Den 24 oktober sänder 3:e-klasseleverna på världsarvsskolan Göthriks skola i Grimeton sina animerade filmer om barns rättigheter till världen, via Radiostationen Världsarvet Grimeton. I Wolverhampton, Storbritannien gör elever på West Park Primary School samma sak – med sina filmer. De brittiska eleverna har också formulerat ett morsebudskap till världen.

Radiostationen i Grimeton i Halland uppfördes i början av 1920-talet som en del i ett världsomspännande nätverk av radiosändare och var ett stort steg i utvecklingen av den moderna trådlösa kommunikationen. Härifrån sändes telegrafiska meddelanden via radiovågor över Atlanten till New York. Stationen består av sex 127 meter höga antenntorn som står på rad och är väl synliga från motorvägen. Liknande storradiostationer byggdes över hela världen under 1920-talet, men av dessa finns idag endast Grimeton kvar i fungerande skick. 2004 beslutade UNESCO att Grimetons radiostation skulle tillhöra de omistliga världsarven på världsarvslistan. Grimeton blev därmed Sveriges trettonde världsarv.
Läs mer om Grimeton 

Genom Teater Hallands UNDAY-projekt tar nu barn och ungdomar för tredje året i rad internet och Världsarvet Radiostationen Grimetons gamla långvågssändare i besittning för att kommunicera till andra världsmedborgare – inte minst till världens makthavare.

Läs mer på www.unday.org – där startar utsändningen!
Mer att läsa finns på undayorg.wordpress.com

Och ännu mer info på Teater Hallands hemsida

 

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.