En vecka innan valet i september 2014 bjuds 53 fria feministiska scenkonstgrupper in till ung scen/öst för att skapa aktivistiska scenkonstverk i Linköping. Helgen den 25-27 april samlas man för att planera inför detta, bland annat genom en föreläsning av etnologen Fataneh Farahani och en workshop med regissören Ellen Nyman.

Fri Feministisk Scenkonstsamling är ett treårigt projekt, där ung scen/öst är en central resurs och plattform för att skapa en fysisk mötesplats för de fria feministiska scenkonstgrupper som finns i hela landet, med Östergötlands unga feministiska föreningar och organisationer som dialogpartners. Syftet med projektet är att samlas för att samtala om feminism och scenkonst och målet är att skapa ett starkt engagerat nätverk, där deltagarna kan utbyta erfarenheter, kunskaper och framtidsdrömmar. Projektet syftar till att söka det som förenar politiskt och det som kanske inte förenar estetiskt, men som kan trigga en gemensam konstnärlig process med unga som dialogpartners och publik.

Under första projektåret överraskades ung scen/öst av hur stor den fria feministiska scenkonströrelsen är i Sverige. Det nationella nätverket samlar nu hela 53 grupper nationellt och en växande regional referensgrupp bestående av ungdomar från olika feministiska föreningar och organisationer.

Under 2013 arrangerades två scenkonstsamlingar på ung scen/öst fyllda med föreläsningar, workshops och samtal om feminism, antirasism, intersektionalitet och scenkonst.

Under 2014 blir det tre nya helger som syftar till att fortbilda och planera, skapa och genomföra gemensamma aktivistiska scenkonstverk på plats i Linköping strax innan valet 2014. Första helgen inträffar 25-27 april då bland annat etnologen Fataneh Farahani föreläser om intersektionalitet och regissören Ellen Nyman ger en workshop i feministisk scenkonstaktivism.

Fri Feministisk Scenkonstsamling stöds av Kulturrådet.

Mer info och kontakt

 

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.