Scenkonst Sörmland och Baxter Theatre i Kapstaden fortsätter för andra året i rad sitt dans- och musiksamarbete Growth. Föreställningen Struck Silent handlar om årsrika personer. Om pensionärer. Om den så kallade åldringsboomen. Om det ekonomiska systemet i förhållande till de mänskliga behoven. Föreställningen har skapats ur de berättelser, åsikter, tankar och känslor som kommit fram i mötet med två referensgrupper, den ena i Eskilstuna och den andra i Kapstaden. Tonsättaren Tebogo Monnakgotla, koreografen Ananda Fuchs och kostymören/scenografen Susanna Wiklund träffat referensgrupperna vid flera tillfällen. Referensgrupperna har diskuterat och på olika sätt gestaltat yrkesidentitet, pensionärsidentitet, livsval, hopp och oro inför framtiden, åsikter om pensionssystem, lust att arbeta och att inte arbeta, vad det är att vara nyttig och huruvida man måste vara det, inre och yttre ålder, döden, samhällsstämning, äldrevård, åldersdiskriminering, obesvarade frågor, dolda hemligheter, politiska system, minnet och minnen.

Scenkonst Sörmland möten med referensgrupper på Baxter Theater, foto Oscar O´Ryan

Möte med referensgruppen i Kapstaden i samarbete med Baxter Theatre, foto Oscar O´Ryan

Projektet Growth är ett treårigt samarbete mellan Scenkonst Sörmland och Baxter Theatre som bygger på ambitionen att gestalta den mänskliga aspekten av ekonomisk tillväxt med dans och nyskriven musik . Resultatet blir en triptyk av dansföreställningar där den första, I hit the Ground running, hade ur- och världspremiär i Kapstaden 29 augusti 2013 och har framförts på turné i Sörmland och på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Musiken var nykomponerad av den svenska tonsättaren Tebogo Monnakgotla och framfördes av fem musiker från Scenkonst Sörmland. Ananda Fuchs från Sydafrika stod för koreografin för fem sydafrikanska dansare. Tillsammans skapade de en mångfacetterad föreställning baserad på material från två referensgrupper med unga arbetslösa från Sverige och Sydafrika som diskuterat, problematiserat och improviserat kring begreppet ekonomisk tillväxt.

I hit the Ground running, slutade mitt i ett race med högst osäker utgång. Snabba hjärtslag, unga människor på väg. Hoppfulla eller rädda eller både och.  Struck Silent tar avstamp i det tempot. Vad finns i andra änden av racet? Tystnad och eftertanke. Du blickar både tillbaka och framåt. Gjorde jag något bra? Gjorde jag rätt? Hade jag några val? Var jag stark och modig? Känslan av frihet. Av att ha hoppat av, att nu kunna göra allt det där du inte gjort tidigare. Känslan av tomhet. Behövs jag längre? Ångest. Alla hemligheter som kommer ikapp. Det där vi aldrig pratade om. Den ärvda skammen. Glädje. Den tillåtande. Känslan av att inte ha något att förlora. Att strunta i konventionerna. Sorgen över all tid som spillts. Och att det är så lite tid kvar. Förnekelsen av den gamla kroppen. Eller tacksamheten att den tjänat så väl. Kanske syns livets storlek tydligare. Essensen av en människa. Det som inte rymdes och inte ryms i tillväxtens boxar.

Verket hade urpremiär i Eskilstuna den 3 september i Scenkonst Sörmland nya lokaler i Munktellstaden, Eskilstuna. Spelas därefter på turné i Sörmland och i Kapstaden (Baxter Theatre) samt en avstickare till Stockholm där man spelar på Kulturhuset Stadsteatern den 30 september och 1 oktober.

Kompsitör & tonsättare – Tebogo Monnakgotla
Koreografi – Ananda Fuchs
Koreografiassistent – Grant van Ster
Kostym och scenografi – Wiklund Wiklund
Ljus – Benever Arendse

Flöjt – Åsa Karlberg
Cello – Elemér Lavotha
Slagverk – Jonny Axelsson

Dansare – Gunilla Hammar (Sverige)
Dansare – Shaun Oelf (Sydafrika)
Dansare – Thabisa Dinga (Sydafrika)

Läs mer om föreställningen och de medverkande och se turnéplan här

Se Baxter Theatres hemsida

 

Bilden överst: Scenkonst Sörmland, Struck silent,  Gunilla Hammar, foto Oscar O´Ryan

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.