De debattglada barndomsvännerna har samlats för ett härligt sommarparty. Diskussionerna är på topp när en ung militärklädd främling dyker upp och idyllen rubbas. Han vill också vara med och umgås med det glada gänget…

Det är upptakten till Teater Västernorrlands vassa och musikaliska äventyr Min vän fascisten som spelas på Konsertteatern i Sundsvall – en underhållande föreställning som samtidigt utmanar publikens fördomar. Det är en storsatsning med sju skådespelare och tre musiker på scenen.  Och både publik och press gör tummen upp för den här musikalen med den märkliga titeln. Sundsvalls Tidning kallar musikalen för ”något av det bästa länsteatern levererat”. Vi kontaktade teaterchef Lena Engqvist-Forslund för att kolla läget!

Lena Engqvist-Forslund, foto Lia Jacobi

Hej Lena! Grattis till fina recensioner av Min vän fascisten och publikrusning! Hur kom det sig att ni valde att sätta upp just den här musikalen?
– Vi har ett förändrat politiskt landskap i Sverige som jag önskar att människor reflekterar kring. Jag hoppas att den här föreställningen öppnar upp för samtal och reflektioner över hur vi tillsammans kan utveckla vårt samhälle så att vi upprätthåller yttrandefrihet och demokratiska värderingar.

Min vän fascisten skapades av Klas Abrahamsson och Erik Gedeon 2012.  Det visar sig att just den här fascisten i den här historien har en alldeles speciell  historia, men han fungerar som en katalysator som får medelklassens demokratiska yta att krackelera. Det känns ju som handlingen är ännu mera aktuell idag än för 8 år sedan, eller hur?
-Jag har sällan varit lika nöjd med repertoarvalet som den här gången. Det politiska läget just nu är exceptionellt och tillskruvat där ett av våra riksdagspartier alldeles uppenbart har rötter i främlingsfientlighet – men det håller på att glömmas bort och normaliseras. Min vän fascisten handlar, tycker jag, om att det är livsfarligt att vara historielös eller naiv i det här läget, risken är att människor inte har förståelse för vad de lägger sin röst på.

Hur har responsen varit från publiken?
-Det här är helt klart en föreställning som når in på många plan, publiken är uppenbart tagna när de lämnar salongen. Till stor det tror jag att det beror på att den är så skickligt genomförd, hög konstnärligt kvalitet är bara förnamnet. Vi får hela tiden bekräftelse från publiken på att det här är en riktig fullträff som berör på djupet.

Läs mer om Min vän fascisten här.

Bilden överst: Teater Västernorrland, Min vän fascisten, foto Lia Jacobi

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.