Susanna Alakoski skriver för första gången direkt för scenen. Pjäsen Laina och fåglarna, i regi av Michaela Granit  har urpremiär på Scenkonst Sörmland den 23 mars. Sedan väntar både turné och sommarteater i länet och gästspel i Stockholm  (Unga Klara), Västmanland och i finländska Esbo.

Laina och fåglarna är människor på väg hem, bort, till eller från. Mamma Anna-Liisa är död men vakar ännu över familjen. Pappa Risto försöker hålla samman den lilla familjen men systrarna Linda och Laina förstår sin historia på olika sätt. De går mot oundviklig splittring.

Allt sedan boken Svinalängorna, som hon fick Augustpriset för 2006, har Susanna Alakoski blivit en än viktigare röst i den svenska samhällsdebatten. Med sin nya pjäs vill hon undersöka invandringens villkor och ge perspektiv till ett samtal som är högaktuellt i Sverige just nu.

– Sveriges största invandrargrupp är fortfarande finländare. De utgör också navet i pjäsen. Min förhoppning är att fördjupa ämnet och visa på den komplexitet som migrationsfrågorna rymmer, säger Susanna Alakoski.

För några år sedan iscensatte Michaela Granit Susanna Alakoskis roman Svinalängorna. Ett samtal växte fram, något år senare dramatiserade de antologin Lyckliga slut tillsammans. Nu fördjupar de samarbetet i detta nya projekt tillsammans med Scenkonst Sörmland. Scenkonst Sörmland är initiativtagare till Laina och fåglarna utifrån en stark vilja att spegla samtiden och ge röst åt dramatik som ligger i tiden.

Föreställningen använder såväl musik, bild och rörelse för gestaltningen. Jukka Rintamäki från gruppen Silverbullit både arrangerar och specialskriver musiken. För scenografin står Karin Lind.

Scenkonst Sörmland, Laina och fåglarna, foto Stefanie Andersson

Laina och fåglarna har premiär den 23 mars 2017 på Scenkonst Sörmland i Eskilstuna och fortsätter sedan sin turné runt om i Sörmland under hela våren. Föreställningen kommer också spelas på Unga Klara, göra gästspel i Västmanland och i finländska Esbo för att sedan, under sommaren 2017, spelas som sommarteater på Nynäs slott, Tystberga/Nyköping,

Tips till dig som vill veta mer om Susanna Alakoski och Laina och fåglarna: Den 15 mars medverkar Susanna Alakoski i Efter 10 med Malou för att berätta om föreställningen!

Läs mer om Susanna Alakoski här

Läs mer om Laina och fåglarna här
Susanna Alakoski – dramatiker
Michaela Granit – regi, dramaturg och konceptuell medarbetare
Karin Lind – scenografi och kostym
Emelie Smeds – regiassistent
William Wenner – ljusdesign
Elias Lindén – projektioner, foto och film
Linda Sandberg – maskör
Jukka Rintamäki – kompositör och musikarrangör

Skådespelare: Ingela Schale Berghagen, Zardasht Rad, Sylvia Rauan, Mina Azarian, Timo Nieminen, Sannamari Patjas

Bilden överst: Susanna Alakoski, foto Elisabeth Ohlson Wallin

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.