Ung scen/östs teaterhus i Linköping renoveras 2019-2020 vilket har inneburit mer turnerande än någonsin och att ett samarbete med kulturhuset Agora i Linköping har inletts och etablerats.

Agora är en ny mötesplats som drivs av Linköpings kommun, i tätt samarbete med studieförbund, föreningar och organisationer. Huset är centralt beläget i stadsdelen Skäggetorp i utkanten av Linköping, vilket är ett av de områden i Linköping som bedöms som utsatt.

I höstas intog ung scen/öst flera av lokalerna på Agora för att repetera, möta referenspublik och spela föreställningar, kort sagt för att leva vardagen med teatern. Det är en bekantskap som har inneburit både stor inspiration och en hel del utmaningar.

-Vi har blivit smärtsamt medvetna om hur svårt det kan vara att locka skolor från övriga stadsdelar när vi inte spelar centralt i Linköping, berättar Veronika Baumgardt, marknad- och kommunikationsansvarig på ung scen/öst.

Ung scen/öst gästspel på Agora och i Skäggetorp har dock inneburit ett fantastiskt samarbete med kulturhusets personal, som har tagit emot teatern med öppna armar. Det har också lett till en mycket fin kontakt med skolorna i området – något som teatern inte tror att de hade kunnat uppnå om de hade nöjt sig med att bjuda in skolorna till teaterhuset i Linköping.

– Det är tydligt att upplevelsen av att vi är hos dem, på deras arenor, granne med deras skolor och hem, är viktig för att skapa ett förtroende och intresse för vad vi gör, säger Veronika Baumgardt. En av skolorna i området har med stor entusiasm blivit rutinerade teaterbesökare, där en av klasserna i årskurs 2 numera är inbitna premiärlejon, som vet precis hur en förbereder sig inför festliga teaterbesök. Vår förhoppning är förstås att vi kommer att få återse såväl elever och lärare, som familjer från Skäggetorp när vi nyinvigt vårt teaterhus i höst!

Läs mer om ung scen/öst här.

 

Bilden ovan: ung scen/öst, Tårtbagaren, foto Bertil Hertzberg

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.