Mon lean duhát jagi/Jag är tusen år produceras av Giron sámi teáhter tillsammans med Beaivváš sámi našunála teáhter i Norge, Dramaten, Norrbottensmusiken och Norrlandsoperan, inom projektet Rock-Art in Sápmi, som är en del av Kulturhuvudstadsåret i Umeå. 

Mon lean duhát jagi/Jag är tusen år av Erik Norberg i regi av Lena Engqvist Forslund är en musikalisk resa genom tid och rum som berättas med hjälp av jojk, sång, musik, rörelse och skådespeleri. Det handlar om hur den samiska historien flätades samman med den svenska och hur det gick till när århundraden av ömsesidig respekt glömdes bort för att bergen skulle brytas. Föreställningen skildrar möten mellan samisk kultur och storsamhället från forntid fram till idag. Vi får följa olika samiska personer som lämnat avtryck i den samiska historien.  Sammantaget ger föreställningen en bild av det samiska folkets historia och idévärld och pekar framåt, mot en ny generation samer. Premiären ägde rum på Norrlandsoperan 5 mars och just nu befinner sig ensemblen på turné i Västerbotten följt av spelningar i nordnorge, Finland samt ett nedslag på Dramaten i Stockholm den 20 och 21 maj.

Föreställningen ingår i projektet Rock art in sápmi som är ett stort gränsöverskridande samarbetsprojekt med seminarier, föreläsningar, böcker, teater, musik, dans och forskning inför och under Kulturhuvudstad Umeå 2014.

-Syftet med projektet är att vi alla som bor i sápmi ska lära oss mer om våra nordliga kulturtraditioner och att vi på olika sätt ska föra in kunskapen i vår tid och därmed lära oss mer om varandra, berättar Lena Forslund Engqvist, teaterchef Giron sámi teáhter.

Läs mer

 

Bilden ovan: Giron sámi teáhter, Jag är tusen år, foto Hans-Olof Utsi

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.