1800-talsförfattaren Alfhild Agrells noveller förlagda till samisk miljö har inspirerat de tre koreograferna Mari Carrasco, Peter Svenzon och José Agudo att skapa ett trippelprogram av fysiskt krävande dans och nyskriven musik.
Alfhild Agrell har skrivit pjäser, romaner, noveller, kåserier, artiklar och reseskildringar. Vid sin bortgång 1923 var hon utfattig och led av fysisk och psykisk ohälsa. Men på 1880-talet var hon en av en av Sveriges mest framträdande dramatiker, mer spelad än Stringberg. Hon var radikal och förespråkade jämlikhet mellan könen. Många av Agrells verk väcker fortfarande intresse och har fått renässans på landets teaterscener de senaste åren.
Alfhild Agrell kom från Härnösand och växte upp här och nu gör Härnösandsbaserade Norrdans tre tolkningar om allas lika värde, inspirerade av Alfhild Agrell’s starka och tragiska noveller Glansvit och Svart invärtes, hämtade från En lappbok (1919) som innehåller en samling berättelser förlagda till samisk miljö. Föreställningen Alfhild Agrells Arv hade premiär på Härnösands Teater den 19 oktober.
Ständigt aktuella koreograferna Mari Carrasco och Peter Svenzon hämtar inspiration från novellen Svart Invärtes, som handlar om en otäck olyckshändelsen under kalvmärkningen.Tonsättaren Mikael Karlsson skriver musik till Mari Carrascos koreografi och Nordiska Kammarorkestern spelar in musiken. Peter Svenzon skriver sin egen musik. José Agudo började sin karriär som flamencodansare i Spanien och har numera breddat sitt uttryck med kathak och europeisk samtida dans. Josés koreografi är inspirerad av novellen Glansvit, berättelsen om den vitaste renen av alla, och musiken är skriven av slagverkaren Bernhard Schimpelsberger.
Nu väntar en turné i norra Sverige:
25 okt Christinasalen, Piteå, 30 okt Dieselverkstaden, Nacka, 1 nov Kulturhuset Tio14, Falun, 5 nov Tonhallen, Sundsvall, 7 nov Storsjöteatern, Östersund, 5 dec NorrlandsOperan, Umeå, 15 jan 2019 Kulturens Hus, Luleå, 17 jan 2019 Kalix Folkets Hus, 20 jan 2019 Haparanda Folkets Hus.
Bilden överst: Norrdans, Alfhild Agrells Arv, foto Lia Jacobi
Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023
Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.
Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2
Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.
Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.
Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.
Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se
Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.
Varmt välkommen!