Just nu turnerar Regionteatern Väst med klassrumsföreställningen Rösträtten som handlar om friheten att välja och rätten att påverka när man går i högstadiet. I september följs Rösträtten upp av BOOST som är en happening och en hyllning till demokratin av och med högstadieelever från hela Västra Götalandsregionen.

Med anledning av supervalåret uppmärksammar Regionteater Väst det faktum att en stor grupp medborgare inte har någon möjlighet att göra sina röster hörda på vedertagen demokratisk väg, nämligen alla under 18 år. Regissören Jens Peter Karlsson, som gjort flera uppmärksammade politiska produktioner på Teaterrepubliken i Malmö, bjöds in till Regionteater Väst för att skriva manus till och regissera en klassrumsföreställning för årskurs 7.  I föreställningen Rösträtten, som just nu spelas runt om i Västra Götaland, pratas det om strejk, bojkott, demonstrationer och kampanjer på internet – samtidigt som det också ges en praktisk demonstration av hur ett allmänt val i Sverige går till och ideologiska principer vänds och vrids. Samhällskunskapslärare hyllar den och säger att den ger mycket material att arbeta vidare med och elever har gett den betyget ”den bästa teater jag sett”.

Som en uppföljning till Rösträtten arrangerar Regionteater Väst i höst BOOST med högstadieelever från hela Västra Götalandsregionen. Syftet är att hylla demokratin genom att i en performance/happeningform lyfta de ungas egna engagemang och se till att både media och lokala politiker tar emot deras budskap. BOOST går av stapeln första veckan i september på offentliga platser runt om i Västra Götalandsregionen.

På gränsen
Politiska frågeställningar blir det också i dansföreställningen På gränsen. Temat är gränsen mellan Sverige och Norge, men inspiration har hämtats ifrån alla världens gränser. Vem får komma in och varför? Hur kommer man in? Blir det bättre när man väl är inne? För koreografin svarar Camilla Ekelöf, konstnärlig ledare på Regionteater Väst.  Den 7 och 8 september visas På gränsen på Dramaten som del av Nationalismens apostlar, ett nordiskt samarbete där Länsteatrarna och Dramaten medverkar.

Mer information om Regionteater Västs repertoar och spelplan

Bilden ovan: Regionteater Väst Rösträtten Mechael Engberg Lisbeth Johansson Jan Coster Foto Ola Kjelbye

 

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.