Scenkonst Västernorrland har startat projektet Livskraft, som erbjuder kostnadsfria kulturupplevelser i olika genrer och vänder sig till personer som inte själva kan ta sig till aktiviteter eller upplevelser. Syftet är att bidra till ökad hälsa och att äldre människor på särskilda boenden ska kunna ta del av kulturupplevelser och aktiviteter på ett jämlikt sätt.

Livskraft är ett tvåårigt projekt som startades i augusti 2021 med finansiering från Kulturrådet, Region Västernorrland och Scenkonst Västernorrland. I samråd med äldreomsorgen i kommunerna Härnösand, Sollefteå och Sundsvall har Livskraft under ett års tid erbjudit 167 kostnadsfria kulturaktiviteter, både framträdanden och workshops. 

Utbudet är brett och erbjuder upplevelser inom film, musik, teater, slöjd, dans och litteratur.

Just nu är Teater Västernorrlands föreställning En resa med Ulla Billquist – någonstans i Sverige på turné på äldreboenden i länet. Medverkar gör teaterns skådespelare Gisela Nilsson och musikern Patrik Norman. Den 12 november är det premiär för Kafferepet – ett ögonblick ur kvinnohistorien, av och med Mia Rydell, i regi av Johanna Sandström Lehto. Vi får följa en kvinna vid namn Elsy och hennes liv genom smådåd, stordåd och vardagsliv, allt i en salongsföreställning där det pågår ett kafferep. För de dansintresserade finns Norrdans föreställning One One One att tillgå.

För att se hela utbudet och få mer information, kika vidare här!

Vi passade på att ställa några frågor till två av de ansvariga bakom projektet; dramapedagog och skådespelare Mia Rydell och Bobo Åkerros, projektledare.

Hej Mia och Bobo! Scenkonst Västernorrland har startat projektet Livskraft – varför är det ett viktigt initiativ?

Mia Rydell, foto Scenkonst Västernorrland.

-Att kultur är något som kan ge oss bättre hälsa och öka välmåendet vet vi, säger Mia Rydell. I projektet Livskraft träffar vi äldre människor direkt genom kulturen, vilket är en fantastisk chans att göra just det – öka välmåendet. Det här har jag fått se på nära håll, vilket känns som en ynnest. Som exempel kan jag nämna när jag håller i en teaterworkshop där deltagarna kan hamna i situationer de aldrig varit i förr. Men de allra flesta kastar sig ut och provar något nytt, bjuder på sig själva och börjar berätta minnen och historier. Även en föreställning väcker minnen till liv och jag möter en stor tacksamhet ute på boendena. En tacksamhet jag delar med dem jag möter. 

Bobo Åkerros, foto Scenkonst Västernorrland.

-Kultur för alla är en demokratisk rättighet, säger Bobo Åkerros. Den rättigheten tycks inte gälla för personer som bor på äldreboenden. Syftet med projektet är att genom kultur bidra till ökad hälsa för äldre människor. Projektet Livskraft syftar till att bygga en struktur som involverar äldreomsorgens boende så att det finns kontinuerlig kulturell stimulans på alla boenden i hela Västernorrland. 

Hur lägger ni upp arbetet med projektet?
-Under första delen av projektet har vi testat olika typer av kulturaktiviteter på våra boenden, säger Bobo Åkerros. Det blir en läroprocess från två håll. Omsorgen övar sig på att ta emot kulturaktiviteter och kulturen lär sig förutsättningarna att spela och verka i omsorgens regi. Det är ett ömsesidigt lärande. Nästa steg är att permanenta verksamheten i alla länets kommuner. Det kommer förhoppningsvis bli ett gemensamt ägande av alla länets kommuner och regionen. 

Kafferepet – ett ögonblick ur kvinnohistorien är skriven av dig, Mia, och det är du som spelar i föreställningen. Vill du berätta något om den?
Kafferepet – ett ögonblick ur kvinnohistorien är ett samarbete mellan Teater Västernorrland, mitt eget företag Kulturdådet, Nordanstigs kommun och Bilda, säger Mia Rydell. Det har lagts upp som en teaterproduktion med research, manusskrivande och repetitionsperiod.  Föreställningen tar upp en del av vår historieskrivning som jag tycker vi saknar. På historielektionerna har vi mest fått höra om kungar och spjut, men här får vi komma närmare den delen av befolkningen som inte blivit tillräckligt lyssnad till – kvinnorna. Regisserar gör Johanna Sandström Lehto, som också har bearbetat manus tillsammans med mig.

Lyssna gärna på en intervju med Mia i Västernorrland där hon berättar om föreställningen: Mia bjuder på kafferep – utan snubbar.

För mer information se gärna här och här.

Bilden överst: Lanseringsbild av teatern.

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.