Nu söker Scenkonst Sörmland metalfans för medverkan i en musikvideo. Det handlar om en manifestation för rätten till yttrandefrihet – i samarbete med musikern Nikan Khosravi. Videon är en del av projektet The Metal Underground Freedom Tape International som tar ställning mot förtryck och för allas rätt till yttrandefrihet. Vi kontaktade producent Pontus Langendorf och fick veta lite mer! Han sänder dessutom en hälsning till Länsteatrarnas ordförande Robert Uitto:

– Det är fritt för vem som helst att skicka in en video för att visa att de står upp mot förtryck, själv skulle jag gärna se Robert Uitto headbanga för frihet!

The Metal Underground Freedom Tape International tar avstamp i kompositören och musikern Nikan Khosravis erfarenheter från Iran där han 2015 fängslades för att ha spelat metal, en musikstil som är förbjuden av den iranska staten. 2017 kom Nikan till Norge som politisk flykting och Oslo är nu basen för hans internationellt uppmärksammade band Confess.

På uppdrag av Scenkonst Sörmland har Nikan skrivit en låt på temat frihet och gränser. Inför låtsläppet kommer Scenkonst Sörmland att producera en musikvideo. Metalfans som vill visa solidaritet, med dem vars frihet begränsas, uppmanas att skicka in filmer på sig själva när de lyssnar på ett utsnitt av Nikan Khosravis låt. Dessa filmer kommer sedan att ingå i musikvideon.

Så nu har du chansen att delta i denna musikvideo och manifestation genom att spela in en kort video på dig själv när du diggar, headbangar eller rör dig – på ditt helt egna sätt – till det musikklipp som finns på webben här.

Vi ställde några frågor till Pontus Langendorf som är musikproducent på Scenkonst Sörmland.

Pontus Langendorf, musikproducent. Foto Johan Bokström.

Hej Pontus! Hur kommer det sig att Scenkonst Sörmland medverkar i The Metal Underground Freedom Tape International? Är det ett internationellt projekt eller är det Scenkonst Sörmland som har startat detta?
The Metal Underground Freedom Tape International är startat av Scenkonst Sörmland och är vårt digitala musikprojekt för 2024. Under året arbetar vi med temat Frihet & Gränser, och det var utifrån detta tema som jag utvecklade projektidén. Vår förhoppning är att vi med vår digitala flaskpost kan sprida ett budskap om hopp och framtidstro i en tid där friheten minskar även i många demokratier.

Kompositören och musikern Nikan Khosravi kommer ursprungligen från Iran, flydde till Norge och nu samarbetar han med Scenkonst Sörmland. Ni ska spela in en låt med honom. Hur kommer det sig – berätta mer!
– Fröet till projektidén var faktiskt när jag läste en artikel om metalband som verkar eller verkat under förtryck. Metalgenren har alltid haft artister som stått upp mot förtryck; det finns i genrens DNA. Nikans band Confess var ett av de som artikeln beskrev och när jag forskade vidare insåg jag att Nikan skulle vara perfekt för projektet. Vi fick kontakt, han tände också på idén så då beställde Scenkonst Sörmland en nyskriven låt av honom på det här temat. Den heter ARISE!, är redan inspelad och klar, och det är en loop från refrängen som ingår i vår flaskpost.

Ni uppmanar metalfans att skicka in videos på sig själva när de lyssnar på Nikan Khosravis musk. Vad kan de räkna med om de blir ”antagna”?
– Projektet är uppdelat i tre delar där låten var starten, metalfansens videoinspel är del två och finalen är en musikvideo som vi ska spela in under hösten. I den videon vill vi integrera de utvalda videorna från fansen. Så förhoppningsvis kommer de som skickar in få synas i den färdiga videon! Det är fritt för vem som helst att skicka in en video för att visa att de står upp mot förtryck, själv skulle jag gärna se Robert Uitto headbanga för frihet!

Lyssna gärna på en intervju i P4 Sörmland den 11 mars 2024, där musikproducent Pontus Langendorf berättar mer om The Metal Underground Freedom Tape Internationalhär.

Bilden överst: Nikan Khosravis. Foto Camilla Norvoll.

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.