Baletternas balett har den kallats och för de allra flesta är det just som dansverk Svansjön är mest känd. På Västmanlands Teater blir berättelsen om Siegfried som förälskar sig i Odette ett unikt musikdramatiskt allkonstverk – en sagolik teateruppsättning med musik av Västerås Sinfonietta. Föreställningen har nypremiär den 5 november.

I slottet är det dags att fira prins Siegfrieds födelsedag. Borden dukas och salen fylls av musik och gäster. Ljusen tänds. Festen kan börja! Då sveper plötsligt en vind genom slottet och ljusen darrar till som om de skulle slockna och dö…

Med sex skådespelare på scenen och med musik av Västerås Sinfonietta, följer vi Odettes och Siegfrieds väg mot vuxenvärlden. En dröm om ett annat liv i ett samhälle där tankens frihet har ersatts av kontroll och förtryck. Det är en kamp mot onda krafter där frågan är om mörkret kan övervinnas av den sanna kärleken.

– Idén att ta den vackra historien om Svansjön på allvar ledde oss till denna speciella form. Det liknar en operaföreställning, där Sinfoniettan spelar från första minut till sista, men det är teater, där texten talas och handlingen oavbrutet drivs framåt. Musiken har inspirerats av Tjajkovskijs original, men är nyskriven av Niklas Brommare. Det känns lite magiskt, och väldigt lyxigt, säger Niklas Hjulström som är teaterchef för Västmanlands Teater.

Föreställningen spelades för en begränsad publik under pandemin och får nu en efterlängtad nypremiär den 5 november.

Vi fick tag i teaterchef Niklas Hjulström och ställde några fler frågor till honom!

Niklas Hjulström. Foto: Linda Eliasson.

Hej Niklas! En Svansjön med nykomponerad musik av Niklas Brommare, i en dramatisering av Sophie Helsing, nyskriven talad dialog som framförs av sex skådespelare på scen – det låter spännande och nyskapande! Varför har ni valt att göra så? 
– Det var en spännande utmaning att behålla balettens mystik, men ändå göra berättelsen tydligare för en familjepublik. I samtalen mellan teatern, Västerås Sinfonietta och det konstnärliga teamet hittades formen, och trots att ingen av oss tyckte sig ha jobbat på det sättet tidigare så kändes det självklart. När sedan regissören Ellen Lamm och scenograf Nina Fransson kom med idén om att använda skuggspel kändes det som att vi var hemma. Tillsammans med den genomkomponerade musiken blir det både poetiskt och dramatiskt.

Vad skulle du säga är föreställningens tema?
– Sophie Hellsing har tagit fasta på sagan, men genom att göra referenser till hur oliktänkande behandlas på många håll i världen får den en kuslig aktualitet, inte minst just nu. Men det handlar också om kärlekens kraft, och vad som driver människan att tro på en bättre framtid.

Föreställningen hade urpremiär i september 2020, då max antal tillåtna besökare var 50. Hur var reaktionerna då?
– Så goda de kunde vara med 50 personer i salongen. Då gjorde vi en inspelning på konserthuset i Västerås, och framförde föreställningen med inspelad musik. Nu känns det fantastiskt att få göra den med en 17-mannaorkester i diket. Det kommer att bli mäktigt!

Hur kommer det sig att ni gör detta storslagna samarbete med Västerås Sinfonietta – är det något som ni brukar göra?
– Ja, vi har regelbundna samarbeten. 2017 gjorde vi Kärlekskriget, opera av Paula af Malmborg Ward och Mathias Clason, byggd på Ebba Hit Brattströms bok. Och hösten 2021 samarbetade vi kring Amadeus. Fler samarbeten är på gång. Det är tydligt att publiken uppskattar det. 

Läs mer på Västmanlands Teaters hemsida här.

Bilden överst: Foto av Therés Stephansdotter Björk.


Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.