Pia Kronqvist tillträdde som VD för Scenkonstbolaget i Östergötland AB den 1 juni 2016. Scenkonstbolaget i Östergötland AB bildades den första januari 2016. Bolaget bildades den första januari 2016 och består av Norrköpings Symfoniorkester och Östgötateatern med ung scen/öst.

-Min ambition är att Scenkonstbolaget ska vara en bas för teatern och orkestern att växa utifrån, säger Pia Kronqvist.

Men hur hamnade Pia på Scenkonstbolaget? Vi bad henne om en närmare presentation.

Östgötateatern, foto Markus Gårder

När jag var liten hade jag svårt för att sitta still och att hålla tyst. Därför hittade jag inte in i skolans värld som liten. På mellanstadiet fick jag en lärare som lät mig spela teater, sjunga och arrangera föreställningar. Plötsligt hittade jag in i lärandet tillsammans med min klass. Jag började tycka om att lära mig saker. Musik och teatern öppnade min inre dörr till lärandet.

Kärleken till scenkonsten har följt mig genom livet. När jag väl rest och provat olika saker valde jag att utbilda mig inom kommunikation. Jag läste media och kommunikation på Högskolan i Karlstad. Blev fil. kand. och arbetade i cirka tio år med kommunikation, både intern och extern på företag. Därefter vidareutbilda mig inom film och blev producent efter några års studier i USA. På en inspelning mötte jag Cirkus Cirkör. Det livsbejakande cirkuskompaniet där dina floppar bli flippar. Det misslyckade blir en Miss lyckad.  Allt handlar om hur du ser på livet och allt är möjligt utifrån det.

Efter fyra år där och tre år som vd började jag som vd på Folkoperan. Hoppet och avgrundens opera som strävar efter att bli en vågad intim och oväntad banbrytare. Efter nästan åtta år på Folkoperan var det dags att göra något annat. Här i Östergötland är mitt uppdrag är att skapa en gemensam organisation för Norrköpings Symfoniorkester och Östgötateatern med ung scen/öst. Vi låter det ta tid. I dagarna blev en gemensam enhet för verksamhetsstöd klar. Jag vill att Scenkonstbolaget ska vara en grund för två fina verksamheter att växa utifrån. Kultur förändrar människor och människor förändrar världen. Det tror jag på och verkar för”.

Pia Kronqvist
VD för Scenkonstbolaget i Östergötland AB

Bilden högst upp: Pia Kronqvist, foto Mats Bäcker

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2022

Länsteatrarna och Västerbottensteatern bjuder in till vårmöte den 6-8 april 2022. Tillsammans kommer vi samlas på̊ Västerbottensteatern som nyligen flyttat in i ett nytt kulturhus. Vi kommer att samtala om valåret 2022, om kulturpolitik och om hur valet kan komma att påverka Sveriges Länsteatrar. Vi kommer bjuda in intressanta gäster och samtalspaneler. Utöver det kommer vi ta upp aktuella frågor kring länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss hur vi kan utvecklas som förening och som enskilda individer i våra respektive teatrar.


    Jag vill äta middag 6 april

    Jag vill äta lunch 7 april

    Jag vill äta middag 7 april    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.