Nästa år firar Oktoberteatern 40 år i Södertälje! 1978 startades teatern av en fri grupp från Malmö som kallades sig Musikteatergruppen Oktober. Ninne Olsson var med från starten och är idag konstnärlig ledare för Oktoberteatern – som blev medlem i Länsteatrarna i Sverige förra året. Vi bad Ninne presentera sig själv och teatern!
”Jag heter Ninne Olsson och är konstnärlig ledare för Oktoberteatern i Södertälje.
Vi var från början en fri grupp som startade i Malmö 1973 under namnet Musikteatergruppen Oktober. Det är ett namn som för oss betydde att vi ville att musiken skulle fungera som ett dramatiskt språk på scenen och ta vid där orden inte räckte till – vi såg oss som pionjärer. För andra – läs bidragsgivare – väckte ordet Oktober ont blod. Var vi lierade med Stalin? Det är fortfarande idag – 44 år senare – den fråga som jag oftast får och svaret är odramatiskt. Vår första föreställning byggde på Lars Forssells Oktoberdikter, han ville ha med oss i en tv-kabaré, vi behövde ett namn, snabbt.
1978 skrev vi avtal med Södertälje och flyttade hit samtidigt med ett stort antal syrianer/assyrier från östra Turkiet. Vår strategi var att ”teatern ska vara ett livligt samtal där vi för tillfället har ordet” och när vi hamnade i samma miljonprogram som de andra flyttfåglarna ledde det till flera uppsättningar på temat ”Södertäljebor” med finska, syrianska och svenska amatörer.
Jag ringer mina bröder, dramaturgi Ninne Olsson, regi och foto Jonas Holmberg
Avtalet utlöste politiska strider i fullmäktige och långvariga drev i lokalpressen och är fortfarande idag – snart fyrtio år senare – en het potatis varje gång det ska förnyas.
Idag är vi en mindre institution med den fria gruppens frihet i behåll.
Vi har en mångkulturell, ung ensemble som spelar för en av landets mest mångkulturella barn- och ungdomspublik, vi driver teaterlekstudios, skriver och spelar vuxendramatik, gör musikaliska salonger och har en rad smällfeta succéer på meriten trots en mycket blygsam budget.
Vi är fortfarande tio fast anställda.
Vi har fortfarande kvar vårt namn.
Vi för fortfarande livliga samtal med vår publik men också en kamp mot den rädsla och kulturfientlighet som en liten teatergrupp på tio personer kan riva upp i ett samhälle.
Och på frågan ”är det värt det?” svarar jag självklart ja. ”
Ninne Olsson, konstnärlig ledare Oktoberteatern
Gonatt Herr luffare, Dramatisering och regi Ninne Olsson, foto Jonas Holmberg
Bilden överst: Foto Olof Näslund
Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.
Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)
Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr
Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.
Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.
Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.