Mon lean duhát jagi/Jag är tusen år produceras av Giron sámi teáhter tillsammans med Beaivváš sámi našunála teáhter i Norge, Dramaten, Norrbottensmusiken och Norrlandsoperan, inom projektet Rock-Art in Sápmi, som är en del av Kulturhuvudstadsåret i Umeå. 

Mon lean duhát jagi/Jag är tusen år av Erik Norberg i regi av Lena Engqvist Forslund är en musikalisk resa genom tid och rum som berättas med hjälp av jojk, sång, musik, rörelse och skådespeleri. Det handlar om hur den samiska historien flätades samman med den svenska och hur det gick till när århundraden av ömsesidig respekt glömdes bort för att bergen skulle brytas. Föreställningen skildrar möten mellan samisk kultur och storsamhället från forntid fram till idag. Vi får följa olika samiska personer som lämnat avtryck i den samiska historien.  Sammantaget ger föreställningen en bild av det samiska folkets historia och idévärld och pekar framåt, mot en ny generation samer. Premiären ägde rum på Norrlandsoperan 5 mars och just nu befinner sig ensemblen på turné i Västerbotten följt av spelningar i nordnorge, Finland samt ett nedslag på Dramaten i Stockholm den 20 och 21 maj.

Föreställningen ingår i projektet Rock art in sápmi som är ett stort gränsöverskridande samarbetsprojekt med seminarier, föreläsningar, böcker, teater, musik, dans och forskning inför och under Kulturhuvudstad Umeå 2014.

-Syftet med projektet är att vi alla som bor i sápmi ska lära oss mer om våra nordliga kulturtraditioner och att vi på olika sätt ska föra in kunskapen i vår tid och därmed lära oss mer om varandra, berättar Lena Forslund Engqvist, teaterchef Giron sámi teáhter.

Läs mer

 

Bilden ovan: Giron sámi teáhter, Jag är tusen år, foto Hans-Olof Utsi

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.