Regionteater Väst samarbetar med Masthuggsteatern i föreställningen Mellanrummet, som är ett interaktivt ljudverk för alla åldrar. Du kan uppleva Mellanrummet på Masthuggsteatern i Göteborg där den har premiär den 12 december, men det går också att boka Mellanrummet till det egna klassrummet eller något annat passande utrymme i skolan.

Mellanrummet handlar om mellanrummen vi ser och inte ser – mellan vägg och vägg, mellan golv och tak, mellan människa och människa. Mellanrum som krymper och växer när du rör dig, som öppnar världar när du lyssnar.

– Hej. Hör du mig? Kan du se mig? Jag finns här. Ja alltså jag finns här runt om hela dig. Det är jag som är Rummet. Det rummet du befinner dig i. Här där du är. Jag heter Rummet. Vad heter du?

Regionteater Väst, Mellanrummet, foto Daniel Andersson.

Vi ville veta mer och ställde några frågor till Helena Lundqvist, som står bakom koncept, text, regi och koreografi.

Helena Lundqvist. Foto Superstudio.

Hej Helena! Mellanrummet beskrivs som ”hörlursverk, koreografi och upptäcktsfärd.” Det låter ju jättespännande! Kan du berätta lite mer om själva formen?
– Formatet för hörlursverket Mellanrummet är en guidad upptäcktsfärd, där skolklassen tillsammans med sin lärare tillåts utforska sitt klassrum med allt vad de innehåller: Saker, ting, dess befolkning och mellanrummen mellan varandra.

– Det finns mellanrum dit där man kan ta sig, där man bara hamnar och de mellanrum man inte viste fanns och vad som händer där. Rummet är guiden.

Vad har varit din vision och drivkraft när du har skapat Mellanrummet?
– Min vision och drivkraft har varit att skapa förutsättning för en fri egen upplevelse av det vardagliga. Om vi för en stund lägger fokus på det vardagliga och medvetandegör det så tror jag på att vi undermedvetet är mer öppna för fantasin och till kreativiteten. Det tror jag i sin tur leder till att i högre utsträckning våga tro på att mer eller till och med allt är möjligt.

Regionteater Väst, Mellanrummet, foto Daniel Andersson.

Vad blir vår upplevelse som publik, vad händer när vi är på teatern (när ni kommer till klassrummet)?
– För den som upplever hörlursverket Mellanrummet deltar man i upplevelsen på samma gång som man är medskapare till den. Jag tänker att den ena upplevelsen är av nuet, nuet som pågår den tiden verket pågår. Den andra upplevelsen är i det undermedvetna efteråt. Där man på vägen hem kanske uppmärksammar att bussens dörrar har en mörkare blå färg än övriga bussen. Att det sista trappsteget i trappan är något högre än de övriga. Eller att trädet utanför hemmet bildar en stor skugga på din balkong.

Läs mer om Mellanrummet här. 

Regionteater Väst, Mellanrummet, foto Daniel Andersson.

Boka din plats på Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet är sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på XXX Stockholm, Adress. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot. Vi kommer även få tillfälle av att byta erfarenheter mellan varandra.

Den 18 augusti har vi även bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 21 juli.
Eventuell avanmälan sker senast den 4 augusti, annars debiteras hela deltagaravgiften.

Varmt välkommen!    Jag godkänner att denna anmälan är bindande och att avanmälan måste ske senast den 4 augusti, annars debiteras hela anmälningsavgiften.