Regionteater Väst Dans med konstnärlige ledaren Camilla Ekelöf i spetsen, har samarbetat med Visa2Dance, en festival för samtida dans i Dar es Salaam i Tanzania och dess konstnärliga ledare Aloyce Makonde i över 3 år, både med rena dansproduktioner, workshops, musik och även koreografiska samarbeten. 

I maj 2013 medverkade RTV Dans med hela dansensemblen på Visa2Dance c/o Bagamoyo festival i Tanzania. Då framfördes 2 versioner av Lilla Spöksonaten i en och samma föreställning – en av RTV Dans och en av Dar es Salaam Dance International/DDI, båda i koreografi av RTV Dans konstnärliga ledare Camilla Ekelöf.

Dar es Salaam Dance International,DDI, foto från gruppens Facebooksida

Dar es Salaam Dance International,DDI, foto från gruppens Facebooksida

Dar es Salaam Dance International/DDI, är en streetdansgrupp med sju dansare som hämtar inspiration från den moderna/nutida dansen i sitt koreografiska språk och är den bästa gruppen i sitt slag i Tanzania med ett flertal tävlingsvinster och tv-framträdanden bakom sig.
Under veckan i Tanzania jobbade båda grupperna med en förprocess inför den nya dansföreställning Kryp/Mdudu och en work-in-progressvisning gjordes på samma festival. Kryp, som hade premiär i Sverige 5 september i år, är ett samarbete mellan Bohuslän Big Band och RTV Dans med nyskriven musik av Malin Hülphers. Mdudu av DDI hade å sin sida premiär i Dar es Salaam i oktober under Time2Dance festivalen (tidigare Visa2Dance).

Önskan om att stärka barns rätt till scenkonst och kreativt skapande
Genom Regionteater Västs breda och långa erfarenhet av att skapa dansföreställningar för barn och unga, växte önskan om att tillsammans med festivalen Time 2Dance arbeta för att stärka barns rätt till scenkonst och kreativt skapande. Detta mynnade ut i att kunnig personal från RTV Dans har medverkat i Time2Dance festivalen med en workshop i skapande skola-form, inriktad på scenrummet och kostym. Workshopens målgrupp var kostymmakare, scenografer samt lärare och andra pedagoger inom drama, musik, dans etc som har intresse av att skapa scenkonst för en ung publik. Målgruppen blandas upp med skolbarn från området.

Workshopen – såhär gick det till
Workshopen utgick från den aktuella föreställningen Mdudu/Kryp (mdudu betyder kryp på swahili) av Camilla Eklöf, där varje deltagare först fick se föreställningen med DDI. Efter föreställningen genomfördes ett samtal om hur man kan prata scenkonst med barn och hur de själva upplevde föreställningen. Deltagarna fick därefter en varsin liten modell som de skulle använda för att skapa sin egna Mdudu. De arbetade fram olika kostymer och rekvisitaföremål, med hjälp av en mängd olika sorters material. Workshopen avslutades med att alla ”Mdudus” placerades i en miniteater och fick sedan spela en roll i en mini Mdudu-föreställning.

Syftet med workshopen var att ge deltagarna inspiration om hur man enkelt kan göra liknande workshops för barn och på så sätt sprida kunskapen vidare. Workshopen genomfördes av Sara Nilsson – kostym, Lena Sandberg – rekvisita, Ann Lundberg – producent och Cathrine Ericson – turnésamordnare vid Regionteater Väst. Projektet sker med stöd av Svenska Institutet och Creative Force programmet.

Dar es Salaam Dance International/DDI på Facebook
Dansfestivalen Visa2Dance – numera Time2Dance
Mer om dansprojekt och samarbeten på
Regionteater Västs hemsida

 Föreställningen Kryp, Regionteater Västs version, foto Håkan Larsson


Föreställningen Kryp, Regionteater Västs version, foto Håkan Larsson

 

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2022

Länsteatrarna och Västerbottensteatern bjuder in till vårmöte den 6-8 april 2022. Tillsammans kommer vi samlas på̊ Västerbottensteatern som nyligen flyttat in i ett nytt kulturhus. Vi kommer att samtala om valåret 2022, om kulturpolitik och om hur valet kan komma att påverka Sveriges Länsteatrar. Vi kommer bjuda in intressanta gäster och samtalspaneler. Utöver det kommer vi ta upp aktuella frågor kring länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss hur vi kan utvecklas som förening och som enskilda individer i våra respektive teatrar.


    Jag vill äta middag 6 april

    Jag vill äta lunch 7 april

    Jag vill äta middag 7 april    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.