Mon lean duhát jagi/Jag är tusen år produceras av Giron sámi teáhter tillsammans med Beaivváš sámi našunála teáhter i Norge, Dramaten, Norrbottensmusiken och Norrlandsoperan, inom projektet Rock-Art in Sápmi, som är en del av Kulturhuvudstadsåret i Umeå. 

Mon lean duhát jagi/Jag är tusen år av Erik Norberg i regi av Lena Engqvist Forslund är en musikalisk resa genom tid och rum som berättas med hjälp av jojk, sång, musik, rörelse och skådespeleri. Det handlar om hur den samiska historien flätades samman med den svenska och hur det gick till när århundraden av ömsesidig respekt glömdes bort för att bergen skulle brytas. Föreställningen skildrar möten mellan samisk kultur och storsamhället från forntid fram till idag. Vi får följa olika samiska personer som lämnat avtryck i den samiska historien.  Sammantaget ger föreställningen en bild av det samiska folkets historia och idévärld och pekar framåt, mot en ny generation samer. Premiären ägde rum på Norrlandsoperan 5 mars och just nu befinner sig ensemblen på turné i Västerbotten följt av spelningar i nordnorge, Finland samt ett nedslag på Dramaten i Stockholm den 20 och 21 maj.

Föreställningen ingår i projektet Rock art in sápmi som är ett stort gränsöverskridande samarbetsprojekt med seminarier, föreläsningar, böcker, teater, musik, dans och forskning inför och under Kulturhuvudstad Umeå 2014.

-Syftet med projektet är att vi alla som bor i sápmi ska lära oss mer om våra nordliga kulturtraditioner och att vi på olika sätt ska föra in kunskapen i vår tid och därmed lära oss mer om varandra, berättar Lena Forslund Engqvist, teaterchef Giron sámi teáhter.

Läs mer

 

Bilden ovan: Giron sámi teáhter, Jag är tusen år, foto Hans-Olof Utsi

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2022

Länsteatrarna och Västerbottensteatern bjuder in till vårmöte den 6-8 april 2022. Tillsammans kommer vi samlas på̊ Västerbottensteatern som nyligen flyttat in i ett nytt kulturhus. Vi kommer att samtala om valåret 2022, om kulturpolitik och om hur valet kan komma att påverka Sveriges Länsteatrar. Vi kommer bjuda in intressanta gäster och samtalspaneler. Utöver det kommer vi ta upp aktuella frågor kring länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss hur vi kan utvecklas som förening och som enskilda individer i våra respektive teatrar.


    Jag vill äta middag 6 april

    Jag vill äta lunch 7 april

    Jag vill äta middag 7 april    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.