Lena Carlbom Foto Teater Halland

Lena Carlbom Foto Teater Halland

På årsmötet i Växjö tillträdde Lena Carlbom (c) som ny ledamot i Länsteaterns styrelse (som består av 5 politiker och 3 adjungerade teaterchefer). Vi bad Lena skriva några rader om vilka frågor hon prioriterar, hur Länsteatrarna och Riksteatern bäst kan samverka och andra personliga reflektioner.

”Jag heter Lena Carlbom bor i Falkenberg och är 48 år, har tre barn på 21, 23 och 25 år och blev mormor för ett år sedan. Jag arbetar med arbetsrehabilitering för personer med psykisk ohälsa på Falkenbergs Fontänhus. Arbetet tar mycket tid och engagemang men jag hinner ändå ägna min fritid åt politik och kultur och ibland förenar jag dessa två intressen med politiska uppdrag inom kulturen.

För mig har kulturen i allmänhet och scenkonsten i synnerhet blivit en väldigt viktig del av mitt liv och när jag för snart 5 år sedan började arbeta med personer med psykisk ohälsa var det naturligt att dra igång en kulturgrupp och det har verkligen varit ett lyft för Falkenbergs Fontänhus.

Min hemvist är på Teater Halland där jag nu är ”nygammal” ledamot sedan förra valet men för ca. 10 år sedan var jag ordförande i Teater Halland, då var det nämligen samma styrelse för Riksteatern i Halland och Dans i Halland. Ett mycket intressant, men väldigt stort uppdrag för en ideell styrelse. Jag medverkade då till att skilja Teater Halland från Riksteatern för att få en tydligare organisation och Teater Halland AB bildades. Och nu har jag alltså återkommit som politiskt vald ledamot i styrelsen som består av tre personer. Det är riktigt kul att vara tillbaka på Teater Halland och den närproducerade scenkonst som vi har möjlighet att erbjuda Hallänningarna och även andra nu när vi i södra Sverige utvecklar ett ännu bättre samarbete mellan de regionala Riksteaterföreningarna och Länsteatrarna. Jag är också mycket stolt över det engagemang som både skådespelare, teaterchef och andra medarbetare på teatern har för att ge publiken fantastiska föreställningar. Man känner sig alltid så välkommen.

Som politiker är jag förutom uppdraget i Teater Halland numera bara ledamot av kommunfullmäktige i Falkenberg och ersättare i regionfullmäktige, men jag har tidigare suttit i 20 år i kultur- och fritidsnämnden i Falkenberg varav 12 år som ordförande. Det var genom uppdraget i nämnden som mitt kulturintresse föddes och också insikten om vikten av att ha kunniga kulturpolitiker. Tyvärr så är det ju ofta de politiker som sitter i kulturnämnden som inte är de som står överst på listorna.

Den nya kulturpolitiken, med samverkansmodellen och regionaliseringen har verkligen varit en utmaning i Halland de senaste åren. Även om jag har en hel del kritik mot hur det fungerar med kulturen på regional nivå så måste jag ändå erkänna att upprättandet av kulturplanen och arbetet med ”Halland – Bästa livsplatsen” som det regionala utvecklingsprogrammet heter så har det lyft kulturfrågorna och många politiker även från andra politikområden är nu mer insatta i kulturfrågorna än de var tidigare.

Eftersom jag har den stora förmånen att få vara med både i Länsteatrarnas styrelse och Riksteaterns styrelse så ser jag många möjligheter till utveckling inom scenkonstens område. Jag vill dock betona att det är viktigt att det fortfarande är två helt fristående organisationer med olika uppdrag och mål. Samverkan mellan organisationerna kan bara bli bra om man respekterar varandra och inser att man har olika förutsättningar. För mig är detta en stor och viktig fråga som både handlar om finansiering och konstnärlig utveckling.

Det finns även andra frågor som jag vill vara med och utveckla i styrelsen för Länsteatrarna och det är att förklara och ”försvara” behovet av de regionala teatrarna gentemot de stora nationella producenterna och de kommersiella aktörerna.

Tyvärr är ju alltid finansieringen en utmaning när man kommer till kulturen men jag är noga med att aldrig säga att kulturen får mindre pengar i framtiden, jag tror nämligen att detta blir en självuppfyllande profetia. Istället ska vi beskriva vad vi vill och kan åstadkomma på respektive teater och inom Länsteatrarna och sedan helt enkelt driva på politik, näringsliv och övriga aktörer så att vi får tillräckligt med pengar. Det låter säkert naivt men jag tror detta är en mer framkomlig väg, det är inte heller fel att ta efter en del arbetssätt som idrotten har för att visa sin betydelse.

Jag är väldigt glad över mitt nya uppdrag och ser framemot många spännande utmaningar och möten med er alla runt om i landet. Om ni har något som ni tycker att jag särskilt ska tänka på som ny i styrelsen eller något jag absolut inte ska göra så får ni gärna kontakta mig. Vill ni bara lära känna mig bättre får ni också kontakta mig.”

Lena Carlbom

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

    Jag vill äta lunch 19 april

    Jag vill äta middag 19 april

    Jag vill äta lunch 20 april

    Jag vill äta middag 20 april

    Jag vill äta lunch 21 april



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.