Regionteater Väst samarbetar med Masthuggsteatern i föreställningen Mellanrummet, som är ett interaktivt ljudverk för alla åldrar. Du kan uppleva Mellanrummet på Masthuggsteatern i Göteborg där den har premiär den 12 december, men det går också att boka Mellanrummet till det egna klassrummet eller något annat passande utrymme i skolan.

Mellanrummet handlar om mellanrummen vi ser och inte ser – mellan vägg och vägg, mellan golv och tak, mellan människa och människa. Mellanrum som krymper och växer när du rör dig, som öppnar världar när du lyssnar.

– Hej. Hör du mig? Kan du se mig? Jag finns här. Ja alltså jag finns här runt om hela dig. Det är jag som är Rummet. Det rummet du befinner dig i. Här där du är. Jag heter Rummet. Vad heter du?

Regionteater Väst, Mellanrummet, foto Daniel Andersson.

Vi ville veta mer och ställde några frågor till Helena Lundqvist, som står bakom koncept, text, regi och koreografi.

Helena Lundqvist. Foto Superstudio.

Hej Helena! Mellanrummet beskrivs som ”hörlursverk, koreografi och upptäcktsfärd.” Det låter ju jättespännande! Kan du berätta lite mer om själva formen?
– Formatet för hörlursverket Mellanrummet är en guidad upptäcktsfärd, där skolklassen tillsammans med sin lärare tillåts utforska sitt klassrum med allt vad de innehåller: Saker, ting, dess befolkning och mellanrummen mellan varandra.

– Det finns mellanrum dit där man kan ta sig, där man bara hamnar och de mellanrum man inte viste fanns och vad som händer där. Rummet är guiden.

Vad har varit din vision och drivkraft när du har skapat Mellanrummet?
– Min vision och drivkraft har varit att skapa förutsättning för en fri egen upplevelse av det vardagliga. Om vi för en stund lägger fokus på det vardagliga och medvetandegör det så tror jag på att vi undermedvetet är mer öppna för fantasin och till kreativiteten. Det tror jag i sin tur leder till att i högre utsträckning våga tro på att mer eller till och med allt är möjligt.

Regionteater Väst, Mellanrummet, foto Daniel Andersson.

Vad blir vår upplevelse som publik, vad händer när vi är på teatern (när ni kommer till klassrummet)?
– För den som upplever hörlursverket Mellanrummet deltar man i upplevelsen på samma gång som man är medskapare till den. Jag tänker att den ena upplevelsen är av nuet, nuet som pågår den tiden verket pågår. Den andra upplevelsen är i det undermedvetna efteråt. Där man på vägen hem kanske uppmärksammar att bussens dörrar har en mörkare blå färg än övriga bussen. Att det sista trappsteget i trappan är något högre än de övriga. Eller att trädet utanför hemmet bildar en stor skugga på din balkong.

Läs mer om Mellanrummet här. 

Regionteater Väst, Mellanrummet, foto Daniel Andersson.

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2022

Länsteatrarna i Sverige och Västanå Teater bjuder in till höstmöte 7-9 december 2022. Vi är inbjudna till Västanå Teater i Sunne för att uppleva Västanå Jul. Utöver fantastiska samtal om scenkonsten så diskuterar vi aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Under medlemsmötet beslutar vi om kommande årets verksamhet och budget. Självklart blir det också tid för enskilda samt gemensamma överläggningar. Som vanligt kommer vi få ta del av fantastisk scenkonst. Välkommen till Västanå Teater, Berättarladan 1 i Sunne! Anmäl dig senast 7 november.


  Jag vill äta middag 7 december

  Jag vill äta lunch 8 december

  Jag vill äta middag 8 december

  Jag vill äta lunch 9 december

  Jag vill bli hämtad med buss till och från Sunne.

  Jag tar mig till Västanå Teater på egen hand.  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.