Dalateatern har satt upp Sweeney Todd i ett samarbete med Dalasinfoniettan och inte en ledig stol finns att uppbringa. Östgötateatern spelar musikalen Rocky Horror Show för fulla salonger på Stora Teatern i Linköping. På Smålands Musik och Teater lockade On the town en stor publik under hela hösten 2018 och där visar ny statistik att av förstagångsbesökarna som kommer för att se en musikal återvänder så många som en fjärdedel för att se något annat på repertoaren.

Nära 50 000 personer har under de senaste två åren besökt Spira för att se en musikal. Av dem var 17 000 personer där för första gången. Och hela 25 procent har sedan återvänt. Det visar nyligen framtagen statistik baserad på biljettförsäljningen 2016-2018.

– En fjärdedel av förstagångsbesökarna har gått från ny kund till lojal, det vill säga de har köpt biljetter till fler föreställningar och konserter efter musikalen. Det är en procentsats många branscher skulle bli avundsjuka på, säger marknadschef Ulrika Josefsson.

Smålands Musik och Teater, Spelman på taket, foto Lars Kroon

Våren 2016 gjorde Spelman på taket succé som Kulturhuset Spiras första musikal, med slutsålda salonger och över 10 000 personer i publiken. Regissör var Staffan Aspegren, som i samband med detta även tillträdde som teaterchef.

Aspegrens uppgift var att utveckla det som i dag är fullskaliga, egenproducerade musikaler och redan tidigt sa han att ”vi ska bli Skandinaviens ledande musikalscen”. Med syfte att bredda paletten hos en musikteaterinstitution, som redan var på stark frammarsch. Men först måste man öva.

– Det var ogjort här. Vi var tvungna att lära oss hur man gör men också basera val av musikaler på vilken orkester och vilka skådespelare vi har. Dessutom hitta ett sätt att utveckla nyskriven musikal. Att vi nu gör om Spelman på taket är jättekul för att visa publiken vad vi har lärt oss. Nu vet vi vad vi har för muskler, vi vet vad som funkar, säger Staffan Aspegren.

Och statistiken bekräftar bilden.

25 procent återvänder
Totalt 46 000 personer har sett någon av husets fyra musikaler. Les Miserables sticker ut som publikfavorit med över 18 000 besökare men även till exempel  den senaste, On the Town, står för fina siffror med 14 500 i publiken.

Av samtliga musikalbesökare genom åren var 37 procent (eller 17 000 personer) här för första gången. Av dem har var fjärde besökare valt att återvända för att se något mer.

Musiken vinnare
Vad väljer då förstagångsbesökaren att uppleva sen? Musiken har visat sig vara den stora vinnaren. Konserterna med husets egen orkester Jönköpings Sinfonietta och gästartisterna lockar störst publik. På andra plats kommer andra musikaler. På tredje teater.

– Strategin med musikalen som tröskelsänkare till mer kultur fungerar, visar statistiken. Jag ser med stärkt tillförsikt på vår fortsatta satsning på musikaler som ett komplement i Smålands Musik & teaters scenkonstverksamhet, säger Per-Ola Nilsson, verksamhetschef.

Text : Smålands Musik & Teater/ Marjavaara Nina (läs gärna artikeln i sin helhet här.)

Sweeney Todd spelas på Magasinet i Falun (Dalateatern i samarbete med Dalasinfoniettan) t.o.m. 10 april 2019. Läs mer.

Rocky Horror Show spelas på Stora Teatern i Linköping t.o.m. 12 juni 2019. Läs mer.

Spelman på taket spelas på Kulturhuset Spira 9 november – 31 december 2019. Läs mer.

Östgötateatern, Rocky Horror Show, Markus Gårder

Bilden överst: Dalateatern, Sweeney Todd, foto Per Eriksson

 

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.