Norrdans välkomnas som ny medlem i medlemsorganisationen Länsteatrarna i Sverige.

– Länsteatrarna i Sverige har nu 20 institutioner som medlemmar och vi är glada över att dansen tar plats och görs mer synlig i vår organisation. Dansen som konstform får större utrymme hos våra medlemmar och inom hela scenkonstområdet vilken är en glädjande utveckling, säger Åsa Kratz, ordförande i Länsteatrarna i Sverige.

Norrdans, Sju gånger sju, foto Bengt Wanselius

Norrdans, Sju gånger sju, foto Bengt Wanselius

Detta innebär att Scenkonst Västernorrland får ett utökat medlemskap i Länsteatrarna i Sverige. Teater Västernorrland är sedan länge medlem i Länsteatrarna i Sverige och nu blir även Norrdans det. Scenkonst Västernorrland AB består av Norrdans, Teater Västernorrland, Nordiska Kammarorkestern samt Dans Västernorrland, Film Västernorrland och Musik Västernorrland.

– Vi är ett bolag, alla delar finns under en och samma hatt. Det finns ett mycket utvecklat samarbete mellan de olika delarna och det är naturligt att man ingår i samma intresseorganisation, säger Lena Näslund (s) ordförande i Scenkonst Västernorrland.

– Det är fantastiskt att dansen får ta plats i nätverket, säger Mira Helenius Martinsson, danschef på Norrdans. – Jag ser framemot alla diskussioner om just dansens närvaro i de olika länsteatrarna. Sedan vill jag ju vara med där det händer, påverka utvecklingen, dela med mig av våra goda exempel och lära av andras framgångssagor.

Länsteatrarna i Sverige driver den regionala scenkonstens intressen. Här möts kulturpolitiker, förtroendevalda, scenkonstchefer och konstnärliga ledare för dialog, erfarenhetsutbyte och utveckling. Länsteatrarna i Sverige arbetar för att stärka den professionella scenkonsten i hela Sverige och erbjuder en samlad nationell plattform för den regionala scenkonsten. Länsteatrarna i Sveriges medlemmar skapar förutsättningar för möten mellan människor och bidrar till konstnärlig utveckling där de verkar.

Medlemmar i Länsteatrarna i Sverige är Byteatern, Dalateatern, Estrad Norr, Folkteatern i Gävleborg, Folkteatern i Göteborg, Giron sámi teáhter, Länsteatern på Gotland, Norrbottensteatern/Ung Scen Norr, Regionteatern Blekinge Kronoberg, Regionteater Väst, Scenkonst Sörmland, Smålands Musik & Teater, Teater Halland, Scenkonst Västernorrland/Teater Västernorrland/Norrdans, Västanå Teater, Västerbottensteatern, Västmanlands Teater, Örebro Länsteater och Östgötateatern/ung scen/öst.

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.