Nästa år firar Oktoberteatern 40 år i Södertälje! 1978 startades teatern av en fri grupp från Malmö som kallades sig Musikteatergruppen Oktober. Ninne Olsson var med från starten och är idag konstnärlig ledare för Oktoberteatern – som blev medlem i Länsteatrarna i Sverige förra året. Vi bad Ninne presentera sig själv och teatern!

”Jag heter Ninne Olsson och är konstnärlig ledare för Oktoberteatern i Södertälje.

Vi var från början en fri grupp som startade i Malmö 1973 under namnet Musikteatergruppen Oktober. Det är ett namn som för oss betydde att vi ville att musiken skulle fungera som ett  dramatiskt språk på scenen och ta vid där orden inte räckte till – vi såg oss som pionjärer. För andra – läs bidragsgivare – väckte ordet Oktober ont blod. Var vi lierade med Stalin? Det är fortfarande  idag – 44 år senare – den fråga som jag oftast får och svaret är odramatiskt. Vår första föreställning byggde på Lars Forssells Oktoberdikter, han ville ha med oss i en tv-kabaré, vi behövde ett namn, snabbt.

1978 skrev vi avtal med Södertälje och flyttade hit samtidigt med ett stort antal syrianer/assyrier från östra Turkiet. Vår strategi var att ”teatern ska vara ett livligt samtal där vi för tillfället har ordet”  och när vi hamnade i samma miljonprogram som de andra flyttfåglarna ledde det till flera uppsättningar på temat ”Södertäljebor” med finska, syrianska och svenska amatörer.

Jag ringer mina bröder, dramaturgi Ninne Olsson, regi och foto Jonas Holmberg

Avtalet utlöste politiska strider i fullmäktige och långvariga drev i lokalpressen och är fortfarande idag – snart fyrtio år senare – en het potatis varje gång det ska förnyas.

Idag är vi en mindre institution med den fria gruppens frihet i behåll.

Vi har en mångkulturell, ung ensemble som spelar för en av landets mest mångkulturella barn- och ungdomspublik, vi driver teaterlekstudios, skriver och spelar vuxendramatik, gör musikaliska salonger och har en rad smällfeta succéer på meriten trots en mycket blygsam budget.

Vi är fortfarande tio fast anställda.

Vi har fortfarande kvar vårt namn.

Vi för fortfarande livliga samtal med vår publik men också en kamp mot den rädsla och kulturfientlighet som en liten teatergrupp på tio personer kan riva upp i ett samhälle.

Och på frågan ”är det värt det?” svarar jag självklart ja. ”

Ninne Olsson, konstnärlig ledare Oktoberteatern

Gonatt Herr luffare, Dramatisering och regi Ninne Olsson, foto Jonas Holmberg

Oktoberteatern

Bilden överst: Foto Olof Näslund

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.