Norrdans är Norrlands eget danskompani med uppdraget att presentera samtida dans av hög kvalitet i hela dess bredd med ett speciellt fokus på den unga publiken. Norrdans bildades 1995 och har sedan dess presenterat ett stort antal föreställningar med koreografier av såväl internationella tungviktare som nya talanger inom samtida dans. Mira Helenius Martinsson är danschef för Norrdans och Dans Västernorrland. Vi bad henne beskriva verksamheten närmare.

– Det är fantastiskt att många länsteatrar idag visar dans, säger Mira apropå temat i detta nyhetsbrev. – Hoppas att flera teatrar vågar ansluta sig till den trenden. Jag tror att det är viktigt att etablera en kontinuitet både i programmering och i volymen.

Black Forest, foto Lia Jacobi

”Norrdans är en återkommande gäst på scenerna i Norrland. Ibland drar vi också ut på en sommarturné för att träffa människor på deras egna villkor på oväntade platser samt på orter som inte har en scen. Den internationella ensemblen är Västernorrlands bidrag i kommunalförbundet Norrlands Nätverk för Musikteater och Dans (NMD). Norrdans, Piteå Kammaropera, NorrlandsOperan och Estrad Norr erhåller ett prestationsbaserat bidrag från Kulturrådet för detta Norrlänska uppdrag som har sin grund i tillgängliggörande av kultur och allas demokratiska möjlighet att uppleva högkvalitativ dans och opera.

Mira Hellenius Martinsson, foto Bengt Wanselius

Norrdans spelar hälften av alla sina föreställningarna årligen i de tre övriga Norrlandslän. Den andra halvan av de i snitt hundra föreställningarna får räcka till hemregionen, övriga Sverige och internationella arenor. Ambitionen är att erbjuda Norrland en varierande repertoar med överraskande format och innehåll. Repertoaren ska också attrahera internationella arrangörer och ha en skandinavisk touch. Norrdans profil ska upplevas tydlig trots all variation då den hämtar inspiration från kroppen som ett uttrycksmedel.

De senare åren har efterfrågan regionalt ökat kraftigt. Vi har funnit en fungerande dialogmodell och fått lära oss kommunernas och skolans behov i Västernorrland. Vi har även behövt fundera ordentligt hur vi kan lösa de regionala behoven utan att påverka NMD-uppdraget och ekonomin. Tidigare har vi endast erbjudit pedagogiska insatser för skolorna genom Skapande Skola -projekt. Nu har vi också under två år haft en Juniorensemble med internationella praktikanter som turnerat med egna produktioner. Enligt feedback har detta varit otroligt lyckat och relationerna med kommunerna växer fortlöpande. För praktikanterna har ansvarstagandet bidragit till en mognadsprocess som är unik.

Sedan starten har Norrdans behövt finna alternativa sätt att bemöta publiken. Vi är vana att samarbeta med civilsamhällets aktörer, andra institutioner eller att bära hela ansvaret för en föreställning själva. Vi har fullt förståelse ifall arrangörerna i Norrland inte kan motivera att presentera oss både på höst- och vårsäsong. Uppdraget att dansa i Norrland är trots allt vår eget, inte våra arrangörers. Och ut kommer vi, på ett eller annat sätt med prioriterad målgrupp barn och unga. Vi spelar skamlöst samma repertoar både på de offentliga –  som på skolföreställningarna. Den moderna dansen har en förmåga att tilltala alla. Tolkningen är ändå personlig och upplevelsen färjas av egna referensramar. Här fortsätter vi i smyg det pedagogiska arbetet för att utmana målgruppstänket bland oss vuxna i Sverige.

Pepper´s Ghost är turnéaktuell hösten 2017, foto Bengt Wanselius

Pepper´s Ghost är turnéaktuell hösten 2017, foto Bengt Wanselius

Det är fantastiskt att många länsteatrar idag visar dans. Hoppas att flera teatrar våga ansluta sig till den trenden. Jag tror att det är viktigt att etablera en kontinuitet både i programmering och i volymen. Alltså det räcker inte med en eller två produktioner per termin under ett år. För att nå framgång ska antalet produktioner med varierande innehåll fördubblas under flera år. Dans kan ha så många olika uttryck. Och för en fruktbar relation med publiken är det viktigt att veta vad som kan förväntas varje specifik omgång. Det ligger också mycket potential i detta för att hitta nya publikgrupper.

Flera presentationstillfällen nationellt stimulerar också dansbranschen på ett hållbart sätt. Det är flera dansproduktioner som idag har alldeles för kort livstid. Jag anser att en viktig nyckel för konstens utveckling ligger i kontaktytan med publiken och ett flertal visningstillfällen erbjuder en ovärderlig möjlighet för reflektion samt fördjupning. ”

Mira Helenius Martinsson
Danschef Norrdans och Dans Västernorrland

Läs mer och se höstens repertoar på Norrdans hemsida.

Bilden överst: Black Forest, foto Lia Jacobi

 

 

 

 

 

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.