Visst är det härligt att vi får träffas i parker och lador igen! Sommarteater är en älskad tradition på många av våra länsteatrar. Örebro Teater spelar Råttfångaren på Spelgården i stadsdelen Wadköping i Örebro. Norrbottensteatern sätter upp Popkvinnor – andra sommaren på friluftsmuséet Hägnan utanför Luleå, med efterföljande turné. I Medleforsparken i Skellefteå spelar Västerbottensteatern den nyskrivna musikalen Wendy & Peter Pan. Teater Västernorrland fyller femtio år och firar med jubileumsrevyn och sommarturnén Det stora 50-års kalaset. Även Västanå Teater fyller femtio år och till Sunne vallfärdar sommarpubliken för att se Marika Lindström gestalta Selma Lagerlöf i jubileumsföreställningen En saga om en saga som spelas i Berättarladan ända in i september.

Örebro Teater. Råttfångaren. Foto Kicki Nilsson/ICON.

Råttfångaren på Spelgården i Örebro
Råttfångaren baseras på den klassiska sagan ”Råttfångaren i Hameln” som har sitt ursprung i en folksägen från medeltiden. När berättelsen nu har blivit utomhusföreställning på Spelgården i Wadköping, med premiär den 4 juni, så är det i ett stort amatörteatersamarbete och en ensemble på hela 60 personer i alla åldrar från hela Örebro län. Regisserar gör Johanna Huss, som har lång erfarenhet av att skapa verk för stora ensembler bestående av en blandning av professionella och amatörskådespelare. I Huss tolkning blir Råttfångaren ett roligt, fantasifullt och myllrande teateräventyr för hela familjen, som tar upp frågor om medmänsklighet, egoism och hur rädslan för det okända kan göra oss människor till våra egna värsta fiender. Läs mer här

Norrbottensteatern, Popkvinnor – Andra sommaren. Foto: affischbild av teatern.

Norrbottensteatern spelar Popkvinnor – andra sommaren
Årets sommarteater på Norrbottensteatern är Popkvinnor – andra sommaren, baserad på boken ”Kvinnorna som formade pophistorien” av radiojournalisten Anna-Charlotta Gunnarson. Popkvinnor – andra sommaren har premiär den 8 juni och spelas på friluftsmuseet Hägnan utanför Luleå och på turné i Norrbottens län 28 juni -15 juli. Föreställningen hade sin första premiär 2020 och kunde av förklarliga skäl inte spelas så många gånger. Men den fick ett väldigt fint mottagande och det är anledningen till att den nu får en uppföljare. Regissör Rasmus Lindberg utlovar en rolig och medryckande föreställning med ännu fler berättelser om kvinnliga musikskapare som blivit osynliggjorda i historieskrivningen. Läs mer här.

Västerbottensteatern. Wendy & Peter Pan. Foto: affischbild av teatern.

Nyskriven musikalföreställning i Medleforsparken i Skellefteå
Wendy & Peter Pan, som sätts upp på Västerbottensteatern är en nyskriven musikalföreställning för alla åldrar, fritt bearbetad efter Barries klassiska äventyr om landet Ingenstans. Wendy & Peter Pan kommer att spelas som sommarteater både 2022 och 2023 i Medleforsparken i Skellefteå.

I Wendy & Peter Pan, i regi av Annika Kofoed, fylls scenen av en stor ensemble, en blandning av skådespelare och dansande musikalartister. P-O Nilsson har skrivit den medryckande musiken och medverkar gör skådespelarna Stefan Clarin och Malin Vispe samt elever från Musikalakademien och åtta amatörskådespelare.

Det är en berättelse om att bli vuxen, eller att vägra bli det, om att utmana sina rädslor, men också om att ett smärtsamt avsked kan vara nödvändigt för att hitta nya vägar. Men framförallt är det en berättelse om att ge sig hän i sin vildaste fantasi. Premiär blir det den 15 juni! Läs mer här.

Teater Västernorrland, Det stora 50-års kalaset, Foto: affischbild av teatern.

Teater Västernorrland firar sitt jubileum med stort teaterkalas och sommarturné
Teater Västernorrland fyller 50 år och det firar teatern med jubileumsrevyn Det stora 50-års kalaset, med premiär den 18 juni! En namnkunnig ensemble och musiker åker sedan på en sommarturné i Västernorrlands län i teaterns scenvagn – för att möta publiken under bar himmel i det gröna. Det blir nyskrivna och välkända sketcher och sånger av Sofia Andersson, Jan Boholm, Jacke Sjödin, Therese Söderberg och Kristoffer Berglund i en varm, rolig och nostalgisk resa för att hylla teaterkonsten och livet. Läs mer här.

Västanå Teater, En saga om en saga. Foto Håkan Larsson.

Möt självaste Selma på Västanå Teater i sommar!
Nu när Västanå Teater fyller 50 år har teatern valt att skapa en sprakande kavalkadföreställning En saga om en saga, som är ett möte mellan Västanå Teater och Selma Lagerlöf, där scener hämtas från teaterns Lagerlöf-uppsättningar och skärskådar den gemensamma kärleken till berättandet, musiken, dansen och teaterkonsten. Selma Lagerlöf hade ett stort teaterintresse genom hela livet och som prosaförfattare skapar hon scener och tablåer där berättandet i hög grad sker i replikform. Denna gång står även Selma själv på scen, gestaltad av Marika Lindström. Premiären äger rum på midsommar den 25 juni och föreställningen spelar t.o.m. 10 september. Läs mer här. Vi ställde några frågor till Leif Stinnerbom, teaterchef och konstnärlig ledare – läs gärna vad han svarade här.

Bilden överst är från Gösta Berlings Saga på Västanå Teater. Foto: Lars Sundestrand.

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.