Baletternas balett har den kallats och för de allra flesta är det just som dansverk Svansjön är mest känd. På Västmanlands Teater blir berättelsen om Siegfried som förälskar sig i Odette ett unikt musikdramatiskt allkonstverk – en sagolik teateruppsättning med musik av Västerås Sinfonietta. Föreställningen har nypremiär den 5 november.

I slottet är det dags att fira prins Siegfrieds födelsedag. Borden dukas och salen fylls av musik och gäster. Ljusen tänds. Festen kan börja! Då sveper plötsligt en vind genom slottet och ljusen darrar till som om de skulle slockna och dö…

Med sex skådespelare på scenen och med musik av Västerås Sinfonietta, följer vi Odettes och Siegfrieds väg mot vuxenvärlden. En dröm om ett annat liv i ett samhälle där tankens frihet har ersatts av kontroll och förtryck. Det är en kamp mot onda krafter där frågan är om mörkret kan övervinnas av den sanna kärleken.

– Idén att ta den vackra historien om Svansjön på allvar ledde oss till denna speciella form. Det liknar en operaföreställning, där Sinfoniettan spelar från första minut till sista, men det är teater, där texten talas och handlingen oavbrutet drivs framåt. Musiken har inspirerats av Tjajkovskijs original, men är nyskriven av Niklas Brommare. Det känns lite magiskt, och väldigt lyxigt, säger Niklas Hjulström som är teaterchef för Västmanlands Teater.

Föreställningen spelades för en begränsad publik under pandemin och får nu en efterlängtad nypremiär den 5 november.

Vi fick tag i teaterchef Niklas Hjulström och ställde några fler frågor till honom!

Niklas Hjulström. Foto: Linda Eliasson.

Hej Niklas! En Svansjön med nykomponerad musik av Niklas Brommare, i en dramatisering av Sophie Helsing, nyskriven talad dialog som framförs av sex skådespelare på scen – det låter spännande och nyskapande! Varför har ni valt att göra så? 
– Det var en spännande utmaning att behålla balettens mystik, men ändå göra berättelsen tydligare för en familjepublik. I samtalen mellan teatern, Västerås Sinfonietta och det konstnärliga teamet hittades formen, och trots att ingen av oss tyckte sig ha jobbat på det sättet tidigare så kändes det självklart. När sedan regissören Ellen Lamm och scenograf Nina Fransson kom med idén om att använda skuggspel kändes det som att vi var hemma. Tillsammans med den genomkomponerade musiken blir det både poetiskt och dramatiskt.

Vad skulle du säga är föreställningens tema?
– Sophie Hellsing har tagit fasta på sagan, men genom att göra referenser till hur oliktänkande behandlas på många håll i världen får den en kuslig aktualitet, inte minst just nu. Men det handlar också om kärlekens kraft, och vad som driver människan att tro på en bättre framtid.

Föreställningen hade urpremiär i september 2020, då max antal tillåtna besökare var 50. Hur var reaktionerna då?
– Så goda de kunde vara med 50 personer i salongen. Då gjorde vi en inspelning på konserthuset i Västerås, och framförde föreställningen med inspelad musik. Nu känns det fantastiskt att få göra den med en 17-mannaorkester i diket. Det kommer att bli mäktigt!

Hur kommer det sig att ni gör detta storslagna samarbete med Västerås Sinfonietta – är det något som ni brukar göra?
– Ja, vi har regelbundna samarbeten. 2017 gjorde vi Kärlekskriget, opera av Paula af Malmborg Ward och Mathias Clason, byggd på Ebba Hit Brattströms bok. Och hösten 2021 samarbetade vi kring Amadeus. Fler samarbeten är på gång. Det är tydligt att publiken uppskattar det. 

Läs mer på Västmanlands Teaters hemsida här.

Bilden överst: Foto av Therés Stephansdotter Björk.


Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.