Le Patin Libre har kallats världens första skridskokompani för samtida skridskodans. I januari kommer de till Sverige och uppträder bland annat med föreställningen Vertical Influences i ishallarna i Gnesta och Nyköping. ”Patin” betyder skridsko och ”Libre” betyder fri – så ”den fria skridskon”? Vi tog reda på lite mer! 

Vertical Influences är en skridskoföreställning som framförs av skridskokompaniet Le Patin Libre, från Montreal i Canada. Le Patin Libre använder sig av isen som en scen – för att uttrycka sig konstnärligt. Kompaniet grundades 2005 av den då pensionerade skridskoåkaren Alexandre Hamel och fyra andra konstskridskoåkare som ville utforska rörelse på isen på ett friare sätt än vad som hade varit möjligt när de var proffesionella konstskridskoåkare. Konstformen kan enklast beskrivas som ”Contemporary Dance on Ice”, alltså som samtida dans på is. Det är skridskodans fri från paljetter och poängsättning! Efter sexton år och en rad uppmärksammade succéer kan vi konstatera att ”den nya skridskostilen” har blivit en konstform i sin egen rätt.

I Vertical Influences blir publiken placerad på isen för att kunna känna intensiteten som får luften att vibrera… bokstavligen. Skridskoåkarna utforskar mänskliga relationer och maktstrukturer, som ledarskap, mobbning, individualism och rivalitet. Vertical Influences har framförts över 100 gånger i olika sammanhang och denna femmanna ensemble, som består av tidigare professionella konståkare, har förmågan att transformera vilken hockeyrink som helst till en magisk pop-up teaterscen.

Le Patin Libre/Scenkonst Sörmland, Vertical Influence, foto kompaniet

Så här skriver Le Patin Libre om sin konst på sin hemsida:
”Till grund för vårt arbete finns frågan: ”vad är skridskoåkning?” Fram till nu har våra forskningsprojekt alltid fört oss tillbaka till samma sak: att glida. Att glida är möjligheten att prägla rörelse på orörliga kroppar. Det är det unika med vår dans. Det är magin vi leker med, tills den blir en svindel, för vår egen njutning och för vår publik.”

Vertical Influences är en supercool föreställning som sker helt och hållet på is i några av länets ishallar, berättar Lisa Lach, marknadsförare på Scenkonst Sörmland. Det är ett samarbete med Dansnät Sverige, som tar hit kompaniet på turné i januari 2022, och då fanns det slottar över till oss för arrangemang i Sörmland. Vi kände till kompaniet, eftersom vår teaterchef Maria Weisby hade sett dem uppträda för några år sedan i Bryant Park i New York.

Varför inte passa på att se dem du också i Gnesta Ishall den 26 januari eller i Rosvalla Ishall i Nyköping den 28-29 januari – om du är i närheten?! Efter föreställningen och en kort paus bjuds publiken upp till ett ”Ice-dance party”, längd ca 50 min. Ta med dina skridskor eller låna på plats. Lördagen den 29 januari i Nyköping finns även en möjlighet att delta i en exklusiv workshop med dansarna, som är öppen för alla oavsett skridsko-vana.

La Patin Libre | Vertical Influences

 

 

Boka din plats på Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet är sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på XXX Stockholm, Adress. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot. Vi kommer även få tillfälle av att byta erfarenheter mellan varandra.

Den 18 augusti har vi även bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 21 juli.
Eventuell avanmälan sker senast den 4 augusti, annars debiteras hela deltagaravgiften.

Varmt välkommen!    Jag godkänner att denna anmälan är bindande och att avanmälan måste ske senast den 4 augusti, annars debiteras hela anmälningsavgiften.