Västerbottensteaterns ungdomsavdelning UngHästen fick den 26 mars ta emot utmärkelsen Årets hållbara företag på Alvargalan i Skellefteå. Västerbottensteatern var även nominerade i kategorin Årets varumärke.

– Fantastiskt att kulturen och teatern får detta erkännande som en viktig del i det nya Skellefteå som nu växer fram, kommenterar teaterns vd Fransesca Quartey.

UngHästen tilldelades utmärkelsen Årets hållbara företag, foto teatern

UngHästen har arbetat med ungdomar och sociala frågor i mer än tjugo år.

– Galet fantastiskt, så roligt, är den spontana reaktionen från Malin Lundqvist, avdelningschef på UngHästen.

– Det här är ett bevis på att förebyggande arbete uppskattas. Vi har jobbat 21 år i klassrum med unga människor i svåra och känsliga ämnen. Vi vill inge hopp och visa att man är inte ensam; det finns hjälp att få.

”Ett exempel på långsiktig social hållbarhet” menade juryn och delade ut priset med motiveringen ”Den långsiktiga satsningen på levande pedagogik och mötet mellan människor gör UngHästen till ett imponerande hållbarhetsföretag.

Kulturen bärande i expansiv region
Skellefteåregionen är inne i en kraftigt expansiv period. Två exempel är Northvolt, som bygger batterifabrik som ger tusentals arbetstillfällen och storslagna Sara kulturhus som invigs i september. Att kulturen ses som bärande del i den samhällsutvecklingen är glädjande säger Fransesca Quartey.

Fransesca Quartey, foto Patrick Degerman

– Först och främst är det fantastiskt, härligt och välförtjänt att UngHästens arbete belönas. Sedan är det jätteroligt för oss som kulturinstitution när det vi gör uppmärksammas i andra sammanhang. Det är på samma sätt med denna uppmärksamhet och hyllning som när Skellefteå nyligen utsågs till Årets Kulturkommun 2021/2021 – allt bidrar till att sätta fokus på hur kulturen kan både stärka och utveckla en hel kommun.

Läs mer om UngHästen här.

 

Bilden överst: UngHästen, Västerbottensteaterns ungdomsavdelning: Fr v Malin Lundqvist, avdelningschef/pedagog. William Beijer, skådespelare/teaterpedagog. Niklas Larsson Lirell, skådespelare, David Åkerlund, företagsansvarig/skådespelare. Linda Gustavsson, lärare/skådespelare, Firelle Najjar, ungdomsledare/skådespelare och Nils Lundqvist, skådespelare. Foto: Västerbottensteatern.

 

 

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.