Scenkonst Sörmland och Baxter Theatre i Kapstaden fortsätter för andra året i rad sitt dans- och musiksamarbete Growth. Föreställningen Struck Silent handlar om årsrika personer. Om pensionärer. Om den så kallade åldringsboomen. Om det ekonomiska systemet i förhållande till de mänskliga behoven. Föreställningen har skapats ur de berättelser, åsikter, tankar och känslor som kommit fram i mötet med två referensgrupper, den ena i Eskilstuna och den andra i Kapstaden. Tonsättaren Tebogo Monnakgotla, koreografen Ananda Fuchs och kostymören/scenografen Susanna Wiklund träffat referensgrupperna vid flera tillfällen. Referensgrupperna har diskuterat och på olika sätt gestaltat yrkesidentitet, pensionärsidentitet, livsval, hopp och oro inför framtiden, åsikter om pensionssystem, lust att arbeta och att inte arbeta, vad det är att vara nyttig och huruvida man måste vara det, inre och yttre ålder, döden, samhällsstämning, äldrevård, åldersdiskriminering, obesvarade frågor, dolda hemligheter, politiska system, minnet och minnen.

Scenkonst Sörmland möten med referensgrupper på Baxter Theater, foto Oscar O´Ryan

Möte med referensgruppen i Kapstaden i samarbete med Baxter Theatre, foto Oscar O´Ryan

Projektet Growth är ett treårigt samarbete mellan Scenkonst Sörmland och Baxter Theatre som bygger på ambitionen att gestalta den mänskliga aspekten av ekonomisk tillväxt med dans och nyskriven musik . Resultatet blir en triptyk av dansföreställningar där den första, I hit the Ground running, hade ur- och världspremiär i Kapstaden 29 augusti 2013 och har framförts på turné i Sörmland och på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Musiken var nykomponerad av den svenska tonsättaren Tebogo Monnakgotla och framfördes av fem musiker från Scenkonst Sörmland. Ananda Fuchs från Sydafrika stod för koreografin för fem sydafrikanska dansare. Tillsammans skapade de en mångfacetterad föreställning baserad på material från två referensgrupper med unga arbetslösa från Sverige och Sydafrika som diskuterat, problematiserat och improviserat kring begreppet ekonomisk tillväxt.

I hit the Ground running, slutade mitt i ett race med högst osäker utgång. Snabba hjärtslag, unga människor på väg. Hoppfulla eller rädda eller både och.  Struck Silent tar avstamp i det tempot. Vad finns i andra änden av racet? Tystnad och eftertanke. Du blickar både tillbaka och framåt. Gjorde jag något bra? Gjorde jag rätt? Hade jag några val? Var jag stark och modig? Känslan av frihet. Av att ha hoppat av, att nu kunna göra allt det där du inte gjort tidigare. Känslan av tomhet. Behövs jag längre? Ångest. Alla hemligheter som kommer ikapp. Det där vi aldrig pratade om. Den ärvda skammen. Glädje. Den tillåtande. Känslan av att inte ha något att förlora. Att strunta i konventionerna. Sorgen över all tid som spillts. Och att det är så lite tid kvar. Förnekelsen av den gamla kroppen. Eller tacksamheten att den tjänat så väl. Kanske syns livets storlek tydligare. Essensen av en människa. Det som inte rymdes och inte ryms i tillväxtens boxar.

Verket hade urpremiär i Eskilstuna den 3 september i Scenkonst Sörmland nya lokaler i Munktellstaden, Eskilstuna. Spelas därefter på turné i Sörmland och i Kapstaden (Baxter Theatre) samt en avstickare till Stockholm där man spelar på Kulturhuset Stadsteatern den 30 september och 1 oktober.

Kompsitör & tonsättare – Tebogo Monnakgotla
Koreografi – Ananda Fuchs
Koreografiassistent – Grant van Ster
Kostym och scenografi – Wiklund Wiklund
Ljus – Benever Arendse

Flöjt – Åsa Karlberg
Cello – Elemér Lavotha
Slagverk – Jonny Axelsson

Dansare – Gunilla Hammar (Sverige)
Dansare – Shaun Oelf (Sydafrika)
Dansare – Thabisa Dinga (Sydafrika)

Läs mer om föreställningen och de medverkande och se turnéplan här

Se Baxter Theatres hemsida

 

Bilden överst: Scenkonst Sörmland, Struck silent,  Gunilla Hammar, foto Oscar O´Ryan

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.