Västra Götalandsregionens kulturnämnd vill stärka dansen i Västra Götaland och gör det genom en regional satsning på dansen som kommer att ske på fyra orter: Borås, Uddevalla, Vara och Vänersborg – under 4 års tid. Respektive kommun kommer tillsammans med olika aktörer att arrangera professionella dansföreställningar på de orter där satsningen genomförs och på så vis arbeta med att öka intresset för dans. Regionteater Väst DANS ingår såklart i denna regionala danssatsning.

bild-dans-nu

Under ett års tid kommer åtta professionella dansföreställningar att visas i regionen. Höstens program blir en hyllning till dom hundra bästa kärlekslåtarna, en resa Till Oz (Regionteater Västs produktion), JUCK med JUCK, akrobatiska utmaningar, intensiv flamenco, vackert om vänskap, en föreställning om åldrande och silentdisco.

Regionteater Väst, Till Oz, 2016, foto Håkan Larsson

Regionteater Väst, Till Oz, 2016, foto Håkan Larsson

Danssatsning sträcker sig över fyra år och ett av syftena är att öka intresset för professionell dans. I detta ingår även att locka publik som aldrig går och ser ett dansuppträdande.

– Vi vill nå ut med kultur till fler och till nya målgrupper. Vi har valt koreografer som är intressanta och har något att berätta, som har en angelägenhet i sin konst, säger Eva Persson, enhetschef Kultur och fritid. – Jag tror att det finns något för alla i höstens föreställningar, det finns en väldig bredd inom dansen, säger Eva Persson.

Regionteater Väst har Sveriges enda danskompani med ett renodlat uppdrag att göra dansföreställningar för barn och unga. Oftast på turné i Västra Götalandsregionen, men det finns också en hemmascen i Borås. Fokus ligger på att integrera och engagera publiken, vilket man bevisar gång på annan med föreställningar som t ex Propreté – utvald till Bibu 2016 och Utmaningar – utvald att visas på Tanzmesse 2016. Camilla Ekelöf har varit konstnärlig ledare för RGV DANS sedan 2009 och lämnar vid årsskiftet över till Monica Milocco.

Utmaningar, Regionteater Väst, foto Håkan Larsson

Utmaningar, Regionteater Väst, foto Håkan Larsson

– Genom att vara nära målgruppen, både i deras miljöer och genom att ta oss an angelägna ämnen, skapar vi modern dans som både berör och kan vara rolig, skriver Regionteater DANS på sin hemsida.

Regionteater Väst har sedan flera år varit med och drivit dansnätverk i Uddevalla och Borås:

DANS NU, UDDEVALLA
Dans Nu! är ett nätverk kring danskonst i Uddevalla. Tillsammans arbetar nätverket med att arrangera och presentera dansföreställningar av hög kvalitet för Uddevallas invånare och besökare. I nätverket ingår: Uddevalla Kommun avdelning kultur, Regionteater Väst, Uddevalla Gymnasieskola, Uddevalla Riksteaterförening samt Uddevalla Folkets Hus. För aktuell info se denna länk.

DANS I BORÅS
Dans i Borås är ett samarbete mellan Borås Stad via Borås Stadsteater och Regionteater Väst för att främja och utveckla den professionella dansen i Borås och Sjuhärad.

DANSNÄT SVERIGE
Regionteater Väst är en del av det nationella nätverket Dansnät Sverige, ett nätverk som arbetar för att främja den samtida danskonsten i Sverige. Dansnät Sverige turnerar svenska och internationella koreografer för att starka dansens ställning i hela landet.

Här ser du var det visas dans i Västra Götaland: www.vgrdans.se

Mer om Regionteater Väst Dans

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.