Regionteater Väst samarbetar med Masthuggsteatern i föreställningen Mellanrummet, som är ett interaktivt ljudverk för alla åldrar. Du kan uppleva Mellanrummet på Masthuggsteatern i Göteborg där den har premiär den 12 december, men det går också att boka Mellanrummet till det egna klassrummet eller något annat passande utrymme i skolan.

Mellanrummet handlar om mellanrummen vi ser och inte ser – mellan vägg och vägg, mellan golv och tak, mellan människa och människa. Mellanrum som krymper och växer när du rör dig, som öppnar världar när du lyssnar.

– Hej. Hör du mig? Kan du se mig? Jag finns här. Ja alltså jag finns här runt om hela dig. Det är jag som är Rummet. Det rummet du befinner dig i. Här där du är. Jag heter Rummet. Vad heter du?

Regionteater Väst, Mellanrummet, foto Daniel Andersson.

Vi ville veta mer och ställde några frågor till Helena Lundqvist, som står bakom koncept, text, regi och koreografi.

Helena Lundqvist. Foto Superstudio.

Hej Helena! Mellanrummet beskrivs som ”hörlursverk, koreografi och upptäcktsfärd.” Det låter ju jättespännande! Kan du berätta lite mer om själva formen?
– Formatet för hörlursverket Mellanrummet är en guidad upptäcktsfärd, där skolklassen tillsammans med sin lärare tillåts utforska sitt klassrum med allt vad de innehåller: Saker, ting, dess befolkning och mellanrummen mellan varandra.

– Det finns mellanrum dit där man kan ta sig, där man bara hamnar och de mellanrum man inte viste fanns och vad som händer där. Rummet är guiden.

Vad har varit din vision och drivkraft när du har skapat Mellanrummet?
– Min vision och drivkraft har varit att skapa förutsättning för en fri egen upplevelse av det vardagliga. Om vi för en stund lägger fokus på det vardagliga och medvetandegör det så tror jag på att vi undermedvetet är mer öppna för fantasin och till kreativiteten. Det tror jag i sin tur leder till att i högre utsträckning våga tro på att mer eller till och med allt är möjligt.

Regionteater Väst, Mellanrummet, foto Daniel Andersson.

Vad blir vår upplevelse som publik, vad händer när vi är på teatern (när ni kommer till klassrummet)?
– För den som upplever hörlursverket Mellanrummet deltar man i upplevelsen på samma gång som man är medskapare till den. Jag tänker att den ena upplevelsen är av nuet, nuet som pågår den tiden verket pågår. Den andra upplevelsen är i det undermedvetna efteråt. Där man på vägen hem kanske uppmärksammar att bussens dörrar har en mörkare blå färg än övriga bussen. Att det sista trappsteget i trappan är något högre än de övriga. Eller att trädet utanför hemmet bildar en stor skugga på din balkong.

Läs mer om Mellanrummet här. 

Regionteater Väst, Mellanrummet, foto Daniel Andersson.

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.