Pia Kronqvist tillträdde som VD för Scenkonstbolaget i Östergötland AB den 1 juni 2016. Scenkonstbolaget i Östergötland AB bildades den första januari 2016. Bolaget bildades den första januari 2016 och består av Norrköpings Symfoniorkester och Östgötateatern med ung scen/öst.

-Min ambition är att Scenkonstbolaget ska vara en bas för teatern och orkestern att växa utifrån, säger Pia Kronqvist.

Men hur hamnade Pia på Scenkonstbolaget? Vi bad henne om en närmare presentation.

Östgötateatern, foto Markus Gårder

När jag var liten hade jag svårt för att sitta still och att hålla tyst. Därför hittade jag inte in i skolans värld som liten. På mellanstadiet fick jag en lärare som lät mig spela teater, sjunga och arrangera föreställningar. Plötsligt hittade jag in i lärandet tillsammans med min klass. Jag började tycka om att lära mig saker. Musik och teatern öppnade min inre dörr till lärandet.

Kärleken till scenkonsten har följt mig genom livet. När jag väl rest och provat olika saker valde jag att utbilda mig inom kommunikation. Jag läste media och kommunikation på Högskolan i Karlstad. Blev fil. kand. och arbetade i cirka tio år med kommunikation, både intern och extern på företag. Därefter vidareutbilda mig inom film och blev producent efter några års studier i USA. På en inspelning mötte jag Cirkus Cirkör. Det livsbejakande cirkuskompaniet där dina floppar bli flippar. Det misslyckade blir en Miss lyckad.  Allt handlar om hur du ser på livet och allt är möjligt utifrån det.

Efter fyra år där och tre år som vd började jag som vd på Folkoperan. Hoppet och avgrundens opera som strävar efter att bli en vågad intim och oväntad banbrytare. Efter nästan åtta år på Folkoperan var det dags att göra något annat. Här i Östergötland är mitt uppdrag är att skapa en gemensam organisation för Norrköpings Symfoniorkester och Östgötateatern med ung scen/öst. Vi låter det ta tid. I dagarna blev en gemensam enhet för verksamhetsstöd klar. Jag vill att Scenkonstbolaget ska vara en grund för två fina verksamheter att växa utifrån. Kultur förändrar människor och människor förändrar världen. Det tror jag på och verkar för”.

Pia Kronqvist
VD för Scenkonstbolaget i Östergötland AB

Bilden högst upp: Pia Kronqvist, foto Mats Bäcker

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.