Teater Halland presenterar halländska författare från 1700-talet fram till idag i den stora satsningen Lyssna till Hallands författare som består av ljudböcker där teaterns skådespelare läser och sjunger texter av nationellt betydelsefulla författare med koppling till Halland. Snart är det dags för den tredje ljudboken i en serie av sju.
Den första ljudboken Upplysningen i Halland från 2010 presenterar Olof von Dalins klassiska Sagen om hästen, Linnélärljungarna Pehr Osbeck och Fredrik Hjortbergs reseskildringar och den samtida poeten Fredrik Nybergs diktning om Halland. Den andra ljudboken har titeln Ljuset kommer från Halmstad och handlar om Klara Johanson och Fredrik Ström, kulturpersonligheter under 1900-talets första hälft.
Just nu är Teater Halland i full gång att spela in den tredje ljudboken som släpps på höstens bokmässa i Göteborg. Den har fått titeln Ett spår av romantik och är fylld av poesi och saga med Fredrik Vetterlund, Tristan Lindström, Göran Sonnevi, Tobias Berggren, Sten Jocobsson, Catharina Rysten och Susanne Sörensen. Alla har de ett gemensamt spår av romantik om än av skiftande karaktär – och alla uppfyller de givetvis kriteriet ”nationellt betydande författare med koppling till Halland”, för att få plats i serien Lyssna till Hallands författare.
Teater Halland är först i Sverige att med hjälp av de nya digitala medierna lyfta fram det litterära kulturarvet på detta sätt. Teater Hallands skådespelare, kompositörer, musiker och de båda litteraturvetarna prof em Eva Lilja och fil dr Ulf Cronquist har tillsammans värnat om ett lätt tilltal och vetenskapliga fakta där förhoppningsvis alla; ungdomar såväl som vuxna kan få lyssna till spännande och viktiga författarskap.
Till serien Lyssna till Hallands författare finns webbplatsen lyssnatillhalland.se. Där finns texterna i original, pedagogiskt material, intervjuer och information om författarna och de historiska epokerna.
Satsningen genomförs i samarbete med CAL-Förlaget.
Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.
Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)
Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr
Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.
Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.
Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.