Västerbottensteaterns ungdomsavdelning UngHästen fick den 26 mars ta emot utmärkelsen Årets hållbara företag på Alvargalan i Skellefteå. Västerbottensteatern var även nominerade i kategorin Årets varumärke.

– Fantastiskt att kulturen och teatern får detta erkännande som en viktig del i det nya Skellefteå som nu växer fram, kommenterar teaterns vd Fransesca Quartey.

UngHästen tilldelades utmärkelsen Årets hållbara företag, foto teatern

UngHästen har arbetat med ungdomar och sociala frågor i mer än tjugo år.

– Galet fantastiskt, så roligt, är den spontana reaktionen från Malin Lundqvist, avdelningschef på UngHästen.

– Det här är ett bevis på att förebyggande arbete uppskattas. Vi har jobbat 21 år i klassrum med unga människor i svåra och känsliga ämnen. Vi vill inge hopp och visa att man är inte ensam; det finns hjälp att få.

”Ett exempel på långsiktig social hållbarhet” menade juryn och delade ut priset med motiveringen ”Den långsiktiga satsningen på levande pedagogik och mötet mellan människor gör UngHästen till ett imponerande hållbarhetsföretag.

Kulturen bärande i expansiv region
Skellefteåregionen är inne i en kraftigt expansiv period. Två exempel är Northvolt, som bygger batterifabrik som ger tusentals arbetstillfällen och storslagna Sara kulturhus som invigs i september. Att kulturen ses som bärande del i den samhällsutvecklingen är glädjande säger Fransesca Quartey.

Fransesca Quartey, foto Patrick Degerman

– Först och främst är det fantastiskt, härligt och välförtjänt att UngHästens arbete belönas. Sedan är det jätteroligt för oss som kulturinstitution när det vi gör uppmärksammas i andra sammanhang. Det är på samma sätt med denna uppmärksamhet och hyllning som när Skellefteå nyligen utsågs till Årets Kulturkommun 2021/2021 – allt bidrar till att sätta fokus på hur kulturen kan både stärka och utveckla en hel kommun.

Läs mer om UngHästen här.

 

Bilden överst: UngHästen, Västerbottensteaterns ungdomsavdelning: Fr v Malin Lundqvist, avdelningschef/pedagog. William Beijer, skådespelare/teaterpedagog. Niklas Larsson Lirell, skådespelare, David Åkerlund, företagsansvarig/skådespelare. Linda Gustavsson, lärare/skådespelare, Firelle Najjar, ungdomsledare/skådespelare och Nils Lundqvist, skådespelare. Foto: Västerbottensteatern.

 

 

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2022

Länsteatrarna och Västerbottensteatern bjuder in till vårmöte den 6-8 april 2022. Tillsammans kommer vi samlas på̊ Västerbottensteatern som nyligen flyttat in i ett nytt kulturhus. Vi kommer att samtala om valåret 2022, om kulturpolitik och om hur valet kan komma att påverka Sveriges Länsteatrar. Vi kommer bjuda in intressanta gäster och samtalspaneler. Utöver det kommer vi ta upp aktuella frågor kring länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss hur vi kan utvecklas som förening och som enskilda individer i våra respektive teatrar.


    Jag vill äta middag 6 april

    Jag vill äta lunch 7 april

    Jag vill äta middag 7 april    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.