Branden på Stora teatern i Norrköping har följts av ett intensivt arbete med såväl sanering som planering. En av konsekvenserna är att premiären av Faust II fått flyttas fram.

Natten till den 29 augusti slog blixten ned på Stora teatern i Norrköping och orsakade en brand som skadade delar av teaterhusets vind, tak och ett trapphus. Tack vare Räddningstjänstens insats och fungerande brandavgränsningar blev dock skadorna begränsade.

-Vi vill ge en eloge till alla som arbetade med släckningsarbetet. Tack vare dem blev skadorna mycket mindre omfattande än vad de kunde ha blivit, säger Pia Kronqvist, VD för Scenkonst Öst där Östgötateatern ingår.

Foto Jeanette Söderwall

Branden följdes av en skyndsam sanering efter rök- och vattenskador såväl som ett intensivt arbete med att utreda konsekvenserna för verksamheten. Talkshow-kvällar flyttades från teatercaféet till nyligen invigda experimentscenen (X-scenen) i centrala Norrköping. Snart stod det också klart att premiären av höstens första föreställning på stora scenen – den sällan spelade Faust II i regi av Richard Turpin –flyttas från den 21 till den 28 september.

-Vi valde att flytta fram premiären en vecka av flera skäl. Branden har påverkat hela teatern, både personalen på och bakom scenen och alla som arbetat för att skadorna ska bli så minimala som möjligt. Det har varit kämpigt, men alla har jobbat på fantastiskt bra, säger Östgötateaterns teaterchef Nils Poletti.

Foto Jeanette Söderwall

Det mer akuta saneringsarbete som hittills genomförts har gett ett gott resultat, men kommer att följas av ytterligare insatser. Den del av teaterhuset som eldhärjats är avspärrad för publik tills återuppbyggnaden har avslutats.

Reparationerna av de skadade områdena beräknas starta runt månadsskiftet september/oktober och pågå fram till årsskiftet, parallellt med att teaterns konstnärliga och publika verksamhet fortgår.

Efter branden har mycket kärlek och omtanke strömmat in till Östgötateatern och Scenkonst Öst, från andra kulturaktörer såväl som privatpersoner, inte minst genom sociala medier.

-Det är fantastiskt fint. Det blir tydligt vilken stor betydelse Östgötateatern och teaterhuset har för så många människor, både i regionen och nationellt, säger Nils Poletti.

Norrköpings teaterhus är klassat som byggnadsminne. Det invigdes 1908 och är – liksom teaterhuset i Linköping och Kungliga Operan och Oscarsteatern i Stockholm – ritat av arkitekten Axel Anderberg.

-Vårt hem drabbades och det var minst sagt chockartat när vi såg lågorna slå upp från huset, men nu ser vi framåt och ser fram emot att bjuda publiken på en riktig teaterfest i och med Faust II! säger Nils Poletti.

Faust II, med Lotta Ramel och Martin Waerme i två av de många rollerna, spelas i Norrköping den 28 september-12 oktober 2019 och i Linköping den 8 november-12 december 2019.

Text: Jeanette Söderwall

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.