Västerbottenteaterns ungdomsavdelning UngHästen samarbetar med MediaCenter Region Västerbotten för att stärka de goda krafterna på nätet. Föreställningen #nätkärlek har hittills visats för mer än 3000 elever i Västerbotten. 

För ett år sedan uppmärksammades hur näthatet blivit ett allt större problem och redan marginaliserade grupper riskerar att inte heller få beträda internetarenan utan att bli trakasserade. Kvinnor och flickor drabbas många gånger hårt. I och med att nätet utgår en allt större del av vår vardag är denna utveckling ett hot mot det fria ordet och ytterst demokratin och tanken om alla människors lika värde. Regeringen har därför gett Ungdomsstyrelsen i uppdrag att genomföra olika aktiviteter för att motverka näthat, bland annat deltar Sverige i kampanjen No Hate Speech Movement med den svenska sajten och kampanjen nohate.se.

Västerbottenteaterns ungdomsavdelning UngHästen samarbetar med MediaCenter Region Västerbotten för att stärka de goda krafterna på nätet med föreställningen #nätkärlek. I #nätkärlek blandar Unghästen interaktiv teater med föreläsning. Eleverna får själva ta ställning till frågan, hur vill vi ha det på nätet? Man tar också upp frågor som berör vuxna, vilka skyldigheter har de? MediaCenter i Västerbottens län erbjuder gratis kompetensutveckling för lärare om upphovsrätt, etik och samarbetsverktyg på nätet för de skolor som använder sig av föreställningen #nätkärlek.

UngHästen har jobbat med interaktiv teater som pedagogik i klassrummen i över tio år. En utgångspunkt för arbetet är att skapa gott ett samtalsklimat där alla ska våga komma till tals och bli hörda. Värdegrundsarbetet är en viktig del av ett hållbart samhälle och en förutsättning för en trygg lärandemiljö. UngHästen kommer därför att lyfta diskussionen om näthat på den kommande konferensen om aktuell skolpolitik i Umeå i maj 2014.

UngHästen startades år 2000 av Malin Lundqvist och Petra Åström som ett ungdomspedagogiskt projekt. Projektet har drivits med hjälp av EU medel i Skellefteå kommuns regi. Från och med hösten 2007 drivs UngHästen i Västerbottensteaterns regi och 2009 övergick verksamheten från projekt till fast verksamhet. UngHästens personal består av projektledare, dramapedagoger och skådespelare och man spelar drygt 140 föreställningar per år. Den främsta målgruppen är ungdomar på högstadiet och gymnasiet.

Läs mer om Unghästen 

Länk till MediaCenter  

Bilden ovan: UngHästen, #nätkärlek, foto Stefan Dahlqvist

 

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.