En föreställning baserad på romanklassikern av Erich Maria Remarque med manus av Matt Foss som översatts och bearbetats av Thomas Sundström.

I denna uppsättning är det inte själva kriget i sig som utgör fokus. Nej, här möter vi framför allt dessa unga, levnadsglada individer, redo att gå ut och möta och upptäcka livet, möjligheterna, glädjen… och Kärleken! I stället kastas de brutalt ut i köld och lera, skyttegravar och närstrider, skräck och rädsla. Hur odlar man drömmar om framtid och hopp när död och smärta är ständigt närvarande?

Tajmingen är skoningslös då första världskrigets meningslösa fasor upprepas mitt framför våra ögon i Ukraina. Och våra egna ungdomar diskuterar mönstring och om de måste gå ut i krig – något vi inte behövt diskutera på 200 år!

Föreställningen spelas i två olika versioner; en för allmän publik i två akter samt en förkortad version på 70 minuter för gymnasieelever. Samarbetet med skolan är ett mycket uppskattat inslag som välkomnats av lärarna. Genom att använda kulturen förstärks undervisningen och diskussionerna i klassrummen böljar alltifrån historiska fakta till existentiella frågor.

Eleverna utgör en ung och ovan publik som fortfarande sitter och pratar när salongen släcks och föreställningen börjar. Men när ridån faller med ett brak blir det knäpptyst. De förstår ganska omgående att det här inte alls är en pjäs som handlar om första världskriget – det handlar om dem själva!

”På Västfronten intet nytt” bjuder på filmiska scener med koreograferade stridsscener i en påkostad scenografi. Ensemblen utgörs av 11 personer som delar på över 40 roller.

På scen: Alma Bengtsson, Benjamin Vagnhammar, Ella Näsman, Erik Törner, Frida Jokinen, Johan Hwatz, Lennart Bäck, Nina Eriksson Schött, Rebecka Sjöwall, Tomas Lindström, Walfrid Lindsgård.

Regi, musik: Thomas Sundström

Koreografi: Kilian Wöllner

Scenografi, ljusdesign: Ulf Grönhagen

Rekvisita, kostym: Jacqueline Iturralde Ulfsax

Producent: Annica Grönhagen

Boka din plats på Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på Radisson Blu Royal Viking Hotel Stockholm. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot.

Den 18 augusti har vi även bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 7 juli.
Eventuell avanmälan sker senast den 1 augusti, annars debiteras hela deltagaravgiften.

Varmt välkommen!    Jag godkänner att denna anmälan är bindande och att avanmälan måste ske senast den 1 augusti, annars debiteras hela anmälningsavgiften.