Maria Hägglund startade sin tjänst som Regionteater Västs nya vd i augusti. Maria kommer närmast från en tjänst som produktionschef och biträdande teaterchef för Västmanlands Teater.

-I en tid som denna betyder vi som arbetar med den fria konsten mer än någonsin. Det spelar ingen roll hur publiken ser ut, var de bor, vilka förutsättningar de har, hur gamla de är – vi skall vara där med allt vårt mod och kärlek till scenkonsten och det fria demokratiska samhället, säger Maria Hägglund.

Vi bad Maria skriva några rader om sig själv!

”Innan jag ens hade hunnit fylla fem var jag barnstatist för första gången. Det var på Stora Teatern i Göteborg i operan Det röda strecket av den finske kompositörer Aulis Sallinen. Det gick inte så bra, jag tyckte att det var ganska tråkigt. Roligare var det i så fall några år senare när jag var med i Mozarts Don Juan, också på Stora Teatern. Ni vet, den där uppsättningen som filmen Bröderna Mozart hämtade mycket av sitt stoff ifrån. Det var livat.

Pappa är från Örnsköldsvik och mamma är från Stockholm. Själv är jag uppvuxen i Göteborg samt ute på landet utanför Alingsås. I hemmet i centrala Göteborg kom och gick allehanda scenkonstnärer, bland annat skrevs delar av Animalen i vårt vardagsrum. Min bror och jag fick alltid vara med. Vilken kulturskatt vi fick ta del av redan som barn!

Som många kulturintresserade unga i min generation gick jag ofta på Backa Teater, men också på Lillan/Cosmorama. Stora Teatern var som ett andra hem – Trollflöjten, Peter & Vargen, Carmen, Cabaret, Sweeney Todd, Katerina Ismailova, Svansjön, Gadd & Goude, Etienne Glaser, Lars-Johan Werle… Minnena är oändliga, starka, vackra, spännande.

Kanske är det för att jag vet hur viktig scenkonsten var när jag växte upp som jag nu är särdeles stolt, ödmjuk och glad över att ha tillträtt som VD på Regionteater Väst. Regionteater Väst turnerar träget runt i Västra Götaland (samt andra platser nationellt) och spelar aktuell, närvarande dans och teater för barn och unga i och på klassrum, teaterscener, jympahallar, aulor. Vi låter vår publik fly vardagen en stund. Men vi är också en del av vardagen precis här och nu med relevanta och aktuella teman i våra uppsättningar.

Vägen till Regionteater Väst har gått via GöteborgsOperan, Uppsala Stadsteater, Backa Teater och Göteborgs Stadsteater, Smålands Musik & Teater, Västmanlands Teater. Men också via arbete med fria grupper och mindre ensembler. Jag är utbildad producent i botten, men har parallellt en fil.kand. i historia och retorik, en fil.mag. i religionssociologi och en teol.kand. i tros- och livsåskådningsfrågor. Människan och mänskliga drivkrafter har alltid fascinerat mig. Och hockey, jag gillar hockey! Oavsett vad, tror jag att människor behöver mötas.

I en tid som denna betyder vi som arbetar med den fria konsten mer än någonsin. Det spelar ingen roll hur publiken ser ut, var de bor, vilka förutsättningar de har, hur gamla de är – vi skall vara där med allt vårt mod och kärlek till scenkonsten och det fria demokratiska samhället. Det vi gör är viktigt!”

Maria Hägglund, VD/CEO Regionteater Väst AB

Foto: Superstudio.

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2022

Länsteatrarna i Sverige och Västanå Teater bjuder in till höstmöte 7-9 december 2022. Vi är inbjudna till Västanå Teater i Sunne för att uppleva Västanå Jul. Utöver fantastiska samtal om scenkonsten så diskuterar vi aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Under medlemsmötet beslutar vi om kommande årets verksamhet och budget. Självklart blir det också tid för enskilda samt gemensamma överläggningar. Som vanligt kommer vi få ta del av fantastisk scenkonst. Välkommen till Västanå Teater, Berättarladan 1 i Sunne! Anmäl dig senast 7 november.


  Jag vill äta middag 7 december

  Jag vill äta lunch 8 december

  Jag vill äta middag 8 december

  Jag vill äta lunch 9 december

  Jag vill bli hämtad med buss till och från Sunne.

  Jag tar mig till Västanå Teater på egen hand.  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.