Ung scen/östs teaterhus i Linköping renoveras 2019-2020 vilket har inneburit mer turnerande än någonsin och att ett samarbete med kulturhuset Agora i Linköping har inletts och etablerats.

Agora är en ny mötesplats som drivs av Linköpings kommun, i tätt samarbete med studieförbund, föreningar och organisationer. Huset är centralt beläget i stadsdelen Skäggetorp i utkanten av Linköping, vilket är ett av de områden i Linköping som bedöms som utsatt.

I höstas intog ung scen/öst flera av lokalerna på Agora för att repetera, möta referenspublik och spela föreställningar, kort sagt för att leva vardagen med teatern. Det är en bekantskap som har inneburit både stor inspiration och en hel del utmaningar.

-Vi har blivit smärtsamt medvetna om hur svårt det kan vara att locka skolor från övriga stadsdelar när vi inte spelar centralt i Linköping, berättar Veronika Baumgardt, marknad- och kommunikationsansvarig på ung scen/öst.

Ung scen/öst gästspel på Agora och i Skäggetorp har dock inneburit ett fantastiskt samarbete med kulturhusets personal, som har tagit emot teatern med öppna armar. Det har också lett till en mycket fin kontakt med skolorna i området – något som teatern inte tror att de hade kunnat uppnå om de hade nöjt sig med att bjuda in skolorna till teaterhuset i Linköping.

– Det är tydligt att upplevelsen av att vi är hos dem, på deras arenor, granne med deras skolor och hem, är viktig för att skapa ett förtroende och intresse för vad vi gör, säger Veronika Baumgardt. En av skolorna i området har med stor entusiasm blivit rutinerade teaterbesökare, där en av klasserna i årskurs 2 numera är inbitna premiärlejon, som vet precis hur en förbereder sig inför festliga teaterbesök. Vår förhoppning är förstås att vi kommer att få återse såväl elever och lärare, som familjer från Skäggetorp när vi nyinvigt vårt teaterhus i höst!

Läs mer om ung scen/öst här.

 

Bilden ovan: ung scen/öst, Tårtbagaren, foto Bertil Hertzberg

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.