Vad ska det bli? Härliga, soliga sommarkvällar eller hällande regn och paraply?  Alltid lika spännande! Ett flertal länsteatrar spelar teater i sommar, till exempel Västmanlands Teater, Teater Västernorrland, Estrad Norr, Västanå Teater, Västerbottensteatern, Regionteater Väst,  Teater Halland, Regionteater Blekinge Kronoberg och Byteatern i Kalmar. Kanske i närheten av dig?

Allt är Helenas fel, Västmanlands Teater, foto Sven Dahlberg

Allt är Helenas fel, Västmanlands Teater, foto Sven Dahlberg

Allt är Helenas fel spelas i parken i Västerås
En skådespelare, en musiker, 18 roller och en kvinna som får stå till svars för allt, Helena. Föreställningen bygger på fyra grekiska tragedier av Euripides, Aischylos och Sofokles och väcker frågor om skuld, skam, människan, livet, döden och samhället. Ett samhälle där alla kämpar för att göra rätt, men där det ändå blir så fel. Allt är Helenas fel sattes upp på Västmanlands Teater hösten 2013 av och med Jesper Feldt och musikern Nicklas Sandström. Nu spelas föreställningen som parkteater i Teaterparken/Stadsparken i Västerås 10-11 juni. Läs mer 

Vildhussen är tillbaka i Döda Fallet
Efter 18 år spelas åter föreställningen om Vildhussen, mannen som skapade Sveriges största naturkatastrof genom tiderna. För hundra riksdaler skulle han leda vattnet förbi forsen så att timmerbönderna som köpt billigt timmer i Jämtland kunde få ner stockarna till kusten. Många starka krafter hejade ivrigt på Vildhussens att tvinga vattnet ta en annan väg förbi forsen. Sommarnatten den 6 juni 1796 drog det virvlande vattnet bort från Norrlands vildaste älv. På några få timmar tömdes den 3 mil långa Ragunda sjön på allt vatten och en 25 meter hög våg svepte genom landskapet hela vägen till kusten. Dånet från Storforsen tystnade för alltid.

Döda fallet, Vildhussen, foto Lia Jacobi

Döda fallet, Vildhussen, foto Lia Jacobi

Historien om Vildhussen är en blandning av fakta och sägen. Var Magnus Huss en galning eller en entreprenör som var före sin tid? Ville han leka Gud eller handlade det om kreativ norrländsk skaparkraft. Regi Eva Gröndahl efter ett omarbetat manus efter Lennart Lidström. Nyskriven musik av Örjan Lidén och en sexton man stark ensemble med Jens Nilsson i huvudrollen. Vildhussen är ett samarbete mellan Teater Västernorrland, Estrad Norr och Destination Ragundadalen.

Spelplats är Döda Fallet, en fantastisk teaterarena med en vacker utsikt, ett före detta vattenfall, i en idag torrlagd älvfåra, med en vridläktare som är den enda i Sverige av sitt slag där publiken åker runt scenen på läktaren. Läs mer.

Nils Holgersson på Västanå Teater
Nils Holgersson i regi av Leif Stinnerbom spelas från den 21 juni tom den 2 augusti på Västanå Teater. Nils Holgersson var den första  föreställningen som spelades i Berättarladan 1999.

”Det var en gång en pojke. Han var så där en fjorton år gammal……”
så börjar Selma Lagerlöf berättelsen om Nils Holgersson, en ensam 
tonårsslyngel som hårdsint och elakt plågar både djur och människor. Som straff förvandlar gårdens hustomte honom till en pyssling. När en vildgås flock lockar gårdens tama gåskarl att följa med dem 
på resan mot Lappland tvingas Nils mot sin vilja med upp i luften.  Så tas han med på en resa genom vildmarken, där hårda krav och livsvillkor kommer att få honom att växa. Från den omänskliga pysslingen till en ansvarskännande och empatisk människa.

Berättarladan är Värmlands största lada ombyggd till teaterscen belägen mycket vackert intill sjön Fryken och Rottneros park strax söder om Sunne. Västanå Teater/Berättarladan i Sunne är en av Sveriges största sommarteatrar och under vinterhalvåret en turnerande teater. Läs mer.

Glasjesus i Åfors och Hovmantorp
Det rådde stor nöd i Glasriket. Allt såg hopplöst ut. Men så kom han, räddaren som med sitt säljevangelium ville frälsa hela riket. Folket jublade, glasarbetarna arbetade hårdare än någonsin och formgivarna designade tomtar på löpande band. Kommunalrådet tryckte honom mot sin barm och gav sin välsignelse åt out-lets, glashotell och en julmarknad med två miljoner juleljus. En dag kom en minister till Glasriket, Glasjesus föll pladask och snart stundade ett ståtligt bröllop.

Glasjesus  är en komisk tragedi om Glasriket av dramatikern Gertrud Larsson, en av Sveriges just nu mest spelade dramatiker. I denna samproduktion mellan Regionteatern Blekinge Kronoberg och Byteatern Kalmar Länsteater, ABF och Kris i repris är det Regionteatern som producerar och  Byteatern som bidrar med regissör (Lars Sonnesjö) och kompositör (Peder Nabo). Kris i repris drog i samarbete med ABF Östra Småland/Öland och Kronoberg igång berättarcirklar om glasbruken på bruksorterna. Gertrud Larsson har fått läsa allt insamlat material och har själv både intervjuat glasarbetare och gjort egen research. Under förberedelsetiden har bruken i Orrefors och Åfors lagts ner. Projektet fick stor uppmärksamhet när föreställningarna i Orrefors och Kosta flyttades efter protester. Nu spelas Glasjesus i Åfors 14-28 juni och Hovmantorp 9-23 augusti.Läs mer på Kris i repris, Regionteater Blekinge Kronobergs hemsida, Byteaterns hemsida.

Peter Pan på Marinmuseum i Karlskrona
Regionteatern Blekinge Kronoberg samarbete med Marinmuseum, Musik i Blekinge AB, Utveckling i Karlskrona och Karlskrona Riksteaterförening i Peter Pan – Wendys resa som spelas på Marinmuseum i Karlskorna 5 juli-2 augusti. Det är den klassiska sagan om pojken som vägrar växa upp i en häftig modern version där man blandar proffs och amatörer på scen. Möt Peter Pan, den envisa och självständiga Wendy, Tingeling, Mrs Darling, Kapten Krok och hans blodtörstiga pirater, Skitungarna och många fler på fullriggaren Jarramas. Regisserar gör Lenny Mostberg och manus har bearbetats av Jonas Karlström. Läs mer.

Norrländsk passion, foto Patrick Degerman

Norrländsk passion, foto Patrick Degerman

Norrländsk Passion, nu i tält i Skellefteå
Norrländsk passion är ett tre timmar långt storslaget teateräventyr som varit på turné i norr och som i sommar spelas som årets sommarteater i ett tält på Nordanå, Skellefteå 10- 19 juni.

Norrländsk passion är det största teaterprojektet under Kulturhuvudstadsåret Umeå 2014. Västerbottensteatern, Norrbottensteatern och Scenkonstbolaget/Teater Västernorrland, Teater Barda från Estrad Norr/Jämtlands läns teater och Giron Sámi Teahter har samarbetat i detta storslagna teateräventyr I regi av Olle Törnqvist och med f.d. teaterchefen för Västerbottensteatern Med Reventberg som projektledare. De tre förstnämnda har bidragit med varsin pjäs som regissören Olle Törnqvist fogat samman med hjälp av dansstycken från Teater Barda och musik, jojk, dans och spoken word från Giron Sámi Teáhter. Avsnitt ur tre pjäser med olika perspektiv på människor i Norrland binds samman av dans, musik, stor kör, bildprojektioner, en spännande scenlösning och dramatisk ljussättning. På scenen finns 22 skådespelare och dansare. Tillsammans med lokala körer på varje spelplats blir det en ensemble med mer än 50 personer. Läs mer.

På Nordanå kulturområde blir det också Allsång med Västerbottensteatern
 24-27 juni. Festligt och folkligt när teatern bjuder på kära pärlor, improvisationsteater, tävlingar och gäster i en härlig blandning.  Medverkar i  Allsången gör Mia Asserud, Theresa Eriksson, Mikke Johansson, Mattias Kågström, Niklas Larsson Lirell, Mikael Lindgren, Pär Löfbom, Cay Nykvist, Tove Olsson och teaterchefen Fransesca Quartey.

Två spel i  Bohuslän
Regionteater Västs lånar under sommaren ut resurser och tjänster till Gustafsbergsspelet 1814 och Bredfjällsspelen, båda med anknytning till historiska händelser i Uddevalla.

Gustafsbergsspelet 1814 är ett sommarspel om händelserna i Uddevalla och Gustafsberg sommaren 1814. I den mörka skuggan av ett stundande krig samlas man på Gustafsberg: Skolgossarna vid Sveriges första internatskola men också tiggarflickan som så gärna skulle vilja gå i skola. Baderskorna med onda ryggar och leder men också hon som betraktas som en säkerhetsrisk för att hon har en norsk far. Soldaten som var med under masslakten i Leipzig men inte vill slåss mot ett broderfolk. Samt förstås kung Karl den XIII, drottning Hedvig Elisabeth Charlotta, kronprinsen Karl Johan och många fler. Föreställningen spelas 7-10 augusti på Gustafsberg. Ulf G Eriksson har skrivit manus och regisserar gör Annette Andersson. Läs mer.

Bredfjällspelet i regi av Ulf Michal och efter ett manus av Stefan Edman & Ulf G Eriksson är en historisk pjäs och en tidlös berättelse om ”den lilla människans” längtan efter kärlek och ett meningsfullt liv. Boken ”Röster från skogen” av Stefan Edman (text) och Jan Töve (foto) kom ut 2010 och handlar om människors dramatiska och gripande liv på det bohuslänska Bredfjället från 1600-talet och fram till vår egen tid. I pjäsens myller av 1600-tals-människor möter publiken Gudmar och Kirsten som fick sin gård nedbränd av svenska soldater vid Fräkne fjord; deras sonson Jon som kommer hem från kriget i Danmark; rebellerna Erik och Kåre och den arma Marit som hämtas av barske prästen Orvar och hans lakejer och ställs inför drottning Hedvig Eleonoras häxkommission. Den leds av Harald Stake, i sin ungdom en av Gustaf II Adolfs krigare och nu Bohusläns förste svenske landshövding, med säte på fästningen i Kungälv. Spelet hade premiär förra året och blev en succé. Bredfjällsspelen spelas 30 juli – 10 aug vid en gammal gård, en halvmil upp i skogen öster om Ljungskile – mitt i Bohuslän. Läs mer.

 Teater Halland ger Sommar på Tjolöholms Slott
Den ståtliga och picknickinbjudande miljön på Tjolöholms Slott utanför Kungsbacka blir platsen för Teater Hallands sommarföreställningar i sommar igen.  Med Musikaliska Pärlor bjuder teaterns ensemble på halländska visor och texter samt kanske någon överraskning. Programmet är sprunget ur teaterns arbete och research med ljudboksantologin ”Lyssna till Hallands författare”. Föreställningen spelas den 13, 14 och 16 augusti. Fredagen den 15 augusti bjuds publiken in till slottet för att uppleva en redovisning av ett av våra residens Happilyforeverafter, work-in-progress med kollektivet GLQ, tre unga konstnärer (Mariana Suikkanen Gomes, Mattias Lech och Benjamin Quigley) med bakgrund i musik, skådespeleri och performance. Läs mer.

 

Bilden överst: Bredfjällspelen, Regionteater Väst, foto Ulf Michal

 

 

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.