Branden på Stora teatern i Norrköping har följts av ett intensivt arbete med såväl sanering som planering. En av konsekvenserna är att premiären av Faust II fått flyttas fram.

Natten till den 29 augusti slog blixten ned på Stora teatern i Norrköping och orsakade en brand som skadade delar av teaterhusets vind, tak och ett trapphus. Tack vare Räddningstjänstens insats och fungerande brandavgränsningar blev dock skadorna begränsade.

-Vi vill ge en eloge till alla som arbetade med släckningsarbetet. Tack vare dem blev skadorna mycket mindre omfattande än vad de kunde ha blivit, säger Pia Kronqvist, VD för Scenkonst Öst där Östgötateatern ingår.

Foto Jeanette Söderwall

Branden följdes av en skyndsam sanering efter rök- och vattenskador såväl som ett intensivt arbete med att utreda konsekvenserna för verksamheten. Talkshow-kvällar flyttades från teatercaféet till nyligen invigda experimentscenen (X-scenen) i centrala Norrköping. Snart stod det också klart att premiären av höstens första föreställning på stora scenen – den sällan spelade Faust II i regi av Richard Turpin –flyttas från den 21 till den 28 september.

-Vi valde att flytta fram premiären en vecka av flera skäl. Branden har påverkat hela teatern, både personalen på och bakom scenen och alla som arbetat för att skadorna ska bli så minimala som möjligt. Det har varit kämpigt, men alla har jobbat på fantastiskt bra, säger Östgötateaterns teaterchef Nils Poletti.

Foto Jeanette Söderwall

Det mer akuta saneringsarbete som hittills genomförts har gett ett gott resultat, men kommer att följas av ytterligare insatser. Den del av teaterhuset som eldhärjats är avspärrad för publik tills återuppbyggnaden har avslutats.

Reparationerna av de skadade områdena beräknas starta runt månadsskiftet september/oktober och pågå fram till årsskiftet, parallellt med att teaterns konstnärliga och publika verksamhet fortgår.

Efter branden har mycket kärlek och omtanke strömmat in till Östgötateatern och Scenkonst Öst, från andra kulturaktörer såväl som privatpersoner, inte minst genom sociala medier.

-Det är fantastiskt fint. Det blir tydligt vilken stor betydelse Östgötateatern och teaterhuset har för så många människor, både i regionen och nationellt, säger Nils Poletti.

Norrköpings teaterhus är klassat som byggnadsminne. Det invigdes 1908 och är – liksom teaterhuset i Linköping och Kungliga Operan och Oscarsteatern i Stockholm – ritat av arkitekten Axel Anderberg.

-Vårt hem drabbades och det var minst sagt chockartat när vi såg lågorna slå upp från huset, men nu ser vi framåt och ser fram emot att bjuda publiken på en riktig teaterfest i och med Faust II! säger Nils Poletti.

Faust II, med Lotta Ramel och Martin Waerme i två av de många rollerna, spelas i Norrköping den 28 september-12 oktober 2019 och i Linköping den 8 november-12 december 2019.

Text: Jeanette Söderwall

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.