Teater Västernorrland och Folkteatern i Gävle samarbetar om föreställningen Saker vi äter när ingen ser på. Det är en berättelse om vår relation till mat, om ensamhet och om hemliga rum. Vi kontaktade regissören och koreografen Carl Olof Berg!

Vad äter du när ingen ser på? Vilken slags mat gör dig glad? Vad gör dig ledsen? Och vad tröstar dig? I Saker vi äter när ingen ser på undersöks vår relation till mat. Det ensamma ätandet är livsnödvändigt, men kan samtidigt vara hämningslöst, skamfyllt och tröstande. Det vi stoppar i oss när ingen ser på är inte bara relationen mellan hand och mun utan också mellan oss själva och samhället, mellan vår kropp och vår hjärna, mellan svält och proppmätt och mellan prestation och samvete.

Teater Västernorrland och Folkteatern Gävleborg, Saker vi äter när ingen ser på, foto Lia Jacobi.

Urpremiären äger rum den 14 september 2022. Föreställningen spelas för högstadiet och årskurs ett på gymnasiet. Vi kontaktade regissören och koreografen Carl Olof Berg för att få veta mer!

Carl Olof Berg, foto Chrisander Brun.

Hej Carl Olof! Du och de andra i produktionen vill undersöka vår relation till mat. Hur går ni tillväga för att göra det?
– Genom drastiska berättelser om världens största pizza, skirat smör, delikatessen ortolansparv och en hink med saftsås vill vi undersöka perspektiv på ensamhet, förbjuden njutning, kontroll, revolt och gemenskap. Vi vill låta samtliga uttryck på scen som kroppen, dansen, kostymen, texten, ljuset, musiken, masken och scenografin vara jämbördiga ingångar till att uppleva frosseri, njutning, intimitet och skam. Hur gestaltas en kropp som både är proppfylld och ekande tom på samma gång? 

Föreställningen beskrivs som ”en blandning mellan matshow och middagsbjudning”. Det låter spännande. Berätta!
– Haha. Idag säger vi att det är en ”maxad middagsbjudning” och sittning som vi bjuder in publiken till. Som åskådare placeras du vid fyra långbord som står i en rektangel och där skådespelarna befinner sig i mitten av spelplatsen på en snurrande prinsesstårta. Vi tänker att berättelserna dukas upp för dig både som snacks, förrätt, huvudrätt, efterrätt, ostbricka och nattvickning i resan med de fyra omaka vännerna Macke, Asaf, Willem och Thom. En skruvad middag med sleepover och oväntad gemenskap.

Teater Västernorrland & Folkteatern Gävleborg, Saker vi äter när ingen ser på, foto Lia Jacobi.

Vilka är frågeställningarna som ni tar upp? 
– Vilka berättelser om konsumtion, identitet, intimitet och möjlig gemenskap ryms i vårt ensamätande? Vad krävs för att glänta på dörren till våra hemliga rum och dela det med någon annan? Vilka normbrott och queera kombinationer av mat fantiserar vi om bakom stängda dörrar?

Föreställningen riktar sig till alla från 13 år och riktas till högstadiet och årskurs ett på gymnasiet. Hur har ni mött, och hur kommer ni att möta målgruppen?
– I förarbetet har jag Carl Olof, dramatikern Alma Lindé och teaterpedagogen Mia Rydell besökt ungdomar i högstadiet och på fritidsgård i Västernorrland. Vi har arrangerat provsmakningar, samtal om favoriträtter och vad vi äter när ingen ser på som ingång till manusarbete och helhetskoncept. Efter föreställning finns både lärarmaterial och workshops tillgängliga för elever och pedagoger.

Läs mer på www.teatervasternorrland.se och www.folkteaterngavleborg.se.

Bilden överst: Teater Västernorrland och Folkteatern Gävleborg, Saker vi äter när ingen ser på, foto affischbild av teatern.

Boka din plats på Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet är sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på XXX Stockholm, Adress. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot. Vi kommer även få tillfälle av att byta erfarenheter mellan varandra.

Den 18 augusti har vi även bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 21 juli.
Eventuell avanmälan sker senast den 4 augusti, annars debiteras hela deltagaravgiften.

Varmt välkommen!



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande och att avanmälan måste ske senast den 4 augusti, annars debiteras hela anmälningsavgiften.