Förväntningarna var rejält upphaussade inför Västerbottensteaterns första stora produktion i nyöppnade Sara kulturhus. Hur skulle publik och recensenter ta emot världspremiären på dramatiseringen av PO Enquists Musikanternas uttåg?

Den har efterfrågats av många i många år och nu har äntligen Musikanternas uttåg gjort sitt intåg på teaterscenen. Lovorden efter premiären var många, både i sociala media och vid samtal med teaterns personal. Ensemblespelet, de vackra scenbilderna och inte minst hur romanens berättelse bearbetats till teater uppskattades.

– Det är fantastiskt med den fina respons vi fått på Musikanternas uttåg, säger Fransesca Quartey, vd på Västerbottensteatern. Det är ju något av en utmaning att ta sig an en episk litterär berättelse som har sådan stark förankring i bygden. Med tanke på all den förväntan detta innebär är det extra roligt att vår publik har tagit föreställningen till sitt hjärta.

Hyllande recensioner i rikspress
Urpremiären fick också stor uppmärksamhet på riksnivå och recensenter från alla stora riksmedia var på plats. Även här var mottagandet varmt. ”PO Enquists värld blir sjudande allkonstverk” rubricerades Lars Rings hyllande recension i Svenska Dagbladet. I VK talade Sara Meidell om Musikanternas uttåg som ”ett segertåg för teatern”.

Många recensenter konstaterar också sambandet mellan den konstnärliga framgången, Skellefteås expansiva nutid och Västerbottensteaterns inflyttning i nyöppnade Sara kulturhus. ”Huset blir den träkropp som himmelsharpan är fäst vid. En resonanslåda för stor konst, som ljuder av såväl evigheten som Västerbotten” som Lars Ring avrundar sin recension med.

Västerbottensteatern, Musikanternas uttåg, foto Patrick Degerman

Mötesplats för kultursverige
Premiären samlade också en mängd representanter för teater- och kultursverige med (dåvarande!) kulturminister Amanda Lind i spetsen.

– Att vår kulturminister hade tid att närvara var hemskt trevligt, liksom att vår tidigare kulturminister Margot Wallström var på plats tillsammans med andra i vår kommunledning. Men allra roligast var nog att se att länets alla teaterföreningar var representerade.

Musikanternas uttåg spelar nu vidare med mer än trettio föreställningar fram till mitten av januari. Efterfrågan på biljetter är stor, även från inresta besökare. Exempelvis kommer det närmare tjugo bussgrupper från olika delar av Västerbotten i arrangemang av bland andra länets teaterföreningar.

Västerbottensteatern, Musikanternas uttåg, foto Patrick Degerman

Text: Jonas Lundqvist / Västerbottensteatern

Läs mer här.

 

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.